< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Így bukik százmilliárdokat a NAV

| Mobile | RSS

Így bukik százmilliárdokat a NAV

2015. január 3. | hozzászólás | Közélet

Így bukik százmilliárdokat a NAV

Az adóhatóság csekély összeget kap eladott követeléseiért, igaz, hogy a követelésértékesítés akkor jöhet szóba, ha a felszámolási eljárásban a hivatal nem jutott hozzá a pénzéhez – írta a Magyar Nemzet.

A lap szombati számában Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője elmondta, hogy 2012-2013-ban 410 milliárd forint követelést értékesített a NAV. Az ebből származó bevétele viszont mindössze 2,5 milliárd forint volt.

Tájékoztatása szerint a közadósságból származó követeléseket a Magyar Fejlesztési Bank stratégiai csoporthoz tartozó Magyar Követeléskezelő Zrt-nek értékesítették csomagokban.

A NAV szóvivője a lapnak felidézte: sok esetben szándékos cégbedöntésről lehet szó, emiatt a korábbi jogszabályváltozások nyomán ma már az adóhivatal rostálja át a cégvilágot. Így megakadályozható például, hogy olyan személyek alapítsanak új vállalkozást vagy kapcsolódjanak be egy már működő társaság életébe, amelyek korábban súlyosan megszegték az adószabályokat.

Ráadásul az ügyvezetőnek felelnie kell azért, ha nem tett meg mindent a megszűnő cég tartozásainak kiegyenlítéséért. A NAV 2013-ban háromszázezer cégügyet tekintett át, s kétezer fantomtársaságnál húzta le a rolót – mondta Kis Péter András. Hozzátette: mindeközben az adóhivatal próbapereket is indított. A hatóság a csődbe jutott cégek köztartozása miatt megkezdett kétszáz bírósági eljárásban nagyjából félmilliárd forintot igyekszik megszerezni. (Emlékeztetőül és összehasonlításképp: 410 milliárdból 2,5 milliárd lett 2012-2013 során.)

A helyzeten – a kormányzati remények szerint – sokat segíthet az az internetes szisztéma, amely a napokban kezdte meg működését. A felszámolás alatt álló cégek megmaradt vagyontárgyait ugyanis immár kizárólag elektronikus úton lehet értékesíteni. A fejlesztési tárca felszámolási ügyekkel foglalkozó miniszteri biztosa szerint nem zárható ki, hogy rövid időn belül tíz, de akár húsz százalékkal is felszökhet a felszámolásokból befolyó érték. 2012-ben, az akkori nagyjából 5500 felszámolási eljárásban kicsivel több mint százmilliárd forint folyt be a címzettekhez.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 201 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: