< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kim Dzsong Il tízmilliárd dollárt kért egy csúcstalálkozóért?

| Mobile | RSS

Kim Dzsong Il tízmilliárd dollárt kért egy csúcstalálkozóért?

2015. január 29. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kim Dzsong Il tízmilliárd dollárt kért egy csúcstalálkozóért?

Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető 2011-ben bekövetkezett haláláig többször is szorgalmazott Dél-Koreával csúcstalálkozót, de e tervek kútba estek, mert Kim csillagászati összeget, tízmilliárd dollárt, továbbá nagy élelmiszer- és műtrágyaszállítmányokat követelt cserébe – olvasható Ri Mjong Bak volt dél-koreai elnök memoárjában.
A jövő héten megjelenő emlékiratok szerint – amelyek egyes részletei már eljutottak újságírókhoz – a két Korea magas rangú hírszerzési tisztségviselői titkos látogatásokat tettek egymás országában, hogy kipuhatolják egy csúcstalálkozó lehetőségét 2010-ben, amikor két, Észak-Koreának tulajdonított támadásnak ötven dél-koreai esett áldozatul. Ri szerint egy észak-koreai küldöttet, aki abban az évben Szöulba látogatott, hazatérése után később nyilvánosan kivégeztek.

A Rodong Sinmun újság által 2014. április 9-én közreadott kép Kim Dzson Il néhai észak-koreai vezető viaszszobráról a Phenjantól északra fekvő Mjohjang-hegységben lévő Népek Barátsága múzeumkomplexumban. (MTI/EPA/Rodong Sinmun) A Rodong Sinmun újság által 2014. április 9-én közreadott kép Kim Dzson Il néhai észak-koreai vezető viaszszobráról a Phenjantól északra fekvő Mjohjang-hegységben lévő Népek Barátsága múzeumkomplexumban. (MTI/EPA/Rodong Sinmun)

A memoár olyan időben jelenik meg, amikor mindkét ország lebegteti egy csúcstalálkozó lehetőségét a jelenlegi északi vezető, Kim Dzsong Un – Kim Dzsong Il unokája – és a déli államfő, Pak Gun Hje között. Ez lenne a harmadik ilyen találkozás a két Korea első számú vezetői között Korea több mint hetven évvel ezelőtti kettészakadása óta, de az esélyek most nem túl jók, tekintve a tárgyalások feltételeivel kapcsolatos huzakodást.

Az első csúcs 2000-ben az együttműködés korszakát hozta el, mindamellett délen bírálat forrása is lett: a konzervatívok szerint Szöul akkori “napfénypolitikája”, a Phenjannak kevés feltétellel nyújtott nagylelkű gazdasági támogatás Észak nukleáris és rakétafejlesztését segítette. A konzervatív Ri, aki 2008-ban véget vetett az egy évtizedes liberális kormányzásnak Dél-Koreában, leállította e támogatást, és nem volt hajlandó végrehajtani a második, 2007-es csúcstalálkozón aláírt közeledési terveket. Ez nagy felháborodást keltett Északon, az állami média “patkánynak” és “árulónak” bélyegezte.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 290 megnézve, 1 alkalommal mai nap |