< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Magyar útlevéllel dezertálnak az ukrán hadseregből////Ungarischen Pass verlassen den ukrainischen Armee

| Mobile | RSS

Magyar útlevéllel dezertálnak az ukrán hadseregből////Ungarischen Pass verlassen den ukrainischen Armee

2014. december 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Magyar útlevéllel dezertálnak az ukrán hadseregből

Szerző: Bárdi Bálint

Eddig két magyar halálos áldozata van az ukrán-orosz fegyveres konfliktusnak. Noha a sorozás általános, és semmilyen etnikai vonatkozás nincsen, sok kárpátaljai magyar bújik ki a mozgósítás alól, és adott esetben Magyarországra távozik nemrég kapott útlevelével. Az általános mozgósítás azonban nemcsak a magyarok miatt alacsony hatékonyságú: még az ultranacionalisták sem szívesen mennek egy rosszul felszerelt hadseregbe. A hvg.hu-nak két dezertőr katona is megszólalt.

A kárpátaljai születésű Dani nyáron települt át. A magyar állampolgársága még csak pár hónapos volt, amikor a szabadsága alatt a kollégái értesítették, „jó, ha tudja, a katonai behívója megérkezett a munkahelyére”. Még aznap átjött a nemrégiben kapott magyar útlevelével. Azóta Budapesten dolgozik, „van hol laknom, van mit ennem, jól érzem magam”, mondja. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy távozása óta már keresték a hatóságok, az ünnepekre magyar állampolgárként magyar okmánnyal látogatott haza.

Dani – akinek a nevét a beazonosíthatóság elkerülése érdekében megváltoztattuk – azért menekült el a sorozás elől, mert nem tartja igazságosnak, hogy míg kárpátaljai fiatalokat soroznak be, addig hadköteles kelet-ukrajnai férfiak menekültstátuszt kérnek az ország legnyugatibb részén. Egyébként ő szerencsésnek mondja magát, mert amikor 2011-ben sorkatonai szolgálatot teljesített a Krím-félszigeten, egy év után felajánlották neki, hogy folytassa hivatásosként a haditengerészetnél. Az ajánlatot azonban visszautasította, amit most visszanézve különösen jó döntésnek értékelt.

A kelet-ukrajnai hadművelet övezetébe induló kárpátaljai rohamrendőrök

Fotó: MTI / Nemes János

A szintén neve megváltoztatását kérő Tibi nyáron diplomázott az Ungvári Nemzeti Egyetemen. Február óta minden hónapban kapott behívót, de amíg egyetemre járt, iskolalátogatatási igazolással mentesülhetett a sorozás alól. Neki is megvolt az állampolgársága, rokoni segítséggel került Budapestre, ahol most egy szervizben dolgozik. Bár korábban azt tervezte, kivándorol Nagy-Britanniába, ő is azt tette, mint mindenki, akinek volt magyar útlevele: átjött a határon. Egy volt évfolyamtársa, aki néhány hónappal korábban végzett, mint ő, a nyáron elesett a harcokban. Ez is olyan figyelmeztető jel volt, amiből mindenki értett a környezetében.

Tibi szerint a konfliktusban naponta akár 40-en is meghalnak, igaz, a legrosszabb helyzet talán ott van, ahol nincsenek is fegyveres harcok. Az oroszok által elfoglalt Krímben nem működik az ivóvízellátás, miután az ukrán területen folyó Dnyeper-ágat elzárták, ahonnan addig a vízutánpótlás származott. A háborúra Ukrajnának köztudottan nincs pénze, de az talán kevésbé ismert, hogy Kárpátalján gyűjtést rendeztek a katonák bakancsaira és takaróira, az állam pedig levélben kérte a családokat, hogy fizessék ki katonáskodó gyermekük ellátmányát.

Mindenki, aki mozog

A sorkötelezettséget 2013 őszén Viktor Janukovics akkori köztársasági elnök megszüntette, amit egy év múlva utódja, a májusban megválasztott Petro Porosenko kénytelen volt gyors ütemben visszaállítani: időközben ugyanis a Krím-félszigetet annektálták az oroszok, továbbá fegyveres konfliktusok alakultak ki az Oroszországgal határos Luhanszk és Donyeck megyében, ahol illegitimnek tekinthető népszavazásokat követően szintén kikiáltották a független népköztársaságot.


