< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Vörös zöldségcurry – nem csak diétázóknak

| Mobile | RSS

Vörös zöldségcurry – nem csak diétázóknak

2015. január 24. | hozzászólás | Konyhaművészet

Vörös zöldségcurry – nem csak diétázóknak

Az indiai-brit együttműködésben világkarriert befutott curry fantasztikus fogás – nem csupán igen sokféleképp variálható, de akár minimális előkészülettel, villámgyors, színes, különleges ebéd vagy vacsora is lehet egy-egy jól megválasztott saját készítésű változat.


A curry világviszonylatban legalább annyira gyűjtőfogalomnak számít, mint mondjuk nálunk a főzelék. Azzal a különbséggel persze, hogy curry készülhet bármilyen húsból, halból, zöldségféléből, de még hüvelyesből is – különféle kombinációkban. Az autentikus indiai receptek rendszerint komoly fűszerbázison alapulnak, és valóban mesések a frissen pirított fűszerekkel, saját készítésű fűszerpasztákkal készített curryk. Sokakat talán épp ez riaszt vissza attól, hogy odahaza is ázsiai típusú ételeket készítsenek – rendszerint túlságosan sok olyan alapanyag, esetenként friss vagy szárított fűszer szükségeltetik hozzájuk, ami még egy tekintélyes fűszerkollekcióval rendelkező háztartásból is hiányzik.

No de épp ezt a csodás, szezontól függetlenül, bármikor, szinte bármivel elkészíthető fogást ne lehetne egyszerűsíteni? Kizárt dolog! Az egyszerűsítés természetesen nem azt jelenti, hogy fog az ember egy gyárilag előállított currymártást tartalmazó üveget, és ráborítja némi elősütött húsra vagy zöldségfélére. Nagyon könnyedén lehet ugyanis otthon, a saját ízlésünkre komponált mártást készíteni, ami fényévekkel ízletesebb a készen kaphatóknál, és csak pár olyan hozzávalót igényel, amelyeket nyugodtan lehet tárolni a kamrapolcon, mert hosszú lejáratúak.

Olaj, paradicsompüré, currypaszta és kókusztej – egyszerű alapok egy nagyszerű curryhez Olaj, paradicsompüré, currypaszta és kókusztej – egyszerű alapok egy nagyszerű curryhez

Az egyik ehhez szükséges nagy találmány a kis kiszerelésben is megvásárolható currypaszta. Ez lényegében hagymafélékből, chiliből, fűszerekből összeállított sűrítmény, amiből kevés is elegendő egy-egy ázsiai típusú fogás ízesítéséhez. Tömény koncentrátum – markáns ízekkel. Aki barátja a csípős, sőt tüzes ízeknek, használja bátran, aki viszont tartózkodóbb, mértékletesen bánjon vele. Van belőle vörös, sárga és zöld is, amely színmegjelelölés a hozzá felhasznált chilipaprika színére utal. Rendszerint a zöld a legcsípősebb, de persze gyártója és összetétele válogatja, hogy melyik milyen. Az én nagy kedvencem a piros vagy vörös, mindig van belőle idehaza. Bármelyik nagyáruházban vagy ázsiai fűszerüzletben beszerezhető – elég belőle egy kis zacskónyi is, felbontást követően a zacskót visszahajtogatva pedig vígan elpihen a frizsiderben akár hónapokig is.

A jó minőségű currypaszták friss chilipaprika-őrleményt tartalmaznak. Vagyis azon túlmenően, hogy ezek a paszták önmagukban igencsak csípősek, rendelkeznek többek között a fűszerpaprikák azon remek tulajdonságával is, amit a bennük található kapszaicinnek köszönhetnek. Egészen pontosan az a kincs, amit ez a vegyület előidéz a szervezetben. Leegyszerűsítve: egy jó kis fűszeres curry nem egyszerűen csodásan megszünteti mondjuk a fejfájást, de a kapszaicin hatására az agyalapi mirigyben felszabaduló endorfin egyfajta pozitív izgalmi állapotot is előidéz a szervezetben. Kis túlzással: úgy működik, mint egy általános gondűző és fájdalomcsillapító. Ebben az értelemben a csípős vagy kevésbé csípősre hangolt curryk tehát kifejezetten jótékonyan hatnak az ember közérzetére – és nem egyszerűen csak azért, mert finomak. Persze aranyszabály: minden fűszert csak mértékkel!

A másik zseniális alapanyag a rendszerint 4 dl-es kiszerelésben kínált kókusztej – számos édes és sós fogáshoz kitűnő, van belőle szinte krémes állagú, és van egészen zsírszegény is. Ha tejérzékeny vendégeknek főzök, vagy egyszerűen ázsiai típusú fogást készítenék, igen jó szolgálatot tesz mindegyik. Ma már ez is könnyedén beszerezhető minden nagyobb élelmiszerüzletben. Ha ezek megvannak, szinte nyert ügye van az embernek egy jó kis ázsiai ihletésű finomság összeállításához.

