< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Mindent tudtak az oroszok – mégis elszúrták/// Jeg vidste alle russerne – de skruet op

| Mobile | RSS

Mindent tudtak az oroszok – mégis elszúrták/// Jeg vidste alle russerne – de skruet op

2015. január 4. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Mindent tudtak az oroszok – mégis elszúrták

Csak magának köszöneti Vlagyimir Putyin, hogy szembe kell néznie országa pénzügyi válságával, ami gazdasági-társadalmi összeomlással fenyegeti Oroszországot – állítja a BBC cikkírója, aki korábban könyvet írt az orosz államfőről.

Vlagyimir Putyin orosz államfő az Egyesült Államokat és az Európai Uniót tette felelőssé Oroszország minden bajáért csütörtöki évértékelő beszédében. Nem csupán a ukrajnai háború az USA és az EU sara – mivel szerinte a nyugati hatalmak biztatták lázadásra a kijevi forradalom résztvevőit -, hanem az olajárak zuhanásai is. A rubel fékevesztett értékvesztéséhez vezető olajárcsökkenés hátterében az a piaci túlkínálat áll, amelyet az amerikaiak és a szaúdiak összefogva idéztek elő.

Elszabadultak az árak Oroszországban

Az előbbi teóriához hasonlóan elfogadott konspirációs elmélet a Kremlhez közel álló körökben, hogy a NATO gazdasági háborút folytat Oroszország ellen – kezdi a BBC-n megjelent cikkét Ben Judah, a Törékeny birodalom, avagy hogyan esett szerelembe Vlagyimir Putyinnal Oroszország és hogyan ábrándult ki belőle című könyv szerzője. Judah úgy látja, hogy – szemben az orosz elnök állításaival – valójában a háborút és a rubelválságot is el lehetett volna kerülni.

Az államból élnek

Amikor tíz évvel ezelőtt kezdetét vette az orosz gazdaság szárnyalása, mindenki tudta a moszkvai vezetésben, hogy olyasmire alapították a fellendülést, amit Vlagyimir Putyin nem tud irányítani: az olajár alakulására. Unalomig ismételt tény, hogy az exportbevételek 68 százaléka az olaj- és gázkivitelből, a költségvetési forrásainak fele az energiaiparból származik. Ráadásul az exportjövedelem túlnyomó része az Európába irányuló olajkivitelből folyik be.

Arról már kevesebb szó esik, hogy az orosz népességnek durván fele az állami költségvetésből él: vagy azért, mert közalkalmazott, vagy azért, mert nyugdíjas vagy más járadékos. Ez az oka annak, hogy az olaj árának esése az egész putyini rendszert veszélyezteti. A visszaeső bevételek miatt nincs miből megvásárolni az államon lógók többségének lojalitását.

Megszorítások

Ehelyett megszorítások várnak az oroszokra – derült ki az államfő szavaiból. A 2015-ös költségvetést 100 dollár/hordós olajárral tervezték, ám miután a legmagasabb becslések szerint is csak 70 dollár körüli szint várható, a Kreml gyorsan ki fog futni a pénzéből. Arra sem marad forrás, hogy felpiszkálják az oroszok patriotizmusát. Tavaly ezt olyan rendezvényekkel érték el, mint az 50 milliárd dollárba került szocsi olimpia, illetve olyan huszárvágásokkal, mint a Krím bekebelezése, amely becslések szerint 75 milliárd dollárjába került az orosz adófizetőknek.

Az emberek feltételes reflexei közül hamarosan kikopik Putyin összekapcsolása az emelkedő életszínvonallal. A kormányban jelentős elbocsátásokról beszélnek, még az olyan állami óriásoknál is tömeges leépítések lesznek, mint a Gazprom. Emellett a rubel összeomlásának megelőzése érdekében elengedhetik az inflációt, ami megütheti az amúgy adósságok alatt nyögő középosztályt.

Pontosan tudták

Az államfő az amerikaiakra és a szaúdiakra mutogatott, ám Moszkvában mind liberális, mind konzervatív körökben egy évtizede arról folyik a vita, hogyan lehetne felépíteni egy olyan új gazdaságot, amely képes ellenállni az olajárak hullámzásának. Amíg ez nem épül ki, addig – és ezt mindenki tudja – a rubel csak egy petrovaluta marad, amelynek értéke együtt mozog az olajéval.

A hírszerzés és liberális pénzügyi szakértők figyelmeztették az orosz vezetést, hogy az olajfüggő gazdaságok könnyen manipulálhatók, miután a pénzpiacok foglyai. Putyin figyelmen kívül hagyta Jegor Gajdar volt miniszterelnök figyelmeztetését is, pedig a Szovjetunió összeomlását követő évek kormányfője könyvnyi hosszúságú írásban fordult az államfőhöz. (Az írás címe – Egy birodalom összeomlása – felkelthette volna a figyelmét.)