Fotó: MTI / EPA / Alekszej Furman

Ukrajnában nemcsak a sorkötelezettség felső korhatárát emelték meg 27 évre, bevezetve, hogy a sorkötelezetteket pár hónapos kiképzés után rögtön a háborús területekre küldhetik, hanem teljes mozgósítást is elrendeltek a már kiképzettek körében. A mozgósításnak 4 szintje van. Először a katonai szolgálatot teljesített, kiképzett, de már leszerelt férfiakat hívták be, közlegényeket 40, illetve tiszteket 45 éves korig. Márciusban ezt a korhatárt közlegények és tisztek esetében is 60 évre emelték. Júliusban aztán már minden 50 év alatti férfinak megküldték a behívót. Érintett ez mindenkit, aki egészségileg, szellemileg alkalmas, illetve a hadsereg szempontjából használható szakmai készségekkel bír, például sofőr vagy orvos.

A mozgósítás ilyen szintű kiterjesztése Kárpátalja-szerte heves tiltakozásokat váltott ki, több településen vasvillákkal és kapákkal felfegyverzett nők akadályozták meg a behívók kézbesítését. A behívás alól csak a 9 osztálynál kevesebbel rendelkezők, a három kiskorú gyereket nevelők, a felsőoktatásban dolgozók, a kórházi ellátásban részesülők és a politikai képviselők mentesültek eddig. A negyedik hullámban azonban már mindenkit mozgósíthatnak, nincsen kizáró ok.

Nincs migrációs hullám – pedig…

Az ENSZ december közepi jelentése szerint 4634-en haltak meg eddig az orosz-ukrán konfliktusnak köszönhetően. A fegyveres harcok a Krím elszakítása óta a luhanszki és a donyecki területekre összpontosultak, a válság kulcsfontosságú mozzanata egy maláj személyszállító gép júliusi katasztrófája volt, melyet oroszpárti szakadárok lőttek le egy légvédelmi rakétával. A tragédia megakasztotta az állítólagos orosz-német háttértárgyalásokat, és megerősítette az atlanti országok szigorú embargós politikáját Oroszországgal szemben.

Bár hivatalosan nem áll háborúban Ukrajna, az általános mozgósítást tekintve gyakorlatilag olyan, mintha hadban állna. December eleje óta Ukrajna egyoldalú tűzszünetet rendelt el, a napokban pedig Minszkben tárgyalnak békekötésről a szeparatisták, az ukrán és az orosz állam, illetve az EBESZ képviselői. A harcoknak eddig két magyar áldozata van, egy 19 és egy 27 éves beregszászi férfi. Sok fiatal, ahogy megkapta a behívót, Danihoz és Tibihez hasonlóan külföldre menekült.

A kárpátaljai lövészdandár katonáinak visszatérése

Fotó: MTI / Nemes János

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kérdésünkre elmondta, hogy a konfliktus kirobbanása óta a kormány kiemelt figyelmet fordít Ukrajnára, illetve a kárpátaljai magyarság érdekeire. Martonyi János és Navracsics Tibor volt külügyminiszterek, Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke, korábbi külügyminisztériumi államtitkár, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is tárgyalt az ukrán féllel, amely biztosította a magyar kormányt arról, hogy nem történtek etnikai sorozások Kárpátalján. Az államtitkár kérdésünkre közölte, az ukrán-orosz konfliktus miatt nem észlelhető, hogy megnőtt volna a Magyarországra irányuló migráció. Ugyanakkor forrásaink szerint nemcsak a magyarok körében nagy az ellenállás a behívások hírére: ukrán nemzetiségű behívottak is nagy számban dezertálnak, „annak ellenére, hogy kőkemény ukrán nacionalisták”. Az ukrán hadsereg állapotára vonatkozó információk sem kedveznek az általános mozgósításnak: az embereknek az a meggyőződésük, hogy az ukrán hadsereg nem olyan felszereltségű, hogy meg tudná védeni az országot, és ezért nem is túl hatékony a mozgósítás.

Újabb sorozások

Ha sürgősen nem konszolidálódik a fegyveres konfliktus, januárban tovább súlyosbodhat az ukrán belpolitikai helyzet, miután a kormány a közkiadások 25 százalékos csökkentését jelentette be, egyebek mellett a jelenleg minden pénzbeli juttatást sújtó 1,5 százalékos hadiadó emeléséről is röppentek föl hírek. Az is a feszültségeket fokozza, hogy emelik a nyugdíjkorhatárt, 11-ről 9-re csökkentik a kötelezően elvégzendő osztályok számát, és megszüntetik az iskolabezárási moratóriumot. Január 20-án újabb sorozási hullám kezdődhet: a végrehajtására az eddigi 45 nap helyett már 90 nap áll majd rendelkezésre, ami a remények szerint növeli a sorozás hatékonyságát.

forrás:hvg.hu

Ungarischen Pass verlassen den ukrainischen Armee

Autor: Bardi Valentine

So weit, zwei Ungarn im ukrainisch-russischen bewaffneten Konflikt getötet. Zwar gibt es keine allgemeine Wehrpflicht und alle ethnischen Aspekte, viele scheuen Transkarpatien ungarischen Mobilisierung und gegebenenfalls beseitigt Ungarn Pass vor kurzem. Die allgemeine Mobilmachung, aber nicht nur wegen der ineffizienten Ungarn Einer der ultranationalistischen nicht gerne in eine schlecht ausgerüstete Armee zu gehen. Die hvg.hu zwei Deserteure sprach auch.

Die Transkarpatien geborene Danielle zog nach Sommer. Die ungarische Staatsangehörigkeit war nur ein paar Monate alt, als im Rahmen des freien seiner Kollegen wurde darüber informiert, “gut, weißt du, das Militär behívója am Ort der Arbeit kam.” Am selben Tag kam die ungarische Pass kürzlich. Seitdem arbeitet in Budapest, “gibt es Platz zum Leben, was Sie essen, ich fühle mich gut”, sagt er. Es wurde jedoch auch gezeigt, dass die Behörden haben seit dem Abzug der Ferienzeit zu Hause anwesend Ungarisch Staatsangehöriger Dokument zu kämpfen.

Danielle – der seinen Namen geändert, um die Identifizierung zu vermeiden, – er floh Wehrpflicht vor, denn es ist nicht fair zu halten, dass, während die Transkarpatien Jugendliche sind in Reihen, während der Ostukraine von Militärs suchte Asyl in den Westen des Landes. Ansonsten sagt er, er hat Glück, denn als er seinen Militärdienst im Jahr 2011 durchgeführt, auf der Krim, ein Jahr, nachdem er angeboten wurde, um als Profi in der Marine weiter. Das Angebot wurde abgelehnt, aber auf das, was jetzt eine besonders gute Entscheidung bewertet.

Die östlichen ukrainischen Transkarpatien Inbetriebnahme Zone Bereitschaftspolizei

Foto: John MTI / Edelstahl

Der Antrag, den Namen zu ändern Tibi auch graduierte im Sommer Uzhgorod National University. Seit Februar wurde jeden Monat genannt, aber solange die Universität besucht iskolalátogatatási Zertifikat befreit von der Wehrpflicht. Er hatte auch die Nationalität, Familienhilfe kamen nach Budapest, wo er heute in einer Werkstatt. Obwohl ursprünglich geplant, nach Großbritannien zu bewegen, er auch tat, wie alle, die ein ungarischer Pass war: kamen über die Grenze. Ein ehemaliger Klassenkamerad, der ein paar Monate früher, als er an den Kämpfen im Sommer getötet getan hat. Es war ein Warnsignal, das jeder die Umwelt versteht.

Tibi sagt der Konflikt als 40 Menschen pro Tag sterben und, wenn auch vielleicht die schlimmste Situation ist, wo es keine bewaffneten Konflikten. Von den Russen auf der Krim besetzt nicht auf die Wasserversorgung funktioniert, nachdem der ukrainischen Territorium Dnjepr Zweige abgeschnitten, die von der Wasserversorgung kommen wird. Der Krieg in der Ukraine ist bekannt, dass kein Geld haben, aber vielleicht weniger bekannt ist, dass die Soldaten in Transkarpatien Sammlung von Stiefeln und Decken organisiert, und der Staat gefragt, für einen Brief an die Familien, um für ihre Kinder Versorgung vom Militärdienst zu zahlen.

Jeder, der bewegt

Bewaffnete Konflikte in der Grenze zu Russland Luhansk und Donezk Bezirk in der Zwischenzeit, weil der Krim von den Russen annektiert und waren: Die sorkötelezettséget der Fall der 2013 Präsident Viktor Janukowitsch zum Zeitpunkt der Republik aufgehört, die ein Jahr später sein Nachfolger, der im Mai gewählt, Petro Porosenko war gezwungen, ein hohes Tempo eingestellt wo, nach einem Referendum, gilt auch dann als unrechtmäßig gelten proklamierte eine unabhängige Republik Referendum.

Foto: MTI / EPA / Alexey Furman

Nicht nur in der Ukraine sorkötelezettség die obere Altersgrenze auf 27 Jahre angehoben, um die sorkötelezetteket innerhalb weniger Monate der Ausbildung sofort in die Kriegsgebiete geschickt werden eingeführt, sondern auch befahl die Mobilmachung in ausgebildet. Die Mobilisierung in vier Ebenen. Zunächst wird der Militärdienst trainiert, aber er genannt wurde in den demobilisierten Männer, 40 Mannschaften und Offiziere waren 45 Jahre. Im März hob sie die Altersgrenze von 60 Jahren für Mannschaften und Offiziere. Im Juli hatte er allen Männern unter 50 Jahren Einberufungs versendet. Besorgt darüber, dass jeder, der körperlich, geistig fit, und die militärischen Standpunkt aus ist es, professionelle Fähigkeiten, wie Fahrer oder einem Arzt zu verwenden.

Die Ausweitung dieser Mobilisierungsgrad in Transkarpatien heftige Proteste ausgelöst bewaffnet mit Mistgabeln und Hacken Frauen verhindert die DFÜ-Dienst mehrere Siedlungen. Der Aufruf von nur neun Klassen mit weniger haben die drei minderjährigen Kinder Pädagogen, Hochschullehrer und Krankenhauspflegeempfänger und ihre politischen Vertreter frei war so weit. Allerdings kann die vierte Welle bereits mobilisiert alle, gibt es keinen Grund für die Ablehnung.

Kein Migrationswelle – der …

Die UNO berichtet, dass Mitte Dezember 4634 über die bisher aufgrund des russisch-ukrainischen Konflikt starben. Der bewaffnete Kampf, da reißen die Krim und die Donetsk Luhans’ka auf die Bereiche der Krise konzentriert war ein Schlüsselelement in der malaysischen Personenkraft Juli Katastrophe, die durch eine pro-russische Flugabwehr Abweichler erschossen wurde. Die Tragödie hielt die angebliche deutsch-russischen Hintergrundgespräche und die strikte Embargo-Politik gegenüber Russland in den atlantischen Ländern bestätigt.

Obwohl nicht offiziell im Krieg mit der Ukraine, im Hinblick auf eine allgemeine Mobilmachung praktisch, als ob im Krieg mit. Seit Anfang Dezember bestellt einen einseitigen Waffenstillstand in der Ukraine, die vor kurzem diskutiert der Minsk békekötésről Separatisten, die Ukraine und den russischen Staat und die Vertreter der OSZE. Die Kämpfe haben das Opfer von zwei ungarischen, ein 19 und ein 27-jähriger Mann Beregszász. Viele junge Menschen, wie er es erhalten die Einberufungsbefehle, wie Dänemark und Tibi ins Ausland geflohen.

Die Karpato-Infanterie-Brigade Soldaten zurück

Foto: John MTI / Edelstahl

Arpad Ersatzvater, Staatssekretär für des Ministerpräsidenten der nationalen Politik sagte uns, dass seit dem Ausbruch des Konflikts, zahlt die Regierung ein besonderes Augenmerk auf die Ukraine und der Teilinteressen. Janos Martonyi, und Tibor Navracsics ehemalige Außenminister, Zsolt Németh, Vorsitzender des Ausschusses für auswärtige Angelegenheiten des Parlaments, ehemaliger Staatssekretär für auswärtige Angelegenheiten und stellvertretenden Ministerpräsidenten Zsolt Semjén diskutierten auch über die ukrainische Partei, die die ungarische Regierung zur Verfügung gestellt, um, dass keine ethnischen Wehrpflicht Transkarpatien zu gewährleisten. Der Staatssekretär sagte, unsere Frage, kann nicht aufgrund der russisch-ukrainischen Konflikt, der Migration auf Ungarn erhöht hätten festgestellt werden. Doch nach unseren Quellen, nicht nur bei den Ungarn hohe Widerstandsaufruf News: Ukrainischen ethnischen behívottak auch in großen Stückzahlen. “Trotz der schwierigen ukrainischen Nationalisten” verlassen, Informationen über den Zustand der ukrainischen Armee nicht begünstigen die allgemeine Mobilmachung: die Leute sind überzeugt, dass die ukrainische Armee ist nicht so ausgestattet, dass das Land zu verteidigen könnte und daher ist es nicht allzu wirksame Mobilisierung.

Ein weiterer Wehrpflicht

Wenn nicht dringend konsolidiert den bewaffneten Konflikt im Januar, die politische Lage in der Ukraine, hat 25 Prozent nach Ausgabenkürzungen der Regierung unter anderem weiter verschlechtern, flogen die alle geldwerten Vorteile, vor denen eine Steuererhöhung von 1,5 Prozent militärischen auch Nachrichten. Es ist auch die Spannung erhöht, das Rentenalter von 11 bis 9 zu erhöhen, von der Reduzierung der Anzahl der Klassen durchgeführt werden müssen, und hob ein Moratorium für die Schließung der Schule. Am 20. Januar eine neue Welle der Wehrpflicht zu beginnen, die Umsetzung und bereits 90 Tage statt 45 Tage zur Verfügung, die die Effizienz der Rekrutierung hoffte erhöht.

Quelle: hvg.hu

Leave a Reply 172 megnézve, 1 alkalommal mai nap |