< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Lakást venne? – Itt vannak a legolcsóbb és legdrágább kerületek

| Mobile | RSS

Lakást venne? – Itt vannak a legolcsóbb és legdrágább kerületek

2015. január 3. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Lakást venne? – Itt vannak a legolcsóbb és legdrágább kerületek

Nagy a pezsgés a fővárosi ingatlanpiacon, a körúton belül szinte minden lakás gyorsan elkel. A töretlenül népszerű másfél-kétszobás, 40-70 négyzetméteres lakások mellett a nagyobb alapterületű, drágább, prémium kategóriás lakásokra és házakra is egyre nő a kereslet – derül ki az OTP Ingatlanpont felméréséből, amelyet budapesti értékesítési adataikból készítettek.

Kiemelkedő az érdeklődés a V. és a VI. kerület iránt. Nagyon sokan vennének például kisebb, új építésű vagy felújított belvárosi lakást, ezeket az igényeket a megfelelő kínálat szűkülése miatt egyre nehezebb kiszolgálni.

Az OTP Ingatlanpont pesti régióvezetője szerint jelentősen nőtt a megkeresések száma a IV. és a X. kerületben is, miközben a XIII. és XIV. kerületekben sem csökkent a vásárlási kedv. A körúton kívül különösen a jó tömegközlekedési kapcsolatokkal bíró közlekedési csomópontok közelében tapasztalnak jelentős érdeklődést. Mindez már az árakra is hat, a közvetít által eladott lakások átlagos négyzetméterára jelentősen nőtt a második félévben az első hat hónap adataihoz képest.

Budán változatlanul a 2-3 szobás, 40-70 négyzetméter közötti alapterületű lakások a legkelendőbbek, de mind kapósabbak a nagyobb alapterületű – 100-150 négyzetméteres -, és a magasabb árkategóriájú prémium lakások és házak is. A II. és a XI. kerület a legkedveltebb, Újbuda presztízsének a négyes metró is különösen jót tett. Valamivel csekélyebb, de még mindig jelentős a forgalom a III. és a XII. kerületben. Az utóbbi hónapokban a téglalakások esetében 20 millió forint körül volt az értékesített lakások átlagára Budán, míg a főként a III. kerületre jellemző paneleket 10-11 millió forint környékén vették.
Forrás: OTP Ingatlanpont

A Duna mindkét oldalán jelentősen nőtt a befektetési célú vásárlók száma, arányuk jelenleg eléri a 25-30 százalékot a cég forgalmán belül. Az OTP Jelzálogbank és az OTP Ingatlanpont korábbi számításai szerint lakásvásárlással és kiadással az amortizáció levonása után is évi 4-6 százalékos adózott hozam is elérhető, nem számolva az ingatlan elkövetkező években valószínűsíthető értéknövekedésével.

A fővárosban a befektetési célú vásárlóknak örök sláger a belváros, valamint az egyetemek környéke. Nagyon népszerűek a tavasszal átadott négyes metró külső állomásaihoz közeli lakások. Az árak itt még alacsonyabbak, viszont a közvetlen belvárosi kapcsolat érezhetően növelheti az itteni lakások kiadhatóságát, illetve értékét is.

Különösen kedveltek a panelek is, az egyedi mérős, felújított lakásokat könnyű kiadni, viszont az áruk 20-30 százalékkal is alacsonyabb lehet a hasonló adottságú, de hagyományos, tégla építésű lakásokénál. Mivel ez a bérleti díjban nem, vagy csak minimálisan jelenik meg, az kiadásukkal elérhető hozam gyakran magasabb is lehet.

Ezek a legdrágább és a legolcsóbb kerületek

A 2013-2014-es évet összesítve a szűk belvárosban kellett a legtöbbet fizetni egy négyzetméter lakásért, az V. kerületben közel 339 ezer forint volt az átlagár az elmúlt időszakban. Ezután a Rózsadomb, a Budai Vár térsége és a Hegyvidék következik, azaz a II., az I. és a XII. kerület, mindháromban 300 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárral. Az árlista másik végén Csepel, Kőbánya és Rákospalota áll, Budapesten belül egyedül Csepelen maradt 160 ezer forint alatt a négyzetméterár.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 308 megnézve, 1 alkalommal mai nap |