< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Nem csak az ember gondja Durván megtizedelte az ebola az emberszabású majmokat is

| Mobile | RSS

Nem csak az ember gondja Durván megtizedelte az ebola az emberszabású majmokat is

2015. január 23. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Nem csak az ember gondja
Durván megtizedelte az ebola az emberszabású majmokat is

Drámai mértékben fontos lenne védőoltás a csimpánzok és a gorillák számára is, hiszen a vírus már harmadukat megölte.

Forrás: David d’O

Sokan bele sem gondolnak, hogy az ebola nem csak az embereket fenyegeti, de a legmagasabb rendű állatokat sem kíméli. Legközelebbi genetikai rokonaink, az emberszabású majmok vannak leginkább veszélyben. Becslések szerint az afrikai csimpánzok és gorillák populációjának harmadát tüntette el 1990 óta a vírus.

Sajnos a majmokra sokkal veszélyesebb, mint az emberekre. Noha fajunknál is körülbelül 50 százalékos a mortalitási ráta, a csimpánzok esetében a fertőzöttek átlagosan 77 százalékával végez, míg a gorilláknál egyenesen sokkoló az adat. Utóbbiak esetében minden húsz fertőzött állat közül mindössze egyetlen éli túl a kórt, azaz 95 százalékukat megöli.

Lássuk a konkrét eseteket! Az 1995-ben kitört járvány az észak-gaboni Minkébé Nemzeti Park gorilláinak 90 százalékát küldte másvilágra, a 2002-2003 során Kongóban tomboló ebolajárvány pedig egymaga ötezer(!) nyugati gorillával bánt el. Nehéz ugyan megbecsülni a gorillapopuláció pontos számát, de a WWF becslései szerint nagyjából 100 ezren lehetnek szerte a világon, tehát a kongói eset a teljes állomány 5 százalékát irtotta ki.

Persze nem csak a vírus fenyegeti az afrikai emberszabásúakat, az élő állatok és a vadhús illegális kereskedelme, a polgárháborúk, az erdők pusztulása és más betegségek szintén tizedelik őket.

Egy 2003-as cikk előre megjósolta, hogy átfogó törvényi szabályozás és védőoltások híján egy évtized múlva ezek az állatok is felkerülnek a súlyosan veszélyeztetett, kihalás szélén álló fajok listájára. Sajnos ez be is következett: 2008 óta az IUCN a keleti gorillákat veszélyeztetett, a nyugati gorillákat kritikusan veszélyeztetett kategóriába helyezte. Ha nem cselekszünk gyorsan, akkor ez lehet az utolsó évtized, amíg gorilla él természetes élőhelyén.

Megóvásuk egyik eleme a beoltásuk lenne. Szemben az emberi vakcinákkal, a majmoknak biztos védelmet adó szérum már régóta létezik, mely ráadásul nem csak hatékony, hanem biztonságosan is alkalmazható. Használatuk azonban pénzbe és energiába kerül, ezt pedig – globális keretek között – egyelőre senki sem akarja befektetni…

forrás:ma.hu

Leave a Reply 453 megnézve, 1 alkalommal mai nap |