A zöldségek előkészítve, néhány perc pirítást igényelnek csupán A zöldségek előkészítve, néhány perc pirítást igényelnek csupán

Nálam a téli hónapok szürkeségét valahogy mindig ellensúlyozzák a gyorsan elkészíthető, színes és melengető fogások. Mivel a főétkezés gyakran az esti órákra esik, ilyenkor már nem célszerű nehéz fogásokkal előhozakodni, de egy jó kis zöldséges kompozíció mindig nyerő!

A vörös curry light verzióban pont ilyen. Nem állítom, hogy egy született ázsiai minden pontján hitelesnek tartaná, de számomra mégis egy pillanat alatt feledteti a szürkeséget, a munkanapok rohanását, és azonnal olyan ízutazásra csábít, ami kárpótlást jelent az időjárással szemben is.

Ebbe a pikáns, sűrű mártásba kerülnek majd a zöldségek és a kókusztej Ebbe a pikáns, sűrű mártásba kerülnek majd a zöldségek és a kókusztej

A saját pikáns currymbe ezúttal nem került sem hüvelyes, sem nehezen emészthető zöldségféle, így nem csupán vacsorára ideális, de gyakorlatilag diétás étrendbe is bátran beilleszthető – tekintve, hogy ezúttal még a felhasznált kókusztej is „light’-os volt, lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható. A roppanós zöldségek és a fűszeres mártás kombinációja pedig egyszerűen mesés. Ennek a fogásnak a titka ugyanis épp abban rejlik, hogy minden komponense merő frissesség. Nincs hosszas fűszer-előkészítés, nincsenek nehezen beszerezhető alapanyagok, és előkészítéssel együtt is megvan szűk 30 perc alatt!
Egyszerű vörös zöldségcurry – könnyedén

A színes és friss vörös zöldségcurry valódi csodafegyver a szürkeség ellen A színes és friss vörös zöldségcurry valódi csodafegyver a szürkeség ellen

 

 

Hozzávalók 4 személyre:
2 db kisebb sárgarépa (kb. 20 dkg)
1 db közepes méretű cukkini (kb. 25 dkg)
1 db közepes méretű piros húsú kaliforniai paprika (kb. 20 dkg)
1 üveg szeletelt bambuszrügy (18 dkg)
1 evőkanál vörös currypaszta
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál olaj
3 dl zöldségleves (kockából is készülhet)
4 dl kókusztej (ezúttal csökkentett zsírtartalommal, de bármelyik tökéletes)
2 csapott teáskanál kukoricakeményítő

Elkészítés: A sárgarépát megtisztítottam, leheletvékonyra gyalultam. A cukkinit és a paprikát nagyjából 2 cm hosszú, ½ cm széles csíkokra daraboltam. A bambuszrügyet alaposan lecsepegettem.
A keményítőt nagyjából ½ dl kókusztejjel csomómentesre kevertem.
Egy nagy serpenyőbe kanalaztam az olajat, hozzáadtam a currypasztát, valamint a sűrített paradicsomot, és 1-2 percig pirítottam, majd felöntöttem a zöldségleves felével, és folyamatos keverés mellett sűrű mártássá forraltam. Ekkor minden zöldséget beledobtam, átforgattam, majd felöntöttem a maradék zöldséglevessel, valamint a kókusztej azon részével, amit a dobozban hagytam. Alaposan elkevertem, felforraltam, és ekkor adtam hozzá a keményítővel elkevert kókusztejet. Egyet még forraltam rajta, és levettem a tűzhelyről.

Még egy kis kókusztej, egyet forr, és kész is! Még egy kis kókusztej, egyet forr, és kész is!

A bambuszrügy már eleve hőkezelt, szeletelt állapotban került az üvegbe, a többi zöldséget pedig olyan vékonyra, illetve apróra daraboltam, hogy ennyi idő bőségesen elegendő nekik, hogy épp megpiruljanak, de ne legyenek teljesen puhák.

Kissé csípős, enyhén pikáns, színes zöldségcurry a végeredmény. Párolt basmati vagy jázminrizs, esetleg indiai típusú kenyér (pl. naan) a tökéletes körete.

Tele frissességgel, ráadásul lelkiismeret-furdalás nélkül falatozható Tele frissességgel, ráadásul lelkiismeret-furdalás nélkül falatozható

Nem egyszerűen színes és illatos, de gazdag ízeinek köszönhetően pompás fogás is.

forrás:mind megette.hu

Leave a Reply 1394 megnézve, 1 alkalommal mai nap |