< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Protoplanéta a célkeresztben Már majdnem elértük a leghíresebb törpebolygót

| Mobile | RSS

Protoplanéta a célkeresztben Már majdnem elértük a leghíresebb törpebolygót

2015. január 21. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Protoplanéta a célkeresztben
Már majdnem elértük a leghíresebb törpebolygót

Íme, az első “közeli” kép a Ceres-ről, mely a Mars és a Jupiter közötti aszteroida-övben keringve számos rejtélyről ránthatja le a leplet.

Forrás: NASA

A Mars és a Jupiter között húzódó aszteroidaöv egyik legfontosabb “lakója” a Ceres nevű protoplanéta. Ez belső Naprendszerünk legfontosabb törpebolygója, vagyis olyan égiteste, mely megrekedt a bolygóvá válás korai fázisában. A Ceres tanulmányozásával – remélhetőleg – rengeteg információval gazdagodunk majd a Föld legkorábbi történetét illetően.

A mintegy 950 kilométeres átmérővel rendelkező objektumot 1801-es felfedezésekor még bolygónak hitték, napjainkban már protoplanétának gondolják. A 2007-ben útjára bocsátott Dawn űrszonda pedig hamarosan egészen közel kerül hozzá. Az űrjármű feladata az aszteroidaöv két legnagyobb objektumának tanulmányozása – az 525 kilométeres átmérővel rendelkező Vestával már végzett, jelenleg pár százezer kilométerre van csupán a Ceres-től (a fenti kép 383 ezer kilométeres távolságból készült).

Várhatóan március 6-án fogja elérni második célpontját a Dawn, a fentinél sokkal részletesebb képekkel örvendeztetve meg az űrkutatás iránt rajongókat és a NASA szakembereit. “Olyan sokat tudunk Naprendszerünkről és annyira keveset a Ceres nevű törpebolygóról. A Dawn hamarosan változtat ezen” – nyilatkozta az űrszonda-projekt mögött álló Marc Rayman mérnök-igazgató.

A fenti képet felnagyítva vizsgálók révén már meg is születtek az első találgatások arról, mit fog majd találni a szonda. Mintha kráterek szabdalnák felületét, vélekedett Andreas Nathues, a német Max Planck Intézet egyik kutatója. Ahogy a Dawn egyre közelebb és közelebb kerül majd célpontjához, mind több részlet válik majd láthatóvá, melyből – reményeink szerint – akár a felszín alatti titkok egy részéről is lehull majd a lepel. Jelenlegi, hiányos ismereteink szerint azt tételezzük fel, hogy a Ceres fagyott felülettel bír, a jégréteg alatt pedig vékony, főként porból álló köpeny húzódik.

Aki nem bírja kivárni a Dawn megérkezését, ezen a linken pillanatról pillanatra nyomon követheti az űrszonda megérkezését és tevékenységét.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 306 megnézve, 1 alkalommal mai nap |