< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Anti-korrupt paktum Séta a milliárdok körül

| Mobile | RSS

Anti-korrupt paktum Séta a milliárdok körül

2015. január 15. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Anti-korrupt paktum
Séta a milliárdok körül

Anti-korrupciós séta készül a Belvárosban, ezúttal kerületi szinten. Sötét van, cigaretták parázslanak az Erzsébet téren az önkormányzat kivilágított épülete előtt. Juhász, a kerület szokatlanul agilis önkormányzati képviselője tegnap este kívánta összegezni feltáró munkájának eredményeit. Itt-ott ezek már napvilágot láttak, de ismétlés a tudás anyja.
Kapcsolódó írásaink

A „mélyfúrás” akkor indult igazán, amikor az aranybánya ügyvezetője, Rogán Antal már a nemzetközi a politika színtereire készült. Ma már e kerülettől messze jár. Az Egyesült Államokkal éppúgy hadban áll, mint Magyarország összes civil alapítványaival, s manapság éppen azt feszegeti, vajon ki pénzelheti a méregdrága tüntetések ágenseit és szervezőit.

Nos, ami ezt a mostanit illeti, az nem lehet jelentős tétel a CIA-nek, nem ez fogja csődbe vinni. A közönség enyhén lankatag, kissé kopottas és szomorkás, a berendezés mindösszesen egy platós autó, három bömbi, már csak a jobb hangulat végett, nyolc-tíz soványka tábla, egy árva uniós lobogó, rajta pár nem túl fantáziadús felirat. Tolvajok meg ilyesmi. Az egyik – ne tagadjuk el – Rogán expolgármestert tömören parasztnak titulálja, célozva minapi remekbe szabott okfejtésére, miszerint ő parasztgyerek, nem lehet stílusa az urizálás. Ez nyilván Pokorninak szólt, a veteránnak.

De itt egyszerű szavak kellenek, a „kemény mag” (gyanúnk szerint leginkább DK-sok) a legkevésbé sem viccel, a fájdalmát, frusztrációját jött kiüvölteni. Újra hallani, mennyit lopott Szentgyörgyvölgyi, felidézni, hogy lépett meg a kasszakulccsal Rogán, melyik planétáról dobta le a Jóisten pont ide, a szerencsétlen ötödik kerületbe Giró-Szász politikai stratégát és jövendő szállodatulajdonost.

A kerület valóságos ingatlanszampó. A fagyban röpködnek a címek, Sas utca 17., Erzsébet tér 2., Hajas Szalon, József Attila 12., egykori Jaguár-szalon, Dorottya utca 8. Giró-Szászék, R. L., Pintér Sándor egykori üzlettársa, majd enyhe balkanyarral irány a Váci utca. Váci utca 12., 13., majd a Váci utca 40., aztán a végpont, a finis, a Szerb utca 9., Szentgyörgyvölgyi. Történt, ami történt, egyrészt ezen már nem segíthetünk, másrészt rajtuk ezek a dolgok már megragadtak, mint a bogáncs. A négyzetméterárak meglehetősen barátiak voltak, a szekértői vélemények szakszerűnek bizonyultak.

Ahogy a lendületes szónok, Juhász Péter fogalmaz, Hunvald György hozzájuk képest snecire halászott, Hagyó meg üveggolyókkal játszott. A szakmában csak kezdők. A Fidesz már rapsic technikával dolgozik, széltében a folyót is elrekeszti, hogy ne jusson át rajta a hal. Mert nem árt tudni, ez itt Magyarország legdrágább ingatlanállománya.

Az egyik tábla nehezményezi is Polt Péter legfőbb ügyész lankatag figyelmét, merthogy a feljelentések csak mennek-mennek, a vizsgálatok meg szünetelnek. Miért? A szónokok nagyjából kétszáz esetet említenek, amelyet illene végre felgöngyölíteni, mert idővel eljátszották a kerület ingatlanvagyonának harmadát. Ezt meg kell állítani, mert, bár Rogán Pasapark Antal a kerületből a nyáron távozott, itt hagyta rezidenseit. A buli pedig most indul be igazán. Kimunkált, rendszerszerű technikája van.

