< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Titkolózás és káosz az útdíj körül

| Mobile | RSS

Titkolózás és káosz az útdíj körül

2014. december 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Titkolózás és káosz az útdíj körül

 

A kamerák felszerelése már gyorsan megy. Titkolják, mely szakaszok lesznek fizetősek FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Az előkészítetlen, hirtelen jött döntéseivel Dunát rekeszthetne a kormány, azonban az M0-s és az eddig ingyenes, városokat elkerülő autóút és autópálya-szakaszok fizetőssé tételével azonban minden bizonnyal kiemelkedőt “teljesített”. A január 1-jén életbe lépő változásokról eddig csupán kósza pletykákból tájékozódhattak az érintettek. A kormányszóvivő ennek ellenére megerősítette: van kész kormányrendelet és csütörtöktől már megyei matricával lehet autózni a fizetőssé tett szakaszokon.

Meglepő tartalmú közleményt adott ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium december 10-én, ugyanis váratlanul tényként közölte a januártól érvényes útdíjfizetéseket, az M0-ás és más autópálya-részek fizetőssé válását, a megyei matricák megjelenését. Az még inkább meglepő, volt hogy a közvélemény azóta sem tud többet az utazási szokásait alapvetően befolyásoló intézkedésekről. Kénytelen megelégedni a minisztériumi/kormányzati kommunikációs fordulatokkal: ezzel jól járnak az emberek. Az érintett települések polgármesterei, a szakmai és zöld szervezetek éppen ennek ellenkezőjére hívták fel a figyelmet.

Az eltelt közel három hétben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium igyekezett sietve pótolni az elmulasztott egyeztetéseket. Kevés kivétellel, csak elutasító véleményeket hallhatott a tárca, a tárgyalópartnerek mindegyike a tervezet előkészítetlenségét hangoztatta és hiányolta az intézkedést megalapozó hatástanulmányokat. Ezekkel – mert ilyenek nem készültek – értelemszerűen nem is szolgálhatott a minisztérium. A meggyőzés csodafegyvere változatlanul a “jó lesz az embereknek” maradt.

Az még csak érthető, hogy az ellenzéki pártok körében szintén nagy visszatetszést keltett az eddig ingyenesen használható autópálya és autóút szakaszok fizetőssé tétele, a kormánypártokon belüli, és a fideszes polgármesterek által is generált vita azonban meglepte az elemzőket. Rogán Antal egy nemrég az MTI-nek adott interjúban elismerte: az autópályadíjak új rendszere vitát váltott ki a képviselőcsoportban, mert hiányolták a szakmai előkészítő megbeszéléseket. A frakcióvezető azonban jelezte a frakciótagoknak: “az előző 3 évben háromszor is beszéltünk erről a témáról”, és az érintett polgármesterekkel is volt egyeztetés az elmúlt hetekben. A javaslatok egy részét el is fogadta a kormány, így a Megyeri híd ingyenes lesz – jegyezte meg. A frakcióvezető által említett megbeszélésekről a közvélemény egyáltalán nem értesült, a polgármesterek reakciói is arra utalnak, valami másról egyeztethettek velük…
A kormány nem vár: az autósokat nem tájékoztatták, s még a vonatkozó szabályok sem nyilvánosak, csütörtöktől él az útdíj. FOTÓ: Népszava

 

A kormány nem vár: az autósokat nem tájékoztatták, s még a vonatkozó szabályok sem nyilvánosak, csütörtöktől él az útdíj. FOTÓ: Népszava

De mi is változik január 1-jétől? Az arányos közteherviselés érdekében – fogalmaz a fejlesztési tárca – az M0 egyes szakaszai és a teljes M31 kivételével megszűnik az idei év végéig még ingyenesen igénybe vehető szakaszok díjmentessége. A körgyűrű M5 autópálya és M4 autóút (4. számú főút), valamint M3 autópálya és 11. számú főút közti szakaszai (a Megyeri-híd kivételével), és a gyorsforgalmi úthálózat M0 autópályán belüli részei (például az M1-M7 bevezető szakasza a Budapest táblától) januártól csak matricával használhatók. Így az azonos szolgáltatási színvonalú utak igénybevételéért az ország minden részében egyformán kell fizetniük a járművezetőknek – érvelt az NFM. Mivel az M0 körgyűrű egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, a díjasítás ezeken a szakaszokon az EU támogatási szabályai miatt elmarad. A jövőben tehát az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli.

A jövő évtől egy-egy megye díjköteles útjait újfajta, éves e-matricákkal is használhatják az autósok, a január elsejétől kapható matricatípus 5 ezer forintba kerül majd. A személygépkocsik a korábbi jogosultsági kategóriák szerint is változatlan áron vehetik igénybe a fizetős gyorsforgalmi szakaszokat.

Az új, éves megyei matricák használatával a rendszeresen nagyobb távolságra, több megyehatárt átlépve utazók is jelentősen csökkenthetik költségeiket. Az új lehetőséggel élve például a Győr–Budapest vagy a Budapest–Dél-Balaton viszonylaton gyakran autózók a négy megyei jogosultság megvásárlásával a 42 ezer forintos éves matrica árának kevesebb mint feléért, 20 ezer forintért juthatnak el úti céljukhoz, tetszőleges számú alkalommal.

Egyelőre nem tudni, hogy a rendelet választ ad-e arra, hogy mi lesz azokkal az autósokkal, akik az évet egy-két megyei matrica megvásárlásával kezdik, ám az év során munkájuk, családi kirándulások váratlan események miatt extrém esetben bejárják az ország összes megyéjét. Nyolc megye után számukra már ráfizetésessé válik az új matrica rendszer.

A változásokat türelmi idővel vezetik be – ígéri a szaktárca. Aki az újonnan díjasított szakaszra jogosultság hiányában hajt fel, mentesülhet a pótdíj megfizetése alól, ha február végéig éves megyei vagy országos matricát vált.

Változás az is, hogy a legfeljebb 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű gépjárművek D1 díjkategóriáját a jövő évtől méret szerint kétfelé osztják. A maximum 5+2 üléses személygépkocsik változatlan áron válthatnak e-matricát. Az ennél több utas szállítására is alkalmas kisbuszokat, lakóautókat és a haszongépjárműveket a D2 díjkategóriába sorolják át. Az utóbbi körbe tartozó járművek számára a heti (10 napos) és a havi e-matricák ára a kétszeresére nő, de az éves matricáké nem emelkedik. Ha nem személygépkocsi után kötik, a jövőben az utánfutók úthasználatáért is fizetni kell a díjköteles szakaszokon. Az erre a célra kialakított, új U-kategória díjtételei megegyeznek majd a D1 kategória díjaival.

A teherautók számára kötelező e-útdíj rendszerben 5 százalékkal magasabb díjakat kell fizetni 2015 januárjától. Az M0 díjfizetésbe bevont szakaszainak ingyenessége a kamionok esetében is megszűnik

részlet…

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 151 megnézve, 1 alkalommal mai nap |