< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Lukács Margit Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésznője 100 éve született

| Mobile | RSS

Lukács Margit Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésznője 100 éve született

2014. december 31. | hozzászólás | Kultúra

Lukács Margit Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésznője 100 éve született

Lukács Margit színésznő a Sajtó- és fotóarchívum 2014. 52-2015. 1. hét érdekes emberei sorozatban

lukacsmargit


Lukács Margit Pearl szerepében Ray Lawler A tizenhetedik baba nyara című színművének próbáján.
Budapest, 1958. október 28.
MTI Fotó / Magyar Fotó: Keleti Éva
Lukács Margit Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésznője 100 éve, 1914. december 22-én született Budapesten.

Tizenhat éves kora óta színész akart lenni, álma valóra vált, amikor a színiakadémia elvégzése után a Nemzeti Színházhoz került, amelyhez haláláig hű maradt.
1939-ben Németh Antal, a Nemzeti igazgatója Az ember tragédiájának kamaraszínházi előadásában – ahol különösen fontos követelmény a tökéletes beszéd, a szép orgánum és a jó megjelenés – rá osztotta Éva szerepét. Ezt követően huszonhét esztendőn át, a legkülönfélébb rendezői felfogásokban játszotta az örök asszonyt. Hosszú évekig alakította a Csongor és Tünde Éj királynőjének szerepét is. Rendkívüli megjelenésével, sötét tónusú, bársonyos hangjával a színház született nagyasszonya volt, s mintha az ő számára írták volna a klasszikus szerepeket, Gertrudisét (Katona József Bánk bánjában), Szilágyi Erzsébetét (Vörösmarty Czillei és a Hunyadiak című darabjában), Eboli hercegnőét (Schiller Don Carlosában), Jelena Andrejevnáét (Csehov Ványa bácsijában) vagy Lady Milfordét (Schiller Ármány és szerelem című színjátékában). Shakespeare-től megformálta Kleopátrát és Lady Macbethet, A vihar Mirandáját, a Vízkereszt Olíviáját. Utolsó színpadi fellépése a Budapesti Kamaraszínházban volt, Noel Coward Forgószínpad című vígjátékában Mary Devenport szerepét alakította.
Egyike volt a rádió kitűnő versmondóinak, több filmszerepet is kapott, főként a háború előtt, de láthattuk a Mágnás Miskában és a Napfény a jégen című vígjátékban is.
A Nemzeti Színház volt az élete, gyakran mondogatta, hogy számára a színház az első. A Blaha Lujza téri épület lebontása után emlékül hazavitt egy nézőtéri széket, néhány díszlettervet és egy rozettát az egyik páholyról. Színházához sohasem lett hűtlen, de volt néhány év, amikor színháza lett hűtlen őhozzá: nem juttatta szerephez, vagy méltatlan feladatokat kapott.

lukacsmargit2

Lukács Margit színésznő.
Budapest, 1996. május 28.
MTI Fotó: Ilovszky Béla
Vendégművészként játszott az Operaház, az Erkel Színház, a Zeneakadémia, a Budapesti Kamaraszínház produkcióiban. 2000-től pedig a Pesti Magyar Színház társulatához tartozott. Művészetét számos kitüntetéssel ismerték el: 1957-ben Jászai Mari-díjat, 1963-ban Kossuth-díjat kapott, 1958-ban lett érdemes művész, 1974-ben kiváló művész. 1989-ben a Nemzeti Színház, 1997-ben a Halhatatlanok Társulata fogadta örökös tagjává. 2000 augusztusában elnyerte a Nemzet Színésze címet is. Életének utolsó éveit színészotthonban töltötte. Hosszú betegeskedés után, 2002. február 3-án halt meg Budapesten. A Nemzeti Színháznál, a Bajor Gizi parkban áll szobra (Párkányi Raab Péter, 2002).
A témához ajánljuk a NAVA gyűjteményéből az Örökös tagság – Lukács Margitról szóló portréfilmjét: http://nava.hu/id/723128/

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 975 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: