< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Távol a keresztény Európától//// Away from Christian Europe

| Mobile | RSS

Távol a keresztény Európától//// Away from Christian Europe

2015. január 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Távol a keresztény Európától

„Nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező, jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.” (Orbán Viktor) „Tisztelettel és együtt érző szeretettel be kell fogadnunk a szükséget szenvedő idegent.” (Ferenc pápa)

Egyre keményebben támadja a bevándorlókat a Fidesz, sőt a vezető kormánypártok az utóbbi napokban eljutottak oda, hogy a Magyarországon elenyésző mértékű bevándorlás drasztikus emelkedéséről vizionálnak, s növekvő terrorveszéllyel riogatnak. Így nemcsak az Európai Unió migránspolitikájának, hanem a katolikus egyházfő elvándorlók és menekültek világnapján kiadott üzenetének is ellentmond az Orbán-kormány.

A franciaországi terrortámadás után Magyarországot érintő biztonságpolitikai kérdések ügyében ülésezett tegnap az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága. Az egyeztetés után Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke – akárcsak már többedszer Orbán Viktor miniszterelnök – arról beszélt, komolyabb aggodalomra adhat okot a bevándorlás. Kifejtette: az elmúlt három évben meghússzorozódott a Magyarországon menedéket kérő emberek száma, tavaly több mint 40 ezren, és már idén is több mint hatezren voltak. Kósa szerint ráadásul az, hogy a 40 ezer menedékkérőből csak mintegy 500-an kaptak védelmet, azt jelenti, hogy a többiek gazdasági okokból jöttek Magyarországra, azaz “megélhetési menekültek”. Ami a terrorfenyegetettséget illeti, a politikus azt mondta, az az Európai Unió átlagának felel meg, vagy az alatt van.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke szerint a bizottsági ülésnek a terrorizmusról kellett volna szólni, ehelyett jellemzően csak a bevándorlókkal kapcsolatos negatív állításokat hallottak. A szocialista Harangozó Tamás pedig leszögezte: a bizottsági ülésen világossá vált, hogy Magyarországon nincs bármilyen, a bevándorlással kapcsolatban álló terrorfenyegetettség. A testület MSZP-s alelnöke szerint azt is megtudták, hogy Európában nincs szigorúbb migrációs szabályozás, mint Magyarországon.

Ezzel azonban láthatóan nem törődik a kormányoldal, amely talán figyelemelterelési szándékkal, vagy épp a Jobbikkal való versengés kedvéért mind keményebb idegenellenes hangot üt meg. Orbán Viktor már két hete vasárnap, a párizsi vérengzés ártatlan áldozatainak tiszteletére rendezett meneten a migránsok ellen hangoló nyilatkozatot tett. Ezután a kormányfő több rádiónyilatkozatban is kifejtette szélsőséges álláspontját, amely a hétvégére odáig fokozódott: “Magyarországnak az Európában szokásos politikai korrektségtől eltérően világosan és egyenesen kell beszélnie a bevándorlásról”. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Orbán közölte: “nem akarjuk, hogy a megélhetési bevándorlók célországa legyen Magyarország”. Mint fogalmazott: “Ez egy keresztény ország, van a szívünkben irgalom. Nyilvánvalóan, aki üldözött, annak segítséget kell nyújtani. Ugyanakkor a megélhetési bevándorlóknak nemet kell mondani, és világossá kell tenni számukra, hogy itt nem fogják megtalálni a megélhetésüket”. S noha egy héttel korábban még maga is elismerte, Magyarország nem célország, a bevándorlási hivatal legfrissebb adataira hivatkozva vasárnap már riasztónak nevezte a menedékjogot kérők számának növekedését, s közölte: “az unió nem fogja megvédeni hazánkat ettől a gondtól, ezért a magyaroknak kell megbirkózniuk vele, nekünk kell megvédenünk magunkat.”
A pápa üzenete