Gajdar arról értekezett, hogy a Szovjetunió pénzügyi krachját az olajár váratlan összeomlása okozta a nyolcvanas évek közepén, amely mögött az állt, hogy az amerikaiak és a szaúdiak megállapodtak a kitermelés, azaz a kínálat felpörgetéséről. Még analógiát is hozott, Spanyolország példáját, amely a 16-17. században a gyarmatokról beömlő arany és ezüst függőjévé vált. Amikor ezek ára megroggyant, a spanyol állam csődbe ment és elvesztette birodalmát.

Nagyon jól tudák

Az orosz kormány tudta, hogy a krach árnyékában él az ország. Elkészült a 2020-ig szóló stratégia, amely a gazdaság strukturális diverzifikálását tűzte ki célul. Dmitrij Medvegyev, aki egy ideig formálisan Oroszország elnöke volt, miközben Putyiné volt miniszterelnöki poszt, 2009-ben feltette a szónoki kérdést: Elvezethet-e a jövőbe bennünket egy gazdaság, amely pusztán a nyersanyag-kitermelésen és a mindent átszövő korrupción alapul? Putyin “le se sajnálta” a stratégiát és helyettesét.

Még olyan befolyásos tanácsadók sem hatottak rá, mint a Kreml főideológusának tartott Vladiszlav Szurkov, aki jelenleg az oroszok ukrajnai tevékenységét irányítja. Szurkov 2010-ben így fogalmazott: Mi nem vagyunk Kuvait. Nem vagyunk képesek egy apró, prosperáló emirátusként működni. Egy óriási ország vagyunk, amelyet az olajbevételek nem tudnak eltartani. Meg kell tanulnunk, hogy az agyunk használatával csináljunk pénzt!

A mentőprojekt

Az orosz elit konzervatív szárnya előállt egy ötlettel, egy új ipari befektetési javaslattal. A kezdeményezést felkarolta Medvegyev és Szurkov is. A terv úgy szólt, hogy létrehoznak egy orosz Szilícium-völgyet, egy technológiai-innovációs központot Moszkvától nem messze, Szkolkovo környékén. A 2012-ben indult projekt eredménye végül alig lett több egy Potemkin-falunál. Putyin a születő iparágak gondozásánál, az új technológiák meghonosításánál és a kezdő vállalkozások támogatásánál többre tartotta az olyan brutális gyorsasággal kibontakozó politikai-katonai játszmák lehetséges hozadékát, mint amilyen a szíriai polgárháború vagy a ukrán válság.

Elragadott bennünket az örvény, és azt hiszem, ez nem véletlen, mivel bizonyos fokig mi kavartunk fel a vihart magunk körül – fejtegette Alekszej Uljukajev a Vedomosztyinak nyilatkozva a héten. Még Putyin is elismerte, hogy az elmúlt 20 évben nem sokat valósítottak meg azokból a tervekből, amelyek segítségével diverzifikálhatták volna az orosz gazdaságot.

De ez nem tartotta vissza attól, hogy a Nyugatot hibáztassa. Ben Judah szerint azonban a felelősség az orosz elnöké és azoké a politikusoké a környezetében, akik nem tudták megakadályozni, hogy rossz útra kormányozza Oroszországot. Ők az okai annak, hogy elmulasztották a gazdaság immunitásának kialakítását, amíg volt rá esélyük.

forrás:napi gazdaság.hu

Jeg vidste alle russerne – de skruet op

Min tak til Vladimir Putin selv kun at blive konfronteret med landets finansielle krise, som truer den økonomiske og sociale sammenbrud, Rusland – siger BBC artiklen forfatter, der havde skrevet en bog om den russiske stat főről.

Vladimir Putin, den russiske statsoverhoved i USA og EU, Rusland lægger skylden alle dårligdomme torsdagens årlige evaluering tale. Ikke kun den ukrainske krig, USA og EU sara – hævdede, at de vestlige magter tilskyndet oprør revolution i Kiev deltagere – men også olieprisen nedturen. Rublen uhæmmet nedskrivninger fører til olieprisen faldet skyldes overforsyning af markedet, som holdes sammen som følge af amerikanerne og saudierne.

Priserne er ude af kontrol i Rusland

Konspirationsteorier, ligesom den tidligere teori antages af Kreml tætte cirkler, som NATO er engageret i en økonomisk krig mod Rusland – begynder på BBC artikel offentliggjort ben Juda den skrøbelige imperium, eller hvordan man forelske sig i Vladimir Putin i Rusland, og hvordan bogen blev desillusioneret ud forfatter. Juda ser, at – i modsætning til den russiske præsidents påstande – faktisk krigen og rubelválságot kunne have været undgået.

Staten levende

For ti år siden, da den russiske økonomi begyndte skyhøje, alle vidste ledelsen i Moskva, til noget, der blev grundlagt på opsvinget, som Vladimir Putin ikke kan kontrollere: udviklingen på olieprisen. Kedeligt gentagne faktum, at 68 procent af eksportindtægterne, omkring halvdelen af de budgetmidler, kommer fra olie- og energisektoren gázkivitelből. Desuden er langt de fleste af eksportindtægterne af olieeksport til Europa går.

