< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Megemlékezés a délvidéki magyar népirtás 70. évfordulóján a Gál Ferenc Főiskolán

| Mobile | RSS

Megemlékezés a délvidéki magyar népirtás 70. évfordulóján a Gál Ferenc Főiskolán

2015. január 25. | hozzászólás | Kultúra

délvidéki népírtás GFF 021délvidéki népírtás GFF 014délvidéki népírtás GFF 026délvidéki népírtás GFF 025délvidéki népírtás GFF 019délvidéki népírtás GFF 016délvidéki népírtás GFF 015délvidéki népírtás GFF 013délvidéki népírtás GFF 010délvidéki népírtás GFF 009délvidéki népírtás GFF 007délvidéki népírtás GFF 006délvidéki népírtás GFF 003délvidéki népírtás GFF 001Megemlékezés a délvidéki magyar népirtás 70. évfordulóján a Gál Ferenc Főiskolán

Az ünnepi műsor hangulata mélységes csendet, alázatot, tiszteletet parancsolt e szent falak mögött. A résztvevők folyamatosan érkeztek… Mindenki izgalommal várta Pásztor Istvánt a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, valamint az emlékező gondolatok a fasizmus árnyékának túlélőjét, Teleki Júliát. A zenés-verses emlékezés szereplőinek köszönhető volt, hogy a fasizmus kemény, emberellenes cselekedeteinek rémtetteit, és annak nehéz lelki megrázkódtatásait enyhítették. A közönség köreiben több embernek könnyes lett a szeme. Nem lehet elfelejteni az 1944/45-ös esztendők rémtetteinek gyalázatait.

Az ünnepi megemlékezés fővédnöke: Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök- helyettese volt.

A vendégeket Dr. Kozma Gábor a Gál Ferenc Főiskola rektora fogadta.

A vendégek között több illusztris személy is volt, pl,. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke, több professzor, Dr. Kozmáné Dr. Szigeti Andrea, Dr.Tikász Sándor, Dr. Zakar Péter

E gigantikus esemény szervezői a Délvidéki Kutató Központ, és a Gál Ferenc Főiskola

A magyar kormány adta adottságok tárháza nyitotta meg a kaput, hogy a 70 éves eseményeknek, megemlékezéseinek teret adjon. Ebben a helyzetben az együttműködés fontossá vált, mind a magyar, mind a szerb részről egyaránt.

Teleki Júlia megnyitójában elcsukló hangon, könnyes szemmel emlékezett a fasiszták által elpusztított zsidó honfitársaira. Ő volt az egyetlen túlélő! Emlékezés közben megnyíltak a lelki könnycsatornái. Remegő hangon közölte… 70 éve vitték el a családomat… majd így folytatta; – az átélt borzalmak mostanában is gyötrik, kínozzák. Az emlékeim képi megjelenése félelmet vált ki belőlem.

Pásztor István elnök Úr kijelentette; – a megbékítés folyamatát nem lehet visszafordítani. Az emlékeink mindig megőrzik a borzalmakat. Emlékezni kell, s a múltat nem szabad elfelejteni! Igen is, plénumot kell adni a fasizmus rémtetteinek, hogy ezek többé ne jöhessenek vissza.
A kollektív bűnösség beismeréséért küzdeni fogunk s tárgyalni szükséges. Az emlékmű felállítása lényegbevágó feladat a polgároknak. Ebben a szerb kormány is kivette a részét. A kárpótlással kapcsolatban még folynak a tárgyalások. A bocsánatkérések halmaza a mai napig is jelen van! Mi nem felejtünk, az emlékeink mindig élni fognak.

Pásztor István elnök urat kérdeztem

– A megemlékezés nem lehet megosztott, itt egy egységről kell-lehet beszélni?

A megemlékezés, az emberi civilizáció, a társadalom értékrendjéhez kapcsolható. Az emberi méltóság, a legnagyobb kincs. A szólásszabadságról már nem is beszélve. Hisz ez adja meg a lehetőséget a véleménynyilvánítás szabadsága felé. A kritika megdönthetetlen, a szabadság jelképe. Azokra az eseményekre emlékezünk, amiket a fasizmus lábbal tiport. Ezt nem lehet elfelejteni.
– Milyen kapcsolatuk van a szerb kormánnyal?

A parlamenti többségnek vagyunk a tagjai (államtitkársági szinten) A kormány elismeri a magyar prioritást, ami egybe esik a kormány programjával. A saját érvrendszer kialakulás a tét, az együttműködés, az elfogadás, mind a két fél érdeke. A 44/45 évek eseményei számunkra lényegbevágó, ezt belátta a kormány is!
(köszönöm a beszélgetést)

2015.január 24 -oil-

Leave a Reply 422 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: