< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Lázár tagad, de alkalmazza Habonyt?

| Mobile | RSS

Lázár tagad, de alkalmazza Habonyt?

2015. január 8. | hozzászólás | Közélet

Lázár tagad, de alkalmazza Habonyt?

A Miniszterelnökség kért parlamenti belépőt Habony Árpádnak, a kormányfő főtanácsadójának – derült ki egy közérdekű adatigénylés nyomán. Ezután az Országgyűlés Hivatal több hírportál megkeresésére egy olyan törvényi rendelkezésre hivatkozott Habony belépési engedélye kapcsán, amely az úgynevezett szakértői belépőkről szól. Ezekkel “a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Miniszterelnökség, a minisztériumok és egyéb központi államigazgatási szervek országgyűlési ügyekkel foglalkozó munkatársai” léphetnek be az Országgyűlés épületébe. Magyarán Habony vagy a Miniszterelnökségnek dolgozik, vagy törvényi felhatalmazás hiányában járkál ki-be a Házba.

Csakhogy a kancellária többször is tagadta, hogy bármilyen szerződéses kapcsolatuk lenne a kormányfő főtanácsadójával, s tegnap is azt közölte: Habony Árpáddal kapcsolatban korábban már számos politikus elmondta, hogy meghallgatja a tanácsait, észrevételeit. “Ezekre a beszélgetésekre gyakran a Parlamentben kerül sor, ezért van neki állandó belépője, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiféle munkaszerződése lenne akár a Miniszterelnökséggel vagy más tárcával”.

Megírtuk, maga Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az RTL Klub Házon Kívül című műsorában tavaly decemberben beszélt először arról, hogy különböző kérdésekben szoktak tanácskozni Habonnyal, de azt ők és más kormányzati illetékesek is tagadták, hogy foglalkoztatási jogviszonyban állna velük. Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője tett fel idevágó írásbeli kérdéseket a minisztereknek, amire Lázár azt állította, hogy nincs hivatalos viszonya Habonnyal. Sőt, Pintér Sándor belügyminiszter is arra hivatkozva utasította vissza a tanácsadó nemzetbiztonsági átvilágítását firtató kérdést, hogy Habony nem áll jogviszonyban a kormánnyal. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes viszont azt válaszolta: Habony nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen, de a tanácsadónak állandó belépője van a parlamentbe. Az Együtt politikusa most újabb kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz, hogy megtudja: Orbán adott-e utasítást arra, hogy tanácsadója állandó parlamenti belépőt kapjon, illetve amennyiben nem, akkor tervezi-e a kormányfő Lázár menesztését.

szerző:B.I.M

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 157 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: