< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Amerikai rémálmok////American nightmares

| Mobile | RSS

Amerikai rémálmok////American nightmares

2014. december 27. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Amerikai rémálmok

Orbán állítja, egyre kevesebb a szegény – a Blaha Lujza téren nyilván gazdagok álltak sorba órákig a karácsonyi ételosztáson. FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Amerikai önkényről és a nemzeti szuverenitás megsértéséről cikkezik az orosz sajtó, méghozzá a magyar miniszterelnököt idézgetve. Orbán Viktor – ezúttal – az Egyesül Államokkal szemben járt pávatáncának csak a kormány “keleti” barátai örülnek.

Az orosz Pravda Orbán Viktor kijelentésével igyekszik bizonyítani, hogy az USA aktívan beleavatkozik a kelet-európai országok belpolitikájába. “Az Egyesült Államok Európát fojtogatja az ukrán válság ürügyén” című cikk a magyar miniszterelnök keddi nyilatkozata kapcsán megkérdezett egy orosz elemzőt, aki szerint Magyarország az újabb hidegháború “áldozata” lehet.

“Új korszakba léptünk, amikor az Egyesült Államok nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese a közép-európai országok belpolitikai életének” – idézte a Kreml hivatalos szócsövének számító lap angol nyelvű kiadása Orbán Viktort. A Pravda újságírója Vladimir Bruterrel, az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézetének egyik kutatójával beszélgetett, aki szerint az őszi korrupciós botrány, amikor magyar kormánytisztviselőket tiltottak ki az Egyesült Államokból “anélkül, hogy az általuk állítólag elkövetett bűncselekmény természetéről felvilágosítást adtak volna, élő példa rá, mi mindent művelhet Washington azokkal, akik nem igazodnak a külpolitikájához”. Bruter szerint Amerikának még ahhoz is hatékony eszközei vannak, hogy olyan vitát szítson egy államban, amely még az adott kormány megdöntését is előidézheti.

Az orosz elemző szerint szó sincs arról, hogy az Európai Unió gazdaságát az amerikai politika irányítaná, de tény, hogy függ az USA kezében lévő globális piacoktól. Így a készülő szabadkereskedelmi egyezmény valóban lehetővé teheti, hogy az Egyesült Államok saját igényei szerint formálja Európa gazdasági viszonyait. Ez óriási fenyegetést jelenthet az önálló európai gazdaság, főleg a kicsiny, vagy nem kellőképpen fejlett EU-tagállamok számára. Az orosz elemző nem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy kimaradhat-e Magyarország az új hidegháborúból. Ismét Orbánt idézte, aki szerint “az Egyesült Államok olyan konfliktusba akar belevonni bennünket, amiből csak rosszul jöhetünk ki”. Bruter véleménye szerint az EU és a NATO új elválasztó vonalakat akar kialakítani a térségben, Magyarország pedig túlságosan gyenge ahhoz, hogy ütközőzónává váljék. Ugyanakkor a Pravda szerint még ma is rendkívüli népszerűségnek örvendő Orbán karakánsága veszélyes precedenst teremthet a többi uniós állam vezetője számára is, így azok egymás után lázadnának fel az amerikai önkény ellen. Márpedig ezt az Egyesült Államok semmiképp nem hagyhatja, mert oda vezethetne, hogy Európa végül saját politikát folytasson. Ezt megelőzendő Amerikának példát kell statuálnia, hogy megértesse a többi uniós tagállammal is: nem emelhetik fel a fejüket.

Eközben a Reuters szerint Orbán Viktor éppen akkor vádolta meg az amerikai befolyás kiterjesztésének szándékával az USA-t, amikor amúgy is romlanak a kétoldalú kapcsolatok, mivel Washington úgy ítéli meg, hogy a magyar kormányfő mind inkább tekintélyelvű irányítást honosít meg, nem tesz eléggé a korrupció ellen, továbbá szoros viszonyt alakít ki Oroszországgal. A hírügynökség idézte André Goodfriend budapesti ideiglenes ügyvivőt, aki még októberben a kitiltások kapcsán kijelentette, a korrupció a magyar demokratikus intézmények gyengülésének a jele. Egyben hangsúlyozta, hogy a beutazási tilalmakat figyelmeztetésnek szánták, mármint hogy Budapest fordítson az irányvonalon, mivel az a demokratikus értékeket veszélyezteti.