Det har været et fald, at omkring halvdelen af den russiske befolkning bor i statsbudgettet, enten på grund af en offentlig ansat, eller på grund af pensionering eller andre kontanthjælpsmodtagere. Dette er grunden til, at faldet i oliepriserne truer hele systemet Putin. På grund af den faldende omsætning til staten, er der intet at købe loyalitet flertallet af logoer.

Begrænsninger

I stedet for at vente restriktioner russere – afsløret af præsidentens ord. 2015-budgettet er beregnet til $ 100 / tønde oliepris, men efter kun et niveau omkring 70 dollar forventes at være den højeste skønnede, at Kreml hurtigt vil løbe tør for penge. Vi vil ikke være en kilde, at russerne felpiszkálják patriotisme. Sidste år nåede det begivenheder som OL i Sochi koste 50 milliarder dollar, eller en ridder nedskæringer som annektering af Krim, der blev anslået til 75 milliarder dollars i den russiske skatteyder.

Folk betingede reflekser er ved at spytte Putin forbinder den stigende levestandard. Regeringen taler om tab af arbejdspladser, selv i en stat giganter vil være massive fyringer, som Gazprom. Ud til fritagelse for at forhindre et sammenbrud af rublen inflation, hvilket kan ramme allerede grædemur under gæld middelklassen.

De vidste nøjagtigt

Den statschef pegede på amerikanerne og saudierne, men i Moskva som liberale og konservative kredse i et årti fra debatten om, hvordan man opbygger en ny økonomi, der er i stand til at modstå den kraftige stigning i oliepriserne. Så længe det ikke er bygget ud, de – og alle ved det – rublen er kun en petrovaluta hvis værdi bevæger sig med dem i olien.

Den intelligens og liberale økonomiske eksperter advarede den russiske ledelse til olien afhængige økonomier kan nemt manipuleres, efter de finansielle markeder fanger. Jegor Gajdar var premierminister Putin, ignoreres venstre advarsel, regeringen i årene efter sammenbruddet af Sovjetunionen skrev til figuren bog-længde af staten. (Mens dette skrives titel – et imperium kollaps – ville felkelthette opmærksomhed.)

Gajdar om det var, at Sovjetunionen finansielle krachját pludselige kollaps i olieprisen skyldes midten af firserne, bag hvilket var, at amerikanerne og saudierne enige om at give, dvs. udbuddet felpörgetéséről. Selv analogi også taget eksemplet med Spanien, som er 16-17. århundrede, kolonierne blev indstrømning af guld og sølv vedhæng derved. Når disse priser faldt den spanske regering gik konkurs og mistede sin imperium.

Meget godt bevidsthed

Den russiske regering var i stand til at leve i skyggen af krakket i landet. Afsluttet 2020-strategien, som sigter mod at diversificere økonomien, strukturelle. Dmitrij Medvedev, som formelt tog et stykke Ruslands præsident, mens Putin var premierminister i 2009, spurgte han retorisk spørgsmål: at føre os ind i fremtiden for en økonomi, der er udelukkende baseret på udvinding af råstoffer og den alt gennemsyrer korruption? Putin ‘ikke ondt af det, “strategien og en stedfortræder.

Selv så indflydelsesrige rådgivere eller påvirket ham som Kreml főideológusának afholdt Szurkov Vladislav, som forvalter i øjeblikket aktiviteter russerne i Ukraine. Szurkov i 2010, sagde: Vi er ikke i Kuwait. Vi er ikke i stand til en lille, velstående emirátusként arbejde. Vi er et stort land, der ikke kan opretholde olieindtægterne. Vi skal lære at bruge vores hjerner at gøre med penge!

Redningen projekt

Den russiske elite konservative fløj kom op med en idé, et nyt forslag industrielle investeringer. Initiativet er blevet omfavnet og Medvedev også Szurkov. Planen var, at skabe en russisk Silicon Valley, er en teknologi og innovationscenter ikke langt fra Moskva, omkring Szkolkovo. Resultatet af projektet startede i 2012 med tiden bare blev mere af en Potemkin-landsby på. Putin pleje af fremspirende industrier, meghonosításánál og start-ups af nye teknologier mere støtte var mulige afkast af en hurtigt skiftende politiske og militære brutale spil, såsom den syriske borgerkrig eller den ukrainske krise.

Vi greb vortex, og jeg synes, det er ikke tilfældigt, fordi en vis udstrækning, vi kan vække en storm omkring os – forklarede Alexey Uljukajev Vedomosztyinak kommentar til ugen. Selv Putin har indrømmet, at i de sidste 20 år ikke har gennemført en masse af disse planer, som ville hjælpe diverzifikálhatták den russiske økonomi.

Men det stoppede ikke den kendsgerning, at Vesten har skylden. Ben Juda imidlertid op til de russiske formænd og miljøet af de politikere, der har været i stand til at forhindre den forkerte vej styre Rusland. De er årsagerne til den fejlslagne økonomiske udvikling af immunitet, så længe han havde chancen.

Kilde: Daily gazdaság.hu

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |