< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Malajzia a Közel-Keletre készülő kínai ujgurok kedvelt tranzitállomása

| Mobile | RSS

Malajzia a Közel-Keletre készülő kínai ujgurok kedvelt tranzitállomása

2015. január 23. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kína-Malajzia-diplomácia-terorrizmus-vallás
Malajzia a Közel-Keletre készülő kínai ujgurok kedvelt tranzitállomása

A közel-keleti hadszíntérre igyekvő kínai állampolgárok forgalmas tranzitállomásává vált Malajzia, eddig már több mint 300, többségében ujgur nemzetiségű átutazó fordult meg Kuala Lumpurban – számolt be pénteki számában a South China Morning Post című hongkongi napilap.

Az újság a malajziai belügyminiszter nyilatkozatára hivatkozva azt írta, hogy a szóban forgó kínaiak, akik többsége Hszincsiangból érkezik, többnyire Törökországba utaznak tovább, s onnan indulnak az Iszlám Állam (IÁ) fennhatósága alá tartozó szíriai és iraki területekre.
Ahmad Zahid Hamidi súlyosnak nevezte a helyzetet, utalva arra, hogy a kínai és a délkelet-ázsiai terroristák között kapcsolat épült ki. Mint mondta, a kérdésben ezen a héten személyesen egyeztettek Meng Hung-mej kínai közbiztonsági miniszterhelyettessel.
A dzsihadista központokba utazó kínaiak, Peking és Iszlámábád szorosabbá vált együttműködése miatt, Pakisztán helyett immár Délkelet-Ázsiát, azon belül Malajziát és Indonéziát részesítik előnyben tranzit céljából – erősítette meg Rohan Gunaratna, terrorizmust kutató, szingapúri szakértő.
A hongkongi lap szerint biztonsági szakértők úgy vélik, Peking tart attól, hogy a harcosok idővel visszatérnek, és támadásokat követnek el az amúgy is nyugtalan hszincsiangi régióban. Kínai részről már elismerték, hogy az Iszlám Állam harcosokat toboroz az ujgurok körében, s azt állítják, hogy az önkéntesek a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom szeparatista terrorszervezet befolyása alatt állnak.
Li Vej, a nemzetközi kapcsolatok kutatóintézetének terrorizmus ellenes központjának pekingi igazgatója azt nyilatkozta, hogy Peking feltételezhetően hírszerzési adatokat fog megosztani a délkelet-ázsiai országokkal, és megszigorítja a kínai muszlimok külföldre utazását.
A legfrissebb jelentésekből arra lehet következtetni, hogy az Iszlám Állam által toborzott kínaiak száma magasabb a korábban becsültnél, ugyanis kínai lapforrások körülbelül 300-ra tették az összes eddig távozott ujgur számát. A malajziai jelentésekből az is kiderül, hogy az IÁ anyagi ösztönzésének hatására egyre többen a családjukkal együtt utaznak.
A kínai-vietnami határon a napokban lelőttek két, tiltott határátlépésre készülő ujgur nemzetiségű férfit, harmadik társukat pedig később élve elfogták. A délnyugati határon állítólag már több alkalommal is sikerrel jutottak át olyan “terrorista gyanúsítottak”, akiknek célja a szíriai és iraki dzsihadistákhoz való csatlakozás volt.
Tavaly év végén Sanghajban lebukott egy török embercsempész csoport, amely jelentős pénzösszeg fejében hamis útlevéllel látott el ujgurokat. A repülőtéren elfogott csaknem tucatnyi ujgur férfi Szíriába, Afganisztánba és Pakisztánba utazott volna.

MTI

Leave a Reply 297 megnézve, 1 alkalommal mai nap |