Ám a kabinet erre nem hajlandó, ahogy az amerikai korrupciós vád érdemi kivizsgálására sem szólította fel az illetékes hatóságokat. Ehelyett Orbán Viktor kedd este a köztévében arról beszélt: az Egyesült Államok befolyást akar szerezni Közép-Európában, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. A kormányfő szerint az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban “előkerült a nemzeti függetlenség kérdése” is, sőt azt mondta, “minden gondolkodó ember tudja, hogy a korrupciós vád fedőtörténet”. Orbán szerint ugyanis valójában arról van szó, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. Ezt szerinte onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az “valahogy sohasem történik meg”. Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége – jelentette ki. Egy nappal korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában – Orbánhoz hasonló gondolatokkal – szintén keményen nekiment az USA-nak, illetve nagykövetségének, egyenesen azt állítva: Amerika budapesti képviselete szervezi a kormányellenes tüntetéseket. “Nem véletlen, hogy az amerikai követség utcára viszi a politikát, a demonstrációk aktív szervezője, bátorítója és szereplője” – nyilatkozta Lázár, majd azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy “meg akarják nekünk mondani, mit gondoljunk a világról”.

Kevesli a szegényeket…

Kedd esti televíziós interjújában Orbán Viktor többek között arról is beszélt, hogy szerinte a gazdasági válság nem múlt el Magyarországon, ezért szükség van a pénzügyi stabilitásra, a csökkenő munkanélküliségre. Szerinte természetes dolog a tiltakozás a kormány döntéseivel szemben, de hozzátette: Magyarország minden évben tett egy lépést előre. Kiemelte a devizahitelesek megvédését, az infláció leszorítását, a bérek, s a nyugdíjak emelését. A következő négyéves ciklus legfontosabb kormányzati céljaként pedig a bérből és fizetésből élők anyagi biztonságának megerősítését nevezte meg, szerinte ugyanis “a szegénység elleni legjobb politika a munkahelyteremtés”.

Egyébként a kormányfő néhány hete arról is beszélt, a tények azt mutatják, hogy Magyarországon csökken a szegénység. Orbán szerint ugyanis csökken a szegények száma Magyarországon, és a szegényeknek több pénzük van, mint korábban volt. Az európai statisztikák szerint viszont Magyarországon félmillióval nőtt a szegények száma 2008 óta; akkor 2,8 millió ember élt szegénységben, ez a szám 2013-ra 3,3 millióra emelkedett, hazánk lakosságának immár 33,5 százalékát fenyegeti szegénység vagy társadalmi kirekesztettség, 2,6 millióan pedig már a szó szoros értelmében nyomorognak.

Mindez abból is megerősítést nyerhetett, hogy az elmúlt három nap mindegyikén végeláthatatlan hosszú sor kígyózott a belvárosban, ahol a Krisna-tudatú hívők közössége osztott ételt. A Blaha Lujza téren több mint ezerötszázan vártak órákat, hogy egy kis meleg ebédet kaphassanak december 24-én. A karácsonynapi ételosztás különlegessége volt, hogy a meleg étel mellett 25 féle élelmiszerből álló csomagot is kaptak a sorban állók.

forrás:népszava online.hu

American nightmares

Orbán says, getting less poor – Blaha Louise area obviously stood in line for hours for the Christmas meal rich compost pressure. PHOTO: TOTH GERGO

American arbitrariness and violation of national sovereignty Article meet the Russian press, even the Hungarian Prime Minister idézgetve. Viktor Orban – this time – went to the United States only peacock dance of the government’s “Eastern” friends happy.

The Russian Pravda Viktor Orbán’s statement is trying to prove that the US is actively interfere with the internal politics of the Eastern European countries. Article “The United States of Europe under the pretext of strangling the Ukrainian crisis” was questioned in connection with Tuesday’s statement by the Prime Minister of Hungary, a Russian analyst, who said that Hungary may be the new cold war “victims.”

