< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A lengyel antiszemitizmus Lauder interjúja egy lengyel lapnak

| Mobile | RSS

A lengyel antiszemitizmus Lauder interjúja egy lengyel lapnak

2015. január 29. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A lengyel antiszemitizmus
Lauder interjúja egy lengyel lapnak

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus vezetője, aki az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 70. évfordulójára Lengyelországba érkezik, interjút adott a Rzeczpospolita című lengyel lapnak.

Az újság nevében Jerzy Haszczynski megkérdezte, hogy antiszemitizmus tekintetében hogyan jön ki a régi Nyugat-Európával való összehasonlításból Lengyelország.
Lauder azt felelte: – Lengyelországban kevés antiszemita jelenséggel találkoztam. A lengyelek annyi mindent átéltek, annyi horrort láttak a koncentrációs táborokban, hogy nehéz őket antiszemitaként látni. Ráadásul a Nyugattal összehasonlítva Lengyelországban nagyon kevés zsidó van.

– Mi az, ami Önt a leginkább nyugtalanítja Lengyelországban az antiszemitizmus kérdésében?

– Olyan nagyon nem nyugtalankodom, mert együttműködöm a lengyel kormánnyal, amely szerintem nagyon jó, az emberek pedig, akikkel találkoztam, például a sajtóban, olyan messzemenő megértést tanúsítottak a probléma iránt, hogy nehéz megmondanom, mi nyugtalanít a legjobban. Ha valamitől, hát a gazdasági alapú antiszemitizmustól félek. Az antiszemitizmus részben a rossz gazdasági helyzetből is fakad, mert az emberek bűnöst keresnek és azt a zsidó közösségben találják meg.

Ami a zsidó közösséget illeti, szerintem növekedni fog. Amikor először jártam Lengyelországban, úgy 20-30 évvel ezelőtt, nagyon kicsiny és öreg volt a zsidó társadalom. Most azt látom, mivel van egy iskolám Varsóban zsidó diákokkal, növekvő számú zsidó családokkal Lengyelországban, ez nagyon jó helyzet – folytatta Lauder. – Amikor először itt jártam, az ország nekem csak a tragikus történelemmel volt kapcsolatban a fejemben, de minél inkább körülnéztem, egyre jobban megtetszett, megismerkedtem fiatal, intelligens emberekkel. A mai Lengyelországról csak jó dolgokat mondhatok.

Az újságíró kérdésére, hogyan reagál az igazságtalan és hazug meghatározásra a „lengyel haláltáborokról”, amely a külföldi sajtóban jelenik meg, Ronald Lauder azt válaszolta, hogy egyelőre keveset tud erről a témáról, de szívesen segít cáfolni ezeket a meghatározásokat.

Ronald S. Lauder a Zsidó Világkongresszus vezetője, amely száz ország közösségét képviseli, olyan emberbarát, amely neve alatt működő alapítványokat hozott létre, Lengyelországban is.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 257 megnézve, 1 alkalommal mai nap |