< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Figyelmeztetés? Amerika késlelteti a nagykövet cserét//// Warnung? Amerikas Botschafter, um den Austausch zu verzögern

| Mobile | RSS

Figyelmeztetés? Amerika késlelteti a nagykövet cserét//// Warnung? Amerikas Botschafter, um den Austausch zu verzögern

2015. január 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Figyelmeztetés? Amerika késlelteti a nagykövet cserét

Miközben hétfő délután megérkezett Budapestre az Egyesült Államok új nagykövete, Colleen Bradley Bell, hazánk leendő amerikai nagykövete, Szemerkényi Réka még nem utazott el az Egyesült Államokba. Sőt, kormányzati források szerint még az elfogadó okiratot sem kapta meg.

Egy magas rangú kormányzati forrásunk megerősítette a Népszabadság értesülését, miszerint Szemerkényi Réka még nem kapta meg az Egyesült Államoktól az agrément-t, vagyis az elfogadó okiratot, noha már tavaly szeptemberben megküldték azt az Egyesült Államok illetékes kormányzati szerveinek. Forrásunk arról beszélt, hogy tudomása szerint a hatvannapos „eljárási” idő alatt el kellett volna fogadnia az Egyesült Államoknak Szemerkényi kinevezését. A csúszás diplomáciai inszinuáció.

Mindenesetre a magyar kormány mosolydiplomáciába kezdett, rózsacsokorral várta Bellt a repülőtéren, és a köztársasági elnök is nagyon rövid időn belül fogadja a Budapestre akkreditált új amerikai nagykövetet.

A keménykedős opció

Az atv.hu értesülése szerint kormányzati körökben korábban az is felmerült, hogy a washingtoni várakoztatásra, vagy ahogy forrásunk fogalmazott, a „durva diplomáciai illetlenségre” válaszul a magyar fél is megnehezíti, hogy Bell gyorsan elfoglalhassa a hivatalát. A Fidesz táborban egyébként is népszerű a kormány keménykedése külföldi „hatalmasságokkal”, Brüsszellel, vagy Washingtonnal szemben. A „bosszú-forgatókönyv” lehetősége nem meglepő, hiszen vezető kormánypárti politikusoktól amerikai ügyben tavaly még nem állt távol a kemény fellépés Washingtonnal – legalábbis verbális szinten. Orbán Viktor december végén az amerikai a kitiltási botrányról azt mondta a köztévében, hogy a korrupciós vád „fedőtörténet”, ami egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelenségeként minősíthető. Lázár János miniszterelnök-helyettes pedig még ennél is provokatívabb volt, a Figyelőnek adott, botrányt kavart interjújában azt ecsetelte nem túl barátian, hogy az Egyesült Államok rendőrként és zsandárként viselkedik Magyarországgal szemben, körülbelül úgy, mint 1849 után az oroszok és az osztrákok, csak most a rendszabályozót nem Alexander Bachnak hívják, hanem André Goodfriendnek.

Nem várnak Belltől csodát

Egy magas rangú kormányzati politikus azt mondta az atv.hu-nak, nem várják az új nagykövettől, hogy fordulatot hoz a fagyos amerikai-magyar politikai viszonyoban, mert tudják, hogy nem Bell és nem Goodfriend határozzák meg a nagykövetség politikai tevékenységét, hanem ők is Washingtonból kapják az utasítást. Szerintük talán a stílusban van mozgástere „az új, intelligens, roppant sikeres, és csinos nagykövetnek”. Forrásunk szerint kormánykörökben akár agresszív politikai iránymutatást is el tudnak képzelni Washingtonból.

colleen bell budapestenColleen Bell Budapesten

Az idézett politikus kizárta, hogy Szemerkényi Réka „kineveztetése” azért késne, mert a diplomata a Grippen-sztori idején, az első Orbán-kabinetben is vezető tanácsadói szerepet töltött volna be. Az amerikaik először ugyanis akkor orroltak meg Orbán Viktorra, amikor a miniszterelnök váratlanul az éles helyzetben nem kipróbált, svéd Grippen vadászgépek vásárlása mellett döntött az amerikai F16-os vadászgépek helyett, milliárdos üzlettől ütve el az amerikai hadiipart. „Az a jóhiszemű feltételezésünk, hogy most mindenki síel odaát” – tette hozzá Szemerkényi „befogadásának” késleltetésével kapcsolatban a politikus.

Variációk a magyarázatra

Valki László nemzetközi jogász lapunk kérdésére elmondta, hogy szerinte „a késlekedés oka a jelenlegi magyar-amerikai nézeteltérés lehet.” Felidézte a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezményt, melynek értelmében a fogadó államnak minden nagykövet esetében joga van arra, hogy elfogadja vagy elutasítsa a nagykövetjelölt személyét. A fogadó félnek nem kell indokolnia esetleges elutasító döntését. Így az Egyesült Államoknak nem kötelessége magyarázatot adnia a késlekedés okáról sem, ezért Valki szerint „várhatóan nem is fognak nyilatkozni az ügyben.” Feltételezése szerint Washingtonban az agrément-t addig nem bocsátják ki, amíg a magyar ügyészség meg nem szünteti a nagykövetséget másfél éven át ténylegesen vezető André Goodfriend ellen indított eljárását.