Nemcsak az Európai Uniónak, hanem a kereszténydemokrata politizálásának, s a keresztény hitelveknek is ellentmond Orbán újdonsült idegenellenességével. Ezt bizonyítja, hogy az elvándorlók és menekültek világnapján, amelyet január 18-án ünnepeltünk, Ferenc pápa “Az egyház határtalan és mindenki anyja” címmel tett közé üzenetet. Ebben a katolikus egyház feje világossá tette: az egyház kezdettől fogva olyan édesanya képévé vált, “akinek szíve korlátlanul nyitva áll mindenkinek az egész világon”. A pápa szerint, ha a keresztény közösség valóban átéli az egyháznak anyaságát, akkor “táplálja, eligazítja az embereket, utat mutat és türelmesen segít, egyre közelebb kerül hozzájuk az imádság és az irgalmasság cselekedetei által. Ma mindez különös jelentőséggel bír. Korunkban ugyanis, tanúi vagyunk egy valóban széleskörű migrációnak; sokan elhagyják származási helyüket, kockázatos utazásokra vállalkoznak, magukkal cipelik reményeikkel, félelmeikkel és vágyaikkal teli poggyászaikat és emberibb életfeltételeket keresnek. Ez a vándormozgalom azonban nem ritkán bizalmatlanságot és ellenségeskedést idéz elő még a keresztény közösségekben is, még mielőtt bárki megismerte volna az említett személyek sorsát, üldöztetését, vagy éppen nyomorát. Ezek a gyanakvások és előítéletek ilyenkor konfliktusba kerülnek a bibliai paranccsal, miszerint: tisztelettel és együtt érző szeretettel be kell fogadnunk a szükséget szenvedő idegent.”

Orbánt követve persze akcióba lépett a Fidesz-KDNP, a vezető kormánypárti politikusok egymás nyakába lihegve tesznek idegenellenes nyilatkozatokat. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető például már jogszabály-változtatásokról beszélt, mert szerinte “végig kell gondolni, hogyan lehet szétválasztani a politikai menekülteket a megélhetésiektől”. Varga Mihály a Napi Gazdaságnak beszélt arról, hogy “az európai országok döntő többségét érintő demográfiai problémákra két választ lehet adni: az egyik a bevándorláspolitika liberalizációja, amire számos példát láthatunk. A másik – amit egyelőre néhány ország csinál csak Európában – pedig a demográfiai trendek családpolitikai intézkedések összefüggő rendszerével való megfordítása. Magyarország ez utóbbi mellett tette le a voksát”. Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője pedig a Hír Tv-ben még szombaton azt mondta: Magyarország és az unió álláspontja lényegesen eltér abban, hogy a bevándorlásnak vannak-e kedvező hatásai. Brüsszel szerint vannak, ám ezt a magyar kormány vitatja, és nem ért egyet azzal, hogy a bevándorlás legyen a megoldás az európai népesedési és gazdasági problémákra. Kijelentette: “Ezt a vitát folyamatosan lefolytatjuk Brüsszelben, Strasbourgban és Európa fővárosaiban, maga a miniszterelnök is beszállt nemrég az európai uniós csúcson.”

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy Orbán újabb frontot nyitott az EU-val szemben. Pedig még az előzőeket sem nyerte meg, hiszen ezen a héten is hazánk lesz a téma az Európai Parlamentben (EP). Az uniós testület állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsággal (LIBE) csütörtök délelőtt az emberi jogok magyarországi helyzetéről szóló vitát rendez Brüsszelben, melyre a civil társadalom, s a kormány képviselőit is meghívták.

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF/Népszava

“Magyarország mindenkié, nem csak Orbáné” címmel tartottak tegnap este demonstrációt a Deák téren. A békés tüntetésen 150-en vettek részt, fölszólalt Tamás Gáspár Miklós. A filozófus szerint Orbán Viktor bűnbaknak kiálltja ki itthon a külföldieket és magyar kormány járványügyként kezeli a bevándorlást. “Az emberi jogok egyetemesek, és aki bárkit is megfoszt ezektől a jogoktól a származása alapján, az rasszista. Ha a rasszisták nincsenek itthon többségben, márpedig nincsenek, akkor a kormány ne merjen a nevükben rasszista politikát folytatni” – fogalmazott TGM. A demonstrálók – elsősorban külföldről származó magyar állampolgárok és hazánkban élő bevándoroltak – azt kívánták bizonyítani: Magyarország sokszínű és ez jó.

szerző:B.I.M.

forrás:népszava online.hu

Away from Christian Europe

“We do not want us to significant minorities from different cultural characteristics and backgrounds to see in ourselves, Hungary want to Hungary as a hold.” (Viktor Orban) “with respect and compassionate love to have to accept a stranger in need.” (Francis Pope)

Harder to attack immigrants, Fidesz, even leading the ruling parties in recent days driven them to Hungary negligible immigration drastic increases envisioned, and the growing terrorist threat alarmist. So not only is the message of the European Union migránspolitikájának, but the Catholic Church main migrants and refugees in the world on the day issued contradict the Orban government.

After the terrorist attacks in France regarding security issues affecting Hungary met yesterday Defense and Law Enforcement Committee of the National Assembly. After consultation Lajos Kosa, Fidesz chairman of the board – just been reassigned Prime Minister Viktor Orban – talking about serious immigration can be of concern. He explained: meghússzorozódott the past three years the number of people seeking asylum in Hungary, last year more than 40 thousand people, and has more than six thousand people had this year. Kosa addition, according to the 40 thousand menedékkérőből only about 500 people have received protection means that the economic reasons, others came to Hungary, or “living refugees”. As for terror threats, the politician said, it corresponds to the European Union average, or below.