“We have entered a new era when the United States is not simply meddling, but active and active participant in the internal politics of Central European countries” – quoted a Kremlin official mouthpiece of your page English-language edition of Viktor Orban. Pravda journalist Vladimir Bruterrel, a researcher with the Institute of the Russian Academy of Sciences Europe talked to who said that the fall of corruption scandals, when the Hungarian government officials are prohibited in the United States “without the crime they allegedly committed nature had provided information, a living example to see what Washington can work all those who are not aligned with the foreign policy. “According to Bruter America are more effective means to incite a debate in a state that actually cause the overthrow of a government as well.

The Russian analysts say there is no question that the European Union would manage the economy of the US policy, but the fact that it depends on global markets in the US hands. Thus, the upcoming free trade agreements actually make it possible to meet your needs in the United States to shape Europe’s economic conditions. This is a huge threat to the independent European economy, especially the small, or not sufficiently developed EU Member States. The Russian analyst could not give a clear answer to whether Hungary may be omitted in the new cold war. Again quoted Orban, who said that “the United States in a conflict wants to involve us, from which we come out just wrong.” Bruter considers that the EU and NATO want to establish new dividing lines in the region, Hungary is too weak to become ütközőzónává. However, according to Pravda still extraordinary popularity Orban karakánsága dangerous precedent for other EU head of state, so they would rebel against the tyranny American sequentially. However, this in no way the US can not leave, because there could mean that Europe finally pursue their own policy. To prevent this, America must statuálnia example, an understanding of the other EU Member States can not raise their heads.

Meanwhile, according to Reuters Viktor Orban had just accused the American influence extending the intention of the US, which is already deteriorating bilateral relations, as Washington considers that the Hungarian Government is increasingly bring in an authoritarian direction, does not make enough of corruption against, and develop a close relationship with Russia. The news agency quoted Andre Goodfriend Budapest temporary attorney who has declared October in connection with the bans, corruption weakening of the Hungarian democratic institutions is a sign. It also stressed that the warning was intended entry bans, I mean to pay the lines of Budapest, since the democratic values at risk.

But the Cabinet refused to do so, nor called to investigate the merits of the alleged corruption in the American authorities. Instead, Viktor Orban on Tuesday night between the years of talking about: you want to get in Central Europe, the United States influence and use this as the cover story of corruption. The Prime Minister, in relation to the US case for banning “was a matter for the national independence” and even said “every thinking person knows that the alleged corruption cover story.” According to Orban is really about is to have a recent interest of the United States in the region, wants to take control, and use this as the cover story of corruption. This according to him there know that when the government demands specifics from the United States, it is “something that never happens.” This is a typical phenomenon of secret influence author accompanying action – he said. A day earlier, Prime Minister John Lazarus Opportunities Chief Minister of Hungary Herald in an interview – Urbane similar thoughts – also hit hard in the US or embassy, claiming straight: America’s representation in Budapest organized by the anti-government protests. “It is no coincidence that the US embassy in the policy takes an active organizer and player in encouraging street demonstrations” – said Lazarus, and accused the United States to “want to tell us what you think about the world.”

Too low to the poor …

Tuesday evening television interview with Viktor Orbán also talked about among other things, that he thinks the economic crisis is not over Hungary, hence the need for financial stability, decreasing unemployment. In his view, the natural thing in protest against the government’s decision, but added that Hungary has taken a step forward every year. He stressed borrowers in foreign currency to defend the downward pressure on inflation, wages, and pensions increase. The most important governmental objective of the next four-year cycle is called the strengthening of financial security for wage earners, according to him is “the best anti-poverty policy on job creation.”

Otherwise, the prime minister also talked about a few weeks ago, the facts show that in Hungary the reduction of poverty. Orban is reduced according to the number of poor in Hungary, and the poor have more money than before. According to European statistics, however, Hungary, the number of poor increased by half a million since 2008; then 2.8 million people living in poverty, a figure of 3.3 million in 2013, 33.5 percent of our country’s population is now at risk of poverty or social exclusion, with 2.6 million people are already destitute literally.

This fact is also able to gain confirmation that the last three days of the end of each long line snaked invisible in the city center, where the Krishna-conscious community of believers shared food. Blaha Louise area of more than thousand five hundred people were waiting for hours to receive a hot lunch on 24 December. It was Christmas day food distribution is unique in that in addition to the 25 kinds of hot meals were given a package of food in the queue.

Source: referendum online.hu

Leave a Reply 316 megnézve, 1 alkalommal mai nap |