< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Elmebajos volt Szálasi és Rákosi

| Mobile | RSS

Elmebajos volt Szálasi és Rákosi

Budapest — A XX. század két, legsötétebbnek tartott figurája, Szálasi Ferenc és Rákosi Mátyás ideológiája sokban nem egyezett, de ők ketten valamiben nagyon hasonlítottak. Az elmeorvosok szerint pszichés problémákkal küzdöttek, derül ki az RTL Klub kedd esti, XXI. század című műsorában.

Szálasi vizsgálatát 1939-ben végezte el Bakody Aurél. A lipótmezői elmegyógyintézet főorvosa talán soha nem találkozott a későbbi „nemzetvezetővel”. Ezért a szakember Szálasi 1935-ös írását, a Cél és követeléseket vette alapul. Törvényszéki elmeorvosok egyébként gyakran a vizsgált személy szövegeinek elemzésével vonják le a következtetéseket.

Az orvos szerint a főváros pusztulásáért, százezrek haláláért felelős nyilas kormányfő skizoid pszichopata (életidegen kóros személyiség) volt. Ez nem jelenti, hogy valaki tébolydába zárandó elmebeteg.

– Egy működő személyiség, amely hordoz patológiát (ami betegség tüneteit mutatja – a szerk.) vagy kóros dolgokat, bizonyos körülmények között tud működni – mondta Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság volt elnöke a XXI. századnak.
Szálasi a szakértő szerint skizoid pszichopata volt. Légvárakat épített, nem tudta reálisan felmérni a helyzetet

/ Fotó: AFP

Szálasi új szavakat gyártó, mondatokat pufogtató, bizarr logikájú ember volt, „jelentéktelen tartalmú bölcsességeket” pátoszosan adott elő. Légvárakat épített. Ez számos esetben mutatkozott meg: 1945 márciusában – a főváros szovjet kézre kerülése után – is töretlenül hitt a német győzelemben.

Szálasi 1946. márciusi kivégzése után kezdett felívelni Rákosi Mátyás politikai karrierje. Sztálin „legjobb magyar tanítványa” kíméletlenül darálta be, zsarolta meg ellenfeleit. Rákosiról ekkor készült csellel egy Rorschach-teszt, amely egy pszichológiai elemzés alapja. A kommunista politikus Illyés Gyula költőnél és feleségénél, Kozmu­tza Flóra pszichológusnál vendégeskedett.
Bakody 1939-es véleménye szerint Szálasi a realitást figyelmen kívül hagyja, így politikusként különösen veszélyes

– Flóra néni mondta, hogy ő ilyen teszteket gyűjt, és álljon már kötélnek – mesélte egykori tanáráról, Kozmutza Flóráról a XXI. századnak Bagdy Emőke professor emeritus.

A teszt jó időre feledésbe merült, mígnem Kozmutza Flóra a kilencvenes évek elején elküldte a lipótmezei elmegyógyintézetbe. Az ottani szakembereknek fogalmuk sem volt, hogy a sztálinista diktátor személyiségjegyeit elemzik.

– Meglepett, hogy akut pszi­chiátriai problémák nélküli személyről van szó, ugyanakkor egy nagyon különös, nagy hatású és nagyon erőszakos és paranoid személyiségről. Az elmebetegség és a személyiségzavar két különböző kategória, ő egy személyiségzavar, paranoid személyiségzavar jeleit mutatta – mondta a XXI. századnak Bagdy Emőke. Így Rákosi problémáinak alapja a paranoiája, vagyis túlzott gyanakvása volt.
Rákosi erőszakos és gyanakvó volt, a nála jobb képességű embereket kész volt eltaposni

/ Fo­tó: Fortepan

A szakértő szerint Rákosi jó képességei ellenére sem érezte elég okosnak magát. Gyanakvása az őt túlszárnyaló teljesítményekre volt kihegyezve, s a jobb képességű – vagy annak vélt – személyeket kíméletlenül megsemmisítette szavakban, de tettekben is. A rögeszmés üldözési mánia miatt szüksége volt ellenségre, és ha éppen nem volt, keresett.

Blikk-információ

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 200 megnézve, 1 alkalommal mai nap |