< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Ide bűzlik az ügyész öngyilkossága/// Ce pue du suicide du procureur

| Mobile | RSS

Ide bűzlik az ügyész öngyilkossága/// Ce pue du suicide du procureur

2015. január 19. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Ide bűzlik az ügyész öngyilkossága

Halva találták otthonában a Cristina Fernández de Kirchner argentin államfőt megvádoló ügyészt, néhány órával azelőtt, hogy az ügyben meghallgatta volna a kongresszus – írta az MTI.

2015-01-19T073433Z 413066738 GM1EB1J15YA01 RTRMADP 3 ARGENTINA-I
Alberto Nisman
Fotó: Marcos Brindicci/Files

Az 51 éves Alberto Nisman 2004 óta dolgozott az AMIA Buenos Aires-i zsidó központ ellen 1994-ben elkövetett, 85 emberéletet követelő merénylet ügyében folyó vizsgálaton, és
azzal vádolta meg az elnököt, hogy Irán érdekében járva akadályozta a nyomozást.

A férfit hétfőre virradóra találták meg Puerto Maderóban, a főváros egyik elegáns negyedében lévő lakásának fürdőkádjában. Viviana Fein ügyész megerősítette, hogy a holttest mellett egy 22-es kaliberű fegyvert találtak, és a férfi halálát lőfegyver okozta.

Alberto Nisman a múlt héten kérte a vizsgálat indítását Kirchner asszony ellen. Azzal gyanúsította az államfőt, hogy késleltette a nyomozást, amelyben az argentin igazságszolgáltatás több iráni magas rangú tisztviselő ellen adott ki nemzetközi elfogatóparancsot. Héctor Timerman külügyminiszter határozottan tagadta Nisman ügyész vádját, és azt állította, hogy így próbálják destabilizálni a helyzetet kilenc hónappal az elnökválasztás előtt.
Húsz éve nem tudni, ki robbantott

Két évvel az Izrael Buenos Aires-i nagykövetsége elleni, 29 halálos áldozatot követelő merénylet után 1994-ben pokolgép robbant az argentin főváros zsidó kulturális központjánál, a hatalmas detonációban 85 ember meghalt, 300-an megsebesültek. A két merénylet hátterét nem sikerült felgöngyölíteni, a kudarcért többen Carlos Menem akkori köztársasági elnököt tették felelőssé.

Az argentin igazságszolgáltatás jelenlegi ismetei szerint Irán állt az AMIA elleni merénylet mögött, ezért most nyolc iráni vezető, közöttük Ahmad Váhidi volt védelmi miniszter és Akbar Hásemi Rafszandzsáni volt államfő kiadatását követeli.

A populista Kirchner-kormányzat a mostani eljárást is igyekszik szabotálni, legalább is Nisman azt állította, olyan telefonbeszélgetésekről készült hangfelvételek kerültek a birtokába, amelyek arra utalnak, Irán kereskedelmi előnyök fejében megalkudott a kormányzattal. Irán és Argentína 2013-ban aláírt egy, a diplomáciai szaknyelvben “emlékeztető”-nek nevezett jegyzéket az AMIA-merénylet ügyében egy közös vizsgálóbizottság felállításáról és a nyolc gyanúsított teheráni kihallgatásáról. Az ebben foglaltak azóta sem valósultak meg.

Az ügyésznek vasárnap kellett volna a parlamentben benyújtania a vádakat alátámasztó bizonyítékokat, amelyek szerint Kirchner és Timerman külügyminiszter állítólag “büntetlenségi tervet” dolgozott ki “az iráni szökevények védelmére”.

forrás:index.hu

Ce pue du suicide du procureur

A été retrouvé mort à la maison de la tête de Cristina Fernández de Kirchner en Argentine de l’Etat mis en accusation des procureurs, quelques heures avant d’entendre le cas, le Congrès – par MTI.

2015-01-19T073433Z 413066738 GM1EB1J15YA01 RTRMADP 3 ARGENTINE-I
Alberto Nismo
Photo: Marcos Brindicci / Files

Le 51-year-old Alberto NISMO a travaillé depuis 2004 contre le centre juif AMIA à Buenos Aires, commis en 1994, 85 en ce qui concerne la perte de la vie test de courant de l’assassinat et
accusé le président de l’Iran afin d’empêcher la marche de l’enquête.

L’homme a été retrouvé à l’aube du lundi à Puerto Maderóban, appartement dans un quartier prestigieux de la capitale de sa baignoire. Viviana Fein procureur a confirmé que, en plus de le cadavre d’un fusil de calibre 22 a été trouvé, et la mort de l’homme a été causée par les armes à feu.

Alberto NISMO appelé la semaine dernière pour le lancement de l’enquête contre Mme Kirchner. Il soupçonnait le chef de l’Etat, qui a retardé l’enquête, qui le juge argentin a émis un mandat d’arrêt international contre plusieurs responsables iraniens de haut rang. Héctor Timerman ministre des Affaires étrangères NISMO procureur a catégoriquement nié les allégations et affirmé que d’une tentative de déstabiliser la situation dans les neuf mois avant l’élection présidentielle.
Il ya vingt ans, personne ne savait qui a explosé

Deux ans après la ville de Buenos Aires contre les ambassades d’Israël, 29 attaques mortelles en 1994 bombe a explosé dans la capitale de la juive fournisseur de centre culturel Argentine, l’énorme détonation de 85 personnes ont été tuées, 300 blessés. L’échec de deux assassinat fond initialement tracé, en plus de l’échec de la République alors président Carlos Menem était responsable.

La justice argentine actuelle répété que l’Iran était derrière l’assassinat de l’AMIA, alors maintenant huit dirigeants iraniens, y compris Ahmad Vahidi était ministre de la Défense et ancien président Akbar Rafsandjani HASEMI demandes d’extradition.

Le populiste Kirchner, le gouvernement actuel essaie de saboter le processus, au moins NISMO selon un téléphone enregistrements de conversation ont été faites sur la possession, ce qui suggère des avantages commerciaux Iran compromis en échange pour le gouvernement. L’Iran et l’Argentine en 2013 ont signé un jargon diplomatique «rappel» liste appelée, concernant l’attentat de l’AMIA et l’établissement de l’huit suspects Téhéran questionnement d’une commission d’enquête conjointe. Pour la réservation n’a pas été mis en œuvre.

Le procureur aurait dû être au parlement dimanche de présenter des preuves à l’appui d’allégations selon lesquelles Kirchner et ministre des Affaires étrangères Timerman dit à “plan de l’impunité” élaboré “pour protéger les fugitifs iraniens.”

Source: index.hu

Leave a Reply 327 megnézve, 1 alkalommal mai nap |