< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Ömlik a manna – Magyarország kimarad?

| Mobile | RSS

Ömlik a manna – Magyarország kimarad?

2015. január 23. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Ömlik a manna – Magyarország kimarad?

feltörekvő piaci eszközök előtt robusztus rally állhat az ECB kvantitatív lazítási programjának (QE) megindítása miatt – állítják szakértők. Van aki szerint azonban a magyar eszközök kimaradhatnak a pénzeső kedvező hatásaiból.

Nagyon megugorhat az érdeklődés a magas kamatozású feltörekvő piaci eszközök iránt a következő időszakban az ECB által bejelentett 1100 milliárd eurós ösztönzőcsomag hatására – vélik a Bloomberg által megkérdezett elemzők első reakcióikban.

Az MSCI Emerging Markets Index 0,7 százalékkal erősödött, az orosz dollárban denominált RTS részvényindex hatalmasat száguldott, a rubel erősödött, s az összes közép-európai deviza kedvezően reagált az ECB programjának bejelentésére.

Ha forex, akkor AlfaTrader. Magyar ügyfélszolgálat, angol befektetési számla biztonsága.
Ügyfeleknek VIP TraderSzoba tagság.

A cikk a CEMP cégcsoport szolgáltatását is népszerűsíti.

Benoit Anne, a Société Générale elemzője szerint az ECB elárasztja euróval a piacokat, s ez olcsó finanszírozást jelent a befektetőknek ahhoz, hogy magas kamatozású feltörekvő piaci devizákat vásároljanak, mint az indiai rúpia, a török líra, vagy a dél-afrikai rand. Az ezek euróval szembeni vásárlásán elért hozamot vizsgáló mutató 2,6 százalékot ugrott az ECB bejelentése után, ezzel éves emelkedése elérte a 26 százalékot. Az SG elemzője szerint azonban a rally folytatódhat.

Nem csoda, hiszen a kétéves német államkötvény hozama jelenleg mínusz 0,2 százalékon jár, miközben a feltörekvő országok helyi devizáiban kibocsátott kötvényeinek átlagos hozama eléri a 6,1 százalékot. A kétéves brazil államkötvény hozama pedig 12,4 százalékon jár – írja az elemző.

Nagyon nehéz nem optimistának lenni – mondta Szabó Viktor, a 12 milliárd dollárnyi feltörekvő piaci eszközt kezelő Aberdeen Asset Management szakértője a hírügynökségnek. Az európai befektetőknek egyre nehezebb megfelelniük a a hozamelvárásoknak, miközben itt vannak a feltörekvő piacok – tette hozzá.

AZ ECB az egyik utolsó jegybank, amely tovább enyhített monetáris politikáján a defláció elleni küzdelemben. Az elmúlt hetekben a dán, a török az indiai, a kanadai és a perui jegybank is meglepetésszerű kamatcsökkentésekről döntött. A következő időszakban várhatóan több feltörekvő piaci jegybank is csatlakozni fog hozzájuk, közöttük a kelet-európia országokéi is – írta a döntést kommentálva Simon Quijano-Evans, a Commerzbank londoni feltörekvő piaci vezető stratégája.

Az ECB lépése egy újabb erős jelzés a közép- és kelet-európai jegybankoknak arra, hogy kamatcsökkentések szükségesek. Szerinte nem fenntartható az az állapot, hogy ezekben az országokban az alapkamat mértéke 200 bázisponttal van a benchmarknak tekintett ECB ráta felett, amely immár negatív lesz a QE beindítása után – tette hozzá.

Van akik azonban ennél differenciáltabban vélekedik. A Goldman Sachs elemzői szerint az alacsony kamatozású devizák nyomás alatt maradhatnak, ide értve Magyarországot, Dél-Koreát, Lengyelországot és Izraelt. Ez akár kapóra is jöhet ezeknek az országoknak, a monetáris politika irányítói ugyanis elégedettek devizájuk gyengülésével, ez ugyanis segít nekik abban, hogy megelőzzék az infláció túlzottan alacsony szintre süllyedését.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 206 megnézve, 1 alkalommal mai nap |