< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Illés Zoltán: Az Orbán-kormány a butaság mintapéldája

| Mobile | RSS

Illés Zoltán: Az Orbán-kormány a butaság mintapéldája

2015. január 17. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Illés Zoltán: Az Orbán-kormány a butaság mintapéldája

Nem tágít a kormány és nem törlik el a napelemekre kivetett termékdíjat – ezt válaszolta az RTL Klub Híradójának kérdésére a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca volt fideszes környezetvédelmi államtitkára, Illés Zoltán szerint a butaság és a csökönyösség mintapéldája az, amit a kormány tesz: azért drágítja termékdíjjal a megújuló energiaforrásokat, hogy így biztosítsa a paksi atomerőmű létjogosultságát. Az Együtt szerint jellemző a kormányra, hogy már a fideszes köztársasági elnök akaratát is semmibe veszi.

A kormány a napelemek esetében ragaszkodik a környezetvédelmi termékdíjhoz. Annak ellenére, hogy a köztársasági elnök is azt mondta: hiba volt egy olyan termékre kivetni, amely éppen hogy óvja a természetet. Az RTL Klub Híradójának kérdésére a Földművelésügyi Minisztérium azt írta: „A kormány álláspontja világos és egyértelmű, ugyanis azt is figyelembe veszik, hogy a gyártásnál is keletkeznek káros anyagok és működésük végén veszélyes hulladékká válnak.

(Ez utóbbi természetesen nem igaz – a szerk.)

Az Orbán-kormány volt környezetvédelmi államtitkára szerint a kabinet azért drágítja termékdíjjal a napelemeket, hogy így igazolja: a megújuló energiaforrások drágábbak, mint az atomenergia, és ezért van szükség a paksi bővítésre. Szerinte a háttérben egyszerűen gazdasági érdekek állnak.

„Még Kína is átállt a megújuló energiaforrásokra és nem az atomenergiára. Ehhez képest a korszellemet nem hajlandó tudomásul venni a magyar kormány azért, mert erőltetni próbálja az atomenergiát. Abból lenne pénz ugyanis különböző érdekcsoportok számára az elkövetkezendő 15 évben. Miközben az ország csak hátrányt szenvedne belőle” – nyilatkozta az RTL Klub Híradójának.

Illés Zoltán szerint a kormányban nem maradt olyan politikus, aki értene a környezetvédelemhez. Ahogy fogalmazott: a téma pillanatnyilag a kürtős kalácsért és meggypálinkáért felelős államtitkárhoz tartozik. Úgy véli: tudatosan szétverték a környezetvédelmi háttérintézményeket, és az egész ügyet a gazdaság hátráltatójának tartják. Ezért mennek át ilyen intézkedések.

Az Együtt szerint nem meglepő,. hogy a kormány már a köztársasági elnökre sem hallgat. Pápa Levente, az Együtt szakpolitikusa szerint ”a Fidesz teljesen lebontotta egy modern államra jellemző fékek és ellensúlyok rendszerét. Lényegében egy monopolizált központi hatalmat hozott létre, amihez senkinek semmi köze, nem enged beleszólást senkinek. Nem hogy az ombudsmanoknak, még a köztársasági elnöknek sem.”

Az Országgyűlés február elején ül össze, akkor dönthetnek véglegesen a napelemekről.
forrás:168óra.hu

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |