< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Merkel számára is kihívás a populizmus//// Merkel udfordring for populisme

| Mobile | RSS

Merkel számára is kihívás a populizmus//// Merkel udfordring for populisme

2015. január 6. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Merkel számára is kihívás a populizmus

A brit liberális lap, a Guardian vízválasztónak tartja az idei évet Európa számára, amelyet egyaránt sújt a belső megosztottság és a külső ellenségeskedés.

A fő kérdés, hogy sikerül-e a gazdasági megszorításokat rugalmasabb, emberbarátibb rendszerrel felváltani, mert a mostani politika – főleg a közkiadások megkurtításával, illetve a deficit csökkentésének kísérletével – hatalmas emberi és társadalmi károkat okozott.

Egyre nagyobb az ellenállás a németek által diktált kemény vonallal szemben, és egyértelmű jelek utalnak arra, hogy pl. a franciák és az olaszok igyekeznek visszaszorítani azt.

De Merkelnek odahaza is erősödő bírálattal kell szembenéznie: a szociáldemokrata alkancellár és koalíciós partner Sigmar Gabriel azon a véleményen van, hogy a jobb- és baloldali populizmust csak a gazdasági helyzet gyors javulása esetén lehet ellenőrzés alatt tartani.

Az idén 8 tagországban tartanak választásokat és ezek várhatóan alátámasztják, hogy széttöredezett a háború utáni politikai konszenzus, és a legtöbb helyen új, kisebb pártok ostromolják a közép pozícióit.

Az erőteljes és gyakran egymással ellentétes áramlatok hatása világos: gyenge és törékeny nemzeti kormányok képe rajzolódik ki, ami elmélyíti a törésvonalakat az unió politikája ügyében, erősíti az észak-déli viszályt az euróövezeten belül és egyre nehezebbé teszi, hogy Európa egységként jelenjen meg a világban. Pedig a közös frontra nagyobb szükség van, mint valaha, mert a kontinens hármas feladattal néz szembe: a tömeges népvándorlással, az orosz agresszióval és az iszlám szélsőséggel.

Mivel Putyin a Krím elfoglalásával megcsonkított egy szomszéd államot, a földrész a hidegháború óta először úgy kezdi az évet, hogy nem tudhatja, mennyire biztonságosak a határok. Megint csak Merkelre hárult a feladat, aki, novemberben kijelentette, hogy az orosz elnök próbálkozása a szovjet idők befolyási övezetének helyreállítására nem csak az ukránokat, grúzokat és moldávokat érinti, hanem olyan országokat is, amelyek sokkal közelebb vannak Európa szívéhez: így Szerbiát, Boszniát, valamint az EU-tag Magyarországot és Szlovákiát.

A terjeszkedő és antidemokratikus Oroszország kilátása annak az örökségnek a legrosszabb vonatkozásait idézi fel, ami ellen a földrész 1945 után harcolt. A virágzó és szabad Európáért vívott küzdelem most visszatért, igencsak heves formában.

(Forrás: Szelestey Lajos/Klubrádió)

forrás:168óra.hu

Merkel udfordring for populisme

Den liberale britiske avis Guardian vandskel holder det indeværende år for Europa, der har ramt både de interne afdelinger og eksterne fjendtlighed.

Det vigtigste spørgsmål er, om vi kan erstatte de økonomiske begrænsninger fleksibelt system mindelige mennesker, fordi den nuværende politik – især begrænse de offentlige udgifter og reducere underskuddet forsøgt – forårsagede enorme menneskelige og sociale skader.

Der er en voksende modstand dikteret af tyskerne mod hårde linje, og der er klare tegn på, at f.eks. franskmændene og italienerne forsøger at undertrykke den.

Men Merkel også hjem til ansigt voksende kritik af rektor og socialdemokratiske koalitionspartnere Sigmar Gabriel, er af den opfattelse, at højre- og venstreorienterede populisme kun kan styres i tilfælde af en hurtig forbedring af den økonomiske situation.

De otte medlemslande afholde valg i år, og de forventes at vise, at fragmenteringen af politisk enighed efter krigen, og de fleste steder af nye, mindre partier belejring til midterstillingen.

Den kraftfulde og ofte modstridende strømninger effekt er klar: svage og skrøbelige nationale regeringer billede tegner der uddyber brudlinjer om Unionens politik, styrke nord-syd stridigheder i euroområdet og gøre det stadig vanskeligere for Europa som en enhed vises i verden. Men den fælles front er der behov for mere end nogensinde, fordi kontinentet står over for en tredobbelt opgave: massen befolkning migration, den russiske aggression og islamisk ekstremisme.

Da Putin besættelse af Krim parteret en nabostat, da den kolde krig, kontinentets første start på året, så at han ikke ved, hvordan sikre grænserne. Igen Merkel blev sat på opgaven, som i november meddelte, at den russiske præsidents forsøg på at Sovjettiden sin indflydelsessfære at genoprette ikke kun ukrainere, georgiere og moldávokat berørt, men også de lande, der er meget tættere på Europas hjerte: for Serbien, Bosnien, samt EU, Ungarn og Slovakiet.

Sprawling og udemokratisk Rusland udsigten til de værste aspekter af kulturarven fremkalder kontinentet mod hvilken han kæmpede efter 1945. En fri og velstående Europa kamp er nu vendt tilbage, meget voldelig form.

(Kilde: Szelestey Louis / Radio Club)

Kilde: 168óra.hu

Leave a Reply 175 megnézve, 1 alkalommal mai nap |