< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Románia-külpolitika-diplomácia Első külföldi útjain Brüsszelbe, Chisinauba és Berlinbe készül az új román államfő

| Mobile | RSS

Románia-külpolitika-diplomácia Első külföldi útjain Brüsszelbe, Chisinauba és Berlinbe készül az új román államfő

2015. január 5. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Románia-külpolitika-diplomácia
Első külföldi útjain Brüsszelbe, Chisinauba és Berlinbe készül az új román államfő

Brüsszelbe, Chisinauba és Berlinbe tervezi első külföldi útjait Klaus Iohannis, a tavalyi év végén hivatalába iktatott új román államelnök.

Iohannis tervezett hivatalos látogatásairól Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök tájékoztatott, aki az elnök kül- és biztonságpolitikai tanácsadója. Közölte, hogy januárban Brüsszelbe látogat, majd a Moldovai Köztársaság fővárosába utazik.
A tavalyi román államelnök-választási kampányban Iohannis már jelezte, hogy Moldovát az elsők között keresi fel. Megválasztott elnökként a novemberi moldovai parlamenti választások előtt is Chisinauba utazott nem hivatalos látogatás keretében, hogy támogassa az ország EU-integrációja mellett síkra szálló ottani politikai erőket. Iohannis Moldovával kapcsolatban leszögezte, Bukarest támogatja Moldova EU-csatlakozását, hogy mielőbb az európai közösség részévé válhasson.
Ungureanu közölte még, hogy az első látogatások között egy berlini vizitre is sort keríthet az új államfő februárban. A német származású Iohannisnak a tavalyi megválasztását követően a külföldi hivatalosságok közül az elsők között gratulált Angela Merkel német kancellár. Ungureanu szerint Iohannis párizsi és amerikai látogatásának előkészítésén is dolgoznak.

MTI

Leave a Reply 264 megnézve, 1 alkalommal mai nap |