< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Káosz jöhet Nagy-Britanniában

| Mobile | RSS

Káosz jöhet Nagy-Britanniában

2015. január 2. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Káosz jöhet Nagy-Britanniában

Káoszhoz vezethet és hatalmas kockázatokat jelentene, ha Nagy-Britannia idén úgy döntene, hogy feladja a jelenlegi kormány által követett gazdaságpolitikát – hangsúlyozta csütörtökön közvetített újévi üzenetében a brit miniszterelnök.

David Cameron – egyenes utalással a május 7-én esedékes parlamenti választások közeledtére – felszólította a briteket: újévi fogadalmuk az legyen, hogy Nagy-Britannia tartja az eddigi irányt, annál is inkább, mivel a világgazdaság továbbra is tele van bizonytalanságokkal. Ebben a környezetben Nagy-Britannia előtt az a döntés áll, hogy vagy az eddigi eredményeket biztosító kompetenciát választja, vagy feladja azt, visszafelé indul el, káoszba sodorva önmagát és óriási kockázatokat vállal – fogalmazott a konzervatív párti kormányfő.

Cameron a konzervatív-liberális kormánykoalíció eredményei közül kiemelte, hogy amióta a jelenlegi kormány 2010-ben megalakult, kétmillió új munkahely létesült a magánszektorban, egymillióval több diák tanul jónak vagy kitűnőnek minősített iskolákban, több mint 24 millió alkalmazottnak csökkentek az adóterhei, 3 millió kiskeresetű munkavállaló pedig teljesen mentesült a személyi jövedelemadó-fizetés kötelezettsége alól.

Mindemellett a brit gazdaság gyorsabban növekszik az összes többi fejlett ipari gazdaságnál – hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

Cameron a brit gazdaság robusztus teljesítményét képileg is igyekezett illusztrálni, újévi videoüzenetét ugyanis egy teljes gőzzel működő ipari üzemcsarnokban vették fel, miközben a háttérben munkások dolgoztak.
David Cameron a választások közeledtével kétfrontos küzdelemre kényszerül, az ellenzéki Munkáspárt mellett ugyanis a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták is mind gyakrabban a kormány ellen fordulnak.

Danny Alexander pénzügyminiszter-helyettes – aki Nick Clegg miniszterelnök-helyettes után a brit kormány második legmagasabb rangú liberális tagja – a The Daily Telegraph című konzervatív napilapban közzétett minapi írásában fedezet nélküli adókönnyítési ígéretekkel vádolta meg a konzervatívokat, vagyis gyakorlatilag saját főnökét, George Osborne konzervatív párti pénzügyminisztert.
Alexander szerint “szomorú látvány”, ahogy a konzervatívok egyre távolodnak a 2010-es választások után létrehozott koalíció eddigi ésszerű, kiegyensúlyozott költségvetési politikájától.

Cameron pedig nem sokkal ezután, a konzervatív parlamenti képviselőknek küldött email-üzenetében a liberálisokat vádolta azzal, hogy “nem tudják eldönteni: tartsák-e magukat a (konszolidációs) programhoz, és ezért beszélnek összevissza”. Cameron arra szólította fel a konzervatív képviselőket, hogy a májusi választások kampányában “harcoljanak” a Konzervatív Párt abszolút alsóházi többségéért, mert így nem kellene ismét koalíciós kormányt alakítani.

Elemzői előrejelzések szerint ha Cameron májusban ismét nem tud abszolút többséget elérni, és ezért újból koalícióra kényszerül, az könnyen politikai karrierjének végét jelentheti.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 222 megnézve, 1 alkalommal mai nap |