< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Útdíj – Ujhelyi az új útdíjszabás hatástanulmányait kéri

| Mobile | RSS

Útdíj – Ujhelyi az új útdíjszabás hatástanulmányait kéri

2015. január 1. | hozzászólás | Közélet

Közlekedés-EU-Magyarország-parlament
Útdíj – Ujhelyi az új útdíjszabás hatástanulmányait kéri

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől és Börzsei Tibortól, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójától kért tájékoztatást a január elsejétől életbe lépett új útdíjszabási rendszerrel kapcsolatban Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

Az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke az említetteknek írt levelében – mint arról az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben tájékoztatott – “fájdalmasan cinikusnak” nevezte az Orbán-kormány propagandáját, amely “úgy állítja be az új díjfizetési rendszert, mintha az költségcsökkentést jelentene az autósok számára”.
A szocialista EP-képviselő szerint a gyorsforgalmi úthálózat használatának “megsarcolása” jelentős terheket jelent a közlekedőknek, így a fuvarozóknak, de áttételesen a tömegközlekedést használóknak és egyéb szektorok mellett még a turisztikai ágazatnak is.
Az új díjfizetéssel kapcsolatban Ujhelyi a szakminiszternek írt levelében többek között arra vár választ, hogy miért pár héttel a bevezetés előtt jelentették csak be a jelentős változásokat, illetve milyen konkrét hatástanulmányok és számítások készültek az új díjstruktúrával kapcsolatban. A képviselő szeretné megtudni, hogy milyen beruházásigénnyel jár a rendszer megváltoztatása, és ezt a költséget a kormányzat miből kívánja finanszírozni. Ujhelyi István arra is választ vár, hogy az “egyszerű pénzbehajtáson túl” mi indokolta a ferihegyi repülőtér megközelítéséhez elengedhetetlen útszakaszok fizetőssé tételét, illetve, hogy ezen szakaszok “megsarcolásával” kapcsolatban milyen konkrét háttérszámításokat végeztek és milyen részbevételeket remélnek. Ujhelyi István azt is tudni szeretné, hogy milyen hatással lesz a balatoni forgalomra a megyei matricák bevezetése, illetve készült-e háttértanulmány azzal kapcsolatban, hogy az egyes szakaszok “újbóli megsarcolása” milyen konkrét hatással lesz – a jelentős járatritkítás miatt épp átalakuló – vasúti utasforgalomra, a közúti fuvarozásra és áttételesen a turisztikai szektorra.
A képviselő levelében jelezte, hogy szeretné mielőbb megismerni a témában készült háttéranyagokat és szakmai tanulmányokat.

MTI

Leave a Reply 217 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: