< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Rémes prognózis Magyarországnak – Londonból

| Mobile | RSS

Rémes prognózis Magyarországnak – Londonból

2015. január 14. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Rémes prognózis Magyarországnak – Londonból

Az olajárak meredek zuhanása Közép- és Délkelet-Európa gazdaságainak zömében deflációt okoz legalább a következő néhány hónapban, Magyarországon pedig az idei egész évi átlagos infláció is várhatóan negatív lesz, és a következő két évben sem éri el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célját – jósolták a decemberi magyar inflációs adatok szerdai ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

A KSH adatai szerint a fogyasztói árindex decemberben 0,9 százalékkal csökkent éves összevetésben. A londoni elemzői közösség előzetesen mínusz 0,7-0,8 százalékos tizenkét havi inflációt várt a múlt hónapra. William Jackson, a City egyik legnagyobb gazdaság-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza a szerdai adatismertetés után közölte: a ház felülvizsgált előrejelzése szerint Magyarországon 2015 egészében mínusz 0,3 százalékos átlagos infláció várható. Jackson szerint az éves összevetésű magyar infláció mínusz 1 százalék körül érheti el idei mélypontját.

A Capital Economics – a magyarországihoz hasonló okokból – egész éves átlagban számolva ugyancsak deflációt vár 2015-ben Lengyelországban (mínusz 0,2 százalék), Bulgáriában (mínusz 0,3 százalék) és Horvátországban (mínusz 0,5 százalék).

Jackson azonban hangsúlyozta: nem számít arra, hogy a közép-európai gazdaságokban meggyökeresedik és elmélyül a deflációs várakozás. E várakozás térnyerése egyebek mellett azzal a súlyos veszéllyel járna, hogy a vállalatok elkezdenék csökkenteni a béreket, a háztartások pedig – a további árcsökkenésekre számítva – visszafognák kiadásaikat, ami gyengítené a fogyasztást és ördögi körhöz hasonló negatív visszahatásként még tovább mélyíthetné a jelenség okát, vagyis magát a deflációt, felidézve a recesszió kockázatát is.

A Capital Economics elemzője szerint mindazonáltal ennek eddig kevés jele van a felzárkózó európai térség gazdaságaiban; a régió legtöbb országában ütemesen nőnek a bérek, és e gazdaságok jórészt már helyreállították a 2008-as pénzügyi válság előtti “boom” éveiben elvesztett versenyképességüket. Mindezt egybevetve az valószínűsíthető, hogy a térség zöme jól jár az olajárak zuhanásával, amely növeli a reálbéreket és így várhatóan a fogyasztást is – hangsúlyozta.

A Capital Economics számításai szerint ha az olajárak a jelenlegi szinten maradnak, az 15 milliárd dollárral csökkenti a jelentős nettó olajimportőr közép- és délkelet-európai gazdaságok idei együttes importszámláját; ez a térség összesített hazai össztermékének (GDP) több mint 1 százaléka.

JP Morgan: hónapokig árcsökkenés jön Magyarországon

A JP Morgan londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a magyar inflációs adatok ismertetése után szintén azt közölte, hogy éves átlagban számolva deflációt vár Magyarországon 2015-ben. Ez a várakozás a cég nemrégiben meredeken lefelé módosított olajár-előrejelzésére alapul: a JP Morgan felülvizsgált becslése szerint az irányadó Brent olajtípus hordójának átlagos árfolyama az idén 50 dollár lesz. A ház szerint ennek alapján az idei átlagos infláció mínusz 0,4 százalék lesz Magyarországon.

Az éves átlagon belül a cég londoni elemzői az első negyedévre mínusz 1,3 százalékos, a második negyedévre mínusz 0,6 százalékos, a harmadik negyedévre mínusz 0,5 százalékos inflációt várnak éves összevetésben. Várakozásuk szerint a belépő bázishatások a negyedik negyedévben már pozitív tartományba emelik az inflációt; abban a három hónapban a JP Morgan londoni elemzői szerint átlagosan 1 százalékkal lesz magasabb a fogyasztói árindex az egy évvel korábbi szintnél.
A ház 2015 végére 1,7 százalékos tizenkét havi inflációt vár Magyarországon.

A JP Morgan elemzői közölték: prognózisuk a belátható előrejelzési távlaton belül 2016 első negyedévére valószínűsíti az éves magyarországi infláció tetőzését; arra a negyedévre a cég 2,5 százalékos éves átlagos inflációval számol. A ház előrejelzése szerint azonban a magyar inflációs ütem később ismét lassul, és 2016 végén már csak 2,1 százalék lesz tizenkét havi összevetésben. E prognózis alapján az inflációs ráta a következő két évben nem éri el az MNB 3 százalékos célját.

Úgy vélik, az új inflációs számok lehetőséget nyújtanak az MNB-nek a monetáris politika további enyhítésére. A cég az MNB jelenlegi 2,10 százalékos alapkamatának 0,50 százalékpontos csökkentését jósolja 2015-re.

Ugyanezt jósolták a szerdai inflációs adatismertetés után a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is. A ház szerint a jelenlegi inflációs kilátások, a magyar gazdaság növekedési lendületének lassulása, valamint a devizaalapú hitelek jelentette kötöttség enyhülése együtt további monetáris enyhítést eredményez 2015 első felében. A GS londoni elemzői szintén 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számolnak az idén.

A cég jelenlegi előrejelzése az, hogy a magyarországi infláció legkorábban 2016 negyedik negyedévében, vagy 2017 első negyedévében éri ez a 3 százalékos jegybanki célt.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 230 megnézve, 1 alkalommal mai nap |