< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Színes-környezetvédelem-USA Kecskékkel legeltetik le a tájidegen növényeket Amerikában

| Mobile | RSS

Színes-környezetvédelem-USA Kecskékkel legeltetik le a tájidegen növényeket Amerikában

2015. január 13. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Színes-környezetvédelem-USA
Kecskékkel legeltetik le a tájidegen növényeket Amerikában

Az elmúlt években egyre sikeresebben alkalmazzák a kecskéket az özönnövények elleni küzdelemben az Egyesült Államokban. A módszernek számos előnye van a kemikáliákkal és a mezőgazdasági gépekkel szemben.

A tapasztalatok szerint a kecskék hatékonysága figyelemreméltó: csak nagyon kevés mag éli túl őrlő rágásukat és összetett gyomrukat, a gépekkel ellentétben a meredek és erdős terepen is “bevethetők”, ráadásul nem is szennyezik úgy a környezetet, mint a vegyszerek.

Egy 35 kecskéből álló csorda fél angol holdnyi (0,2 hektárnyi) sűrű növényzeten körülbelül négy nap alatt rágja át magát, ennyi idő alatt rá is unnak arra, hogy ugyanazt a dolgot egyék – magyarázta a BBC-nek Brian Knox, aki marylandi bázisáról évek óta viszi bevetésekre tájidegen növények ellen kecskéit a keleti part mentén május és november között.

“Amikor új helyre visszük őket, látni lehet rajtuk az izgalmat, ahogy legelnek. A jármű ajtaja kinyílik, és egy vadonatúj svédasztal tárul fel előttük” – mondta az állattartó.

A BBC összeállítása szerint az Egyesült Államokban egyre több helyen alkalmazzák az állatokat az invazív növények elleni küzdelemben, sok vállalkozás is szakosodik erre a tevékenységre.

A legkülönfélébb helyeken és növényekkel szemben vetik be őket, egyik “előkelőbb” munkájuk volt a washingtoni kongresszusi temető megtisztítása két évvel ezelőtt. Sok városlakó jött el akkor megnézni, ahogy az állatok egy hét alatt eltüntették az elburjánzott loncot, repkényt és szömörcét.
(Forrás: http://www.bbc.com/news/magazine-30583512)

MTI

Leave a Reply 162 megnézve, 1 alkalommal mai nap |