Agnes beasts, vice president of the Democratic Coalition, said the committee meeting was supposed to speak about terrorism, but instead typically only negative statements about immigrants and heard. The socialist Harangozó But Thomas stated that the committee meeting, it became clear that Hungary does not have any immigration related terrorist threat. The body MSZP Vice President, it was also learned that no stricter immigration control in Europe than in Hungary.

However, this does not seem to care about the government’s side, which is probably a distraction intent, or just for the sake of Jobbik and harder to beat the competition xenophobic tone. Viktor Orban already on Sunday, the Paris massacre of innocent victims of honor march against migrants tuning in a statement two weeks ago. Then the prime minister more radio statement also explained the extreme position that the weekend so far increased: “Hungary, unlike the usual political korrektségtől must speak clearly and directly to immigration in Europe.” Kossuth Radio’s Sunday newspaper was Orban said: “we do not want to be a destination for immigrants living in Hungary.” As said: “This is a Christian country, in our hearts for mercy Obviously, he pursued, it should provide assistance to immigrants living in the same time no need to say, and it should be clear to them that we are not going to find a living…” And though a week before even himself acknowledged Hungary no destination, the immigration office latest data referring to Sunday already alarmed called the increase in asylum seekers, and said: “the union will not defend our country from the cares, so the Hungarians have to cope with it and we have to protect ourselves. ”
The message of the Pope

Not only the European Union, but the Christian Democrat in politics, and Christian beliefs contradict Orban newfound xenophobia. This proves that the International Day of Migrants and Refugees, which we celebrated on January 18, Pope Francis’ Church boundless and everyone’s mother “is made between messages. In the Catholic Church’s head made it clear from the beginning the Church has become a mother foci, “whose heart is open to everyone without restriction in the whole world.” The pope, if the Christian community that he lives in a house with motherhood, then “feeds, will guide people to guide us and patiently help you get closer to them through prayer and acts of mercy. Today, it is of particular importance in our field. Indeed, witnesses we’re a really wide range of migration, many people leave their place of origin, risky journeys undertake, along tote reményeikkel, fears and desires full of baggage and humane conditions of life are looking for, however, is the migratory movement often mistrust and hostility causes even the Christian communities, even before anyone familiar with. would be the fate of those persons, persecution, or even the misery of these suspicions and prejudices in this case are in conflict with biblical command that:.. respectful and compassionate love must accept the stranger in need ”

Orban took action following the course of Fidesz, the leading pro-government politicians themselves panting neck made xenophobic statements. Antal Rogan Fidesz parliamentary group for example, has been talked about legislative changes, arguing that “need to think about how to separate the megélhetésiektől political refugees.” Mihaly Varga, the Daily Economy talked about the “demographic problems facing the vast majority of European countries, two to be addressed: one is the immigration policy liberalization, you can see many examples of the other – which is still a few countries do only in Europe – and the demographic trends in family policy. measures related to the reversal of the system. Hungary has opted for the latter. “Joseph Szájer, Member of the European Parliament and of the Fidesz News TV was still on Saturday said Hungary and the EU’s position differs significantly from that there are positive effects of immigration. According to Brussels are, however, dispute that the Hungarian government, and does not agree that immigration should be the solution to the European population and economic problems. He stated: “. This debate was carried out continuously in Brussels, Strasbourg and European capitals, the Prime Minister himself recently joined the European Union summit”

It would seem, therefore, that Orban open a new front against the EU. Yet even with the previous ones did not win, because this week will be the topic of our country in the European Parliament (EP). The EU body Liberties, Justice and Home Affairs Committee (LIBE) Thursday morning debate on the situation of human rights in Hungary organized in Brussels, to which civil society representatives and the government also invited.
PHOTO: József Vajda / People’s Voice

PHOTO: József Vajda / People’s Voice

Entitled “Hungary is for everyone, not just Urbane ‘demonstration was held yesterday evening at Deák tér. The peaceful rally of 150 people attended, spoke at Gaspar Miklos Tamas. The philosopher Viktor Orban scapegoat shouts out at home and abroad járványügyként Hungarian government handles immigration. “Human rights are universal, and who robs from these rights anyone on the basis of the origin of the racist racists are not at home in the majority, however no, the government does not dare to pursue their behalf racist policies.” – Said TGM. The protesters – mainly Hungarian citizens and immigrants living in our country from abroad – attempted to demonstrate: Hungary diverse and this is good.

author: B.I.M.

Source: referendum online.hu

Leave a Reply 229 megnézve, 1 alkalommal mai nap |