Hozzátette, lehetségesnek tartja, hogy az amerikai oldalról „ez újabb figyelmeztetés a magyar kormánynak”, de mindenképpen „helyes volt, hogy a magyar állam szívélyesen fogadta az új amerikai nagykövetet, hiszen a jó szövetségesi viszony helyreállításának ez magától értetődő feltétele”. Valki szerint persze az is elképzelhető, hogy az amerikaiak arra vártak, hogy miként fogadják Bellt Magyarországon.

Valki egyébként személyesen is ismeri Szemerkényit, akiről jó véleménnyel van, és „mások is alkalmasnak tartják őt a tisztség betöltésére.”

szemerkényi réka (fotó: mti)Szemerkényi Réka (fotó: MTI)

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, egykori washingtoni nagykövet, a diplomata kar doyenje szerint ugyan volt néhány „barátságtalan lépés” a magyar oldalról, de „nagyon súlyos eset lenne”, ha erre válaszul Amerika „direkt nem adná meg az agrément-t.” Voltak ugyan arról szóló „rémhírek, hogy kiutasítják az amerikai ügyvivőt, de ezt a magyar külügyminiszter is cáfolta.” Ha ez megtörtént volna, akkor elképzelhetőnek tartaná, hogy ezért nem kapja meg Szemerkényi az elfogadó okiratot.

Jeszenszky hozzátette, hogy mielőtt 1998-ban washingtoni nagykövet lett volna, hallott arról pletykákat, hogy az elődjének direkt késleltették az agrément-t kiadását, mivel nem fogadták szívesen, de sosem derült ki, hogy ez igaz-e.

A fogadó országot semmilyen törvény nem kötelezi arra, hogy adott határidőn belül válaszoljon a jelölésre. Ahogy azt megírtuk, a magyar kabinet tervei szerint január 31-én váltotta volna Szemerkényi Szapáry Györgyöt, ez azonban valószínűleg csúszni fog. Magyarország egyébként 2013 őszén 30 nap alatt biztosította a belépéshez szükséges feltételeket Bell számára.

forrás:atv.hu

Warnung? Amerikas Botschafter, um den Austausch zu verzögern

Während Montagnachmittag kamen in Budapest mit der neuen US-Botschafter, Colleen Bradley Bell, US-Botschafter in der Zukunft unseres Landes hat Szemerkényi Reka nicht in die Vereinigten Staaten gereist. In der Tat, sagte Regierungskreisen sogar die Annahmeurkunde erhielt.

Ein hochrangiger Regierungsquelle zur Volksfreiheit bestätigt fest, dass Szemerkényi Reka noch nicht aus den Vereinigten Staaten erhielt, war die agrément oder eine Annahmeurkunde, obwohl es im September letzten Jahres geschickt, dass die Regierung der Vereinigten Staaten zuständig sind. Quelle sprach von dem Wissen, dass er die US Szemerkényi Termin bei “Verfahrens” Zeit der 60 Tage anzunehmen. Die diplomatische inszinuáció Schlupf.

Allerdings begann die ungarische Regierung mosolydiplomáciába, Glocke Rosenstrauß am Flughafen warten, und der Präsident gibt die neue US-Botschafter akkreditiert nach Budapest in einem sehr kurzen Zeitraum.

Die Option keménykedős

Atv.hu informiert, dass die Regierungskreisen bereits vorgeschlagen, dass Washington zu halten, oder als Quelle legen Sie sie, macht auch eine “schwere diplomatische unanständig Phänomen” als Reaktion auf ungarischer Seite es schwierig, schnell das Büro von Bell zu besetzen. Fidesz Lager schon beliebt auf der Regierung, ausländische Rauheit “mächtige und kraftvoll”, Brüssel oder Washington. Die Möglichkeit der “Rache-Szenario” ist nicht überraschend, als der Führer der Regierungspartei Politiker amerikanischen Fall im vergangenen Jahr war nicht weit von der Niederschlagung Washington – zumindest auf der verbalen Ebene. Viktor Orban am Ende Dezember in den USA ein Verbot der Skandal, sagte die Jahre zwischen der angebliche Korruption “Titelgeschichte”, die als typisches Geheimnis Einfluss Autor begleitenden Aktions als Phänomen beschrieben wird. John Lazar, stellvertretender Ministerpräsident und war noch provokativ, gab das Observatorium Skandal Interview, dass er gemalt ist nicht sehr freundschaftlich in die Vereinigten Staaten als Polizist und zsandárként Handlungen gegen Ungarn, etwa wie nach 1849 die Russen und Österreicher, nur die Systemsteuerung wird Alexander Bach, aber André Goodfriendnek nicht aufgerufen.

Erwarten Sie keine Wunder Belltől

Ein hochrangiger Politiker sagte, die Regierung atv.hu erwartet nicht, dass der neue Botschafter an der ungarisch-amerikanischen politischen viszonyoban kalt drehen, weil sie wissen, dass Bell und nicht Goodfriend nicht ihrer politischen Aktivitäten der Botschaft zu bestimmen, sondern auch Washington erhielt den Auftrag. Ihnen zufolge ist der Stil vielleicht Spielraum für “eine neue, intelligent, sehr erfolgreich und gut aussehend Botschafter.” Regierung Quellen sagten, dass aggressive politischen Kreisen als Richtlinie kann Washington vorstellen.

Colleen Glocke Glocke budapestenColleen Budapest

Die zitierten Politiker entschieden, dass Szemerkényi Reka “ernannt” wurde verzögert, weil der Diplomat Grippen die Geschichte zu der Zeit des ersten Orbán Schrank hatte auch leitende Beraterrolle. Die Amerikaner zum ersten Mal seitdem orroltak Viktor Orbán, als der Premierminister unerwartet starken Position ungetestet, beschlossen, schwedische Grippen Kämpfer statt amerikanische F16 Kämpfer zu kaufen, bestellen Milliarden Auswirkungen auf die US-Rüstungsindustrie. “Die guten Glauben, dass jeder jetzt da draußen Ski” – fügte er hinzu Bezug Szemerkényi “Inklusion” der Verzögerung der Politiker.

Variationen zu kommentieren

Internationale Anwalt Laszlo Valki unsere Frage sagte, dass er glaubt, dass “die Verzögerung aufgrund der aktuellen ungarisch-amerikanischen Uneinigkeit.” Er erinnerte an die Wiener Übereinkommen von 1961 über diplomatische Beziehungen, wobei für jeden Botschafter der Empfangsstaat hat das Recht zu akzeptieren oder abzulehnen haben Botschafter des Kandidaten. Der Empfänger muss nicht jede negative Entscheidung. Die Vereinigten Staaten also nicht erforderlich, um eine Erklärung für die Verzögerung zu geben, die Gründe für die nicht so Valki, dass “wahrscheinlich nicht gehen, um zu der Angelegenheit Stellung.” Mariä Himmelfahrt, nach Washington zu agrément wird wird erteilt, wenn die ungarische Staatsanwaltschaft nicht die Botschaft und eine halbe Jahre zu beseitigen tatsächlich gegen Senior Andre Goodfriend Verfahren eingeleitet.

Er fügte hinzu, hält es für möglich, dass die amerikanische Seite, “das ist eine andere Warnung an die ungarische Regierung,” aber auf jeden Fall, “Es war gut, dass die ungarische Regierung begrüßte die neue US-Botschafter, als eine gute Allianz Beziehung wiederherzustellen es als selbstverständlich an Bedingungen geknüpft.” Nach Valki Natürlich ist es denkbar, dass die Amerikaner warten darauf, Bell Ungarn verabschiedet werden.

Valki sonst Szemerkényit persönlich kennen zu lernen, die eine gute Meinung haben, und “andere halten ihn für diese Einstellung passt.”

Szemerkényi Réka (Foto: MTI) Szemerkényi Reka (Foto: MTI)

Jeszenszky ehemaliger Außenminister, ehemaliger Botschafter in Washington, der Diplomat Dekan einer Fakultät unter dem gleichen gab einige “unfreundlichen Schritt” in der ungarischen Seite, aber “es wäre ein sehr ernster Fall sein,” wenn in der Antwort, “war direkt nicht geben, die agrément.” Amerikas gab es dass auf “Gerüchte, dass die US-Staatsanwalt verwiesen, aber dies wird durch die ungarische Außenminister widerlegt.” Wenn diese fertig waren, es in Betracht ziehen würden daher vorstellbar, dass Szemerkényi Annahmeurkunde nicht empfängt.

Jeszenszky fügte hinzu, dass vor 1998 war Botschafter in Washington war, hörte über die Gerüchte, dass der direkte Vorgänger der verzögerten Freisetzung von agrément ist, weil sie nicht freundlich wissen, aber er hat nie herausgefunden, dass dies wahr ist.

Das Gastgeberland wird von keiner gesetzlich verpflichtet, die Ernennung innerhalb einer bestimmten Frist zu reagieren. Wie geschrieben, würde die ungarische Kabinett Pläne am 31. Januar Szemerkényi Szapáry George ausgetauscht haben, aber das ist wahrscheinlich zu rutschen. Ungarn sonst von 2013 fallen, sofern die notwendigen Voraussetzungen Bell für über 30 Tage ein.

Quelle: atv.hu

Leave a Reply 187 megnézve, 1 alkalommal mai nap |