– Lehetetlen, hogy egy tisztességesen dolgozó magyar ember összeszedhetett volna félmilliárd forintnyi ingatlanvagyont „élete munkájával” – mondja Juhász, szemrehányását Rogánnak címezve. Juhász külön felhívja a figyelmet arra, hogy nem csak ez az egy biznisz virágzik Magyarországon. Országos lendülettel megy a lopássorozat. Az ötödik kerület azért kiemelt példa, mart itt kiemelkedő a vagyoni koncentráció. De Juhász ma már komoly önkéntesstábbal dolgozik, rengeteg segítővel civil és pártvonalon is. Tisztára úgy néz ki, mint egy igazi önkormányzati képviselő, aki dolgozik, meg akarja szolgálni a fizetését. Kutat, dokumentál és ha kell, feljelent. Szónokként és politikusként kicsit vulgáris, brutálisan szókimondó, állításai leegyszerűsítőek, ám mégis hatásosak. A közönség csípi őket.

Az Anti-korrupt sétának ötszáz-nyolcszáz résztvevője lehet. Fagyunk, lassan fagyunk, de hát fűt az eszme, a kemény mag is alig várja, hogy a lényeghez érjen végre: „Or-bán, takarodj, vidd az összes haverod!” Busz kanyarodik ki balról a Kempinsky felől, a fényben úszó ablakokban derűs lányarcok. Mi ez? Mi van ma Budapesten? Mi ez a méla zajgás átokföldjén? Ja, semmi. Csak tünti. Pesti anziksz, 2015. A szokásos program.

De indulunk városnéző sétánkra, az ellopottnak (ár alatt átjátszottnak) mondott kerületi ingatlanok hűlt helyét kívánjuk bejárni és megtekinteni, ha már az ügyészség és a rendőrség kerüli őket, sorra szünteti meg a nyomozást. Az értékbecslés helytálló (ahhoz rendőrök úgysem értenek), a Szentgyörgyvölgyinek juttatott lakás rendbehozása nem felújítás, hanem karbantartás volt, úgy pedig teljesen más a leányzó fekvése. Jogos a baráti ár, cirka 19 millió. (Szentgyörgyvölgyi két hónapja megígérte, hogy visszaadja a lakást. Azóta is adja.)
Forrás: propeller.hu

– Vérlázító. El kell érnünk, hogy adja vissza, ne hazudjon a pofánkba, és mondjon le – süvölti a felhevült Juhász. Kicsit nyers duma, de hatásos. Nehogy már elvesszünk a részletekben, négyzetméterekben, a négyzetméterárak dzsungelében. Juhász tíz-tizenkét esetet még felsorol, azért csak annyit, nehogy a „teljesség igényével” holnap estig fagyoskodjunk. Juhász még meghirdeti a „Belváros-védelmi akciótervet”, amelynek lényege, hogy ha egyetlen lakóingatlant az önkormányzat el akarna kótyavetyélni, a közösség összedobja azt a pénzt, hogy közcélra, a helyi szegények javára vásárolja meg.

Na jó, menjünk, irány a Dorottya utca. A jeles helyeken – ahol nagyobb ingatlanátjátszások estek – kissé lassítunk, így kissé szaggatottá válik a menet. A Vörösmarty tér ünnep utáni letört hangulatban, elúszik mellettünk az Anna presszó Puskás Öcsiék sötét árnyaival, a Váci út fényben úszó kirakatüvegei. A sétálók csodálkozva bámulják a felvonuló pesti népet. Mellettem negyven centire mintha petárda robbanna a cementlapon. De nem, csak egy felhevült ellenpárti vágott ki az ablakból, a harmadikról (!) egy termetes virágcserepet. Az robbant közöttünk. Amihez kellett némi bátorság, mert egyrészt ha felmennek hozzá, hogy megtalálják… Másrészt mi van, ha negyven centivel odébb megy a cserép. Nem rovom itt e sorokat. A végállomás pedig a Szerb utca, a Szentgyörgyvölgyi-rezidencia. Jelképesen táblát helyeznek a kapualjba: „Ebből a házból vitték el Habony Árpádot és Szentgyörgyvölgyi Pétert, Rogán Antal bűntársait a derék belvárosi rendőrök. Állította a hálás utókor.” De mikor? Hol a dátum?

A szöveg persze, mint a stílusból kivehető, Juhász fogalmazványa. Feloszlunk. A kutya ugat, a karaván halad. Szentgyörgyvölgyi is hamarosan költözködik. Találkozunk a Merkel-tüntetésen februárban. A Fidesz zuhanórepülésben. Mi is fázunk. Vajon ki bírja tovább idegekkel?

szerző:Buják Attila
forrás:168óra.hu

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |