< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Riasztást adtak ki a hófúvások miatt

| Mobile | RSS

Riasztást adtak ki a hófúvások miatt

2014. december 28. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Riasztást adtak ki a hófúvások miatt

A hófúvás miatt több megyében másodfokú riasztást adtak ki. Már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható.

Több nyugat-magyarországi megye számos járására másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a hófúvás miatti másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható. A szél fokozatosan erősödik, ezért a hóval borított tájakon éjjel és még hétfőn is hófúvást, helyenként erős hófúvást okoz.

Ma estig, késő estig hozzávetőlegesen a Győr-Szolnok-Debrecen sávtól délre további kb. 2-15 centiméteres friss hó várható (a legtöbb a délnyugati, déli határvidéken). Ezen sávtól északra számottevő hóréteg nem valószínű. Éjjel délen is megszűnik a havazás. Hétfőn helyenként még előfordulhat hózápor, kisebb havazás, de nagy területre kiterjedő számottevő hóréteg nem várható – írja az OMSZ.

Tovább erősödik az északi, északkeleti szél, majd délutántól főként a Dunántúl nyugati megyéiben, illetve az ország északkeleti, keleti harmadában viharos ( 60-75, néhol 80 km/h körül) széllökések is várhatóak. Hétfő napközben valamelyest mérséklődik a szél jellemzően 55-60 km/h alá.

A fokozatosan tovább erősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért szél és a növekvő hóréteg kiemelten az Alpokalján, az ország délnyugati és déli felében (Győr-Moson-Sopron megye nyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, illetve Bács-Kiskun megye délnyugati részein, illetve Csongrád déli határhoz közeli részein) főként a délutáni óráktól már magas hótorlaszokat emelhet. A Dunántúl több megyéjében, délkeleten a kisebb hóréteg miatt inkább csak alacsonyszintű hófúvás valószínű. Az ország többi részén, ahol hóréteg kialakult csak kisebb hóátfúvás valószínű. A szél hétfő délutántól valamelyest veszít erejéből, de még ekkor is lehetnek erős esetleg 60 km/h körüli lökések, amely továbbra is hófúvást okoz – írta honlapján az OMSZ.

Magyar Közút: a déli határnál szinte mindenhol havazik

Szinte mindenhol havazik a déli határ menti területeken, a Dunántúlon jellemzően sónedves, Baranya megye nagy részén és Nagyatád környékén viszont havas a főutak burkolata – tájékoztatta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője vasárnap az MTI-t. Az Útinform vasárnap déli összesítése szerint a Lenti-Paks-Makó vonaltól délre szinte mindenhol esik a hó, Kaposvár és Hódmezővásárhely térségében intenzív a havazás.

Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható.

A Dunántúl nagy részén a főutak burkolata sónedves, hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők – közölte a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.

Az intenzív havazás miatt egyelőre havas a főutak burkolata Baranya megye nagy részén és Nagyatád környékén, Kiskunhalas és Szeged térségében pedig latyakos szakaszok lehetnek.

A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön és a Nyírségben sónedves a burkolat.
A mellékutak a Dunántúlon mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak.

Pécsi Norbert Sándor közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén közepes erejű szél fúj, Vasvár környékéről és az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról viszont erős széllökéseket jelentettek.

Nagyobb fennakadásról vagy balesetről az elmúlt órákban nem kaptak bejelentést.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 243 megnézve, 1 alkalommal mai nap |