< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: 4,6 milliárdos családi vagyon zárolva

| Mobile | RSS

4,6 milliárdos családi vagyon zárolva

2015. január 30. | hozzászólás | Nav

4,6 milliárdos családi vagyon zárolva

Hosszú nyomozás és alapos feltérképezés előzte meg azt az akciót, amelyben a NAV pénzügyi nyomozói egy étolajjal üzletelő 18 fős bűnszervezetre csaptak le. Egy őrizetbe vett gyanúsított családjának osztrák bankszámláját és magyar vagyonát 4,6 milliárd forint értékben zárolták.

A gyanú szerint egy étolajgyártással foglalkozó gazdasági társaság vezetője a bűnszervezettől szerezte be fiktív számláit. A bűnszervezet az Európai Unió területéről vásárolta az étolajat, majd magyar cégekből álló számlaláncokon keresztülfuttatta és beszámlázta az étolajgyártó részére. Az áru azonban a számláktól eltérően Romániából és Bulgáriából egyenesen az étolajgyárba érkezett. A jelenlegi adatok szerint négy milliárd forint általános forgalmi adót helyeztek levonásba jogosulatlanul. A férfi egy ideje kiszállt a cégből.

A pénzügyi nyomozók a román hatóságokkal együttműködve beszerezték a román eladónál található számlákat, szállítási okmányokat és iratokat, és további harminc helyszínen lefoglalták a bűncselekmény egyéb bizonyítékait.

A nyomozóknak a pénzmosás elleni intézményrendszer lehetőségeit kihasználva sikerült megakadályozni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított felesége a náluk tartott házkutatás után a fiuk magyar bankszámláján lévő 2,8 millió eurót ausztriai bankszámlájukra utalja.
Az együttműködés az ország határán is túlnyúlt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közreműködésével, az osztrák kollégák segítségével a család ausztriai bankszámláján lapuló további 2,5 millió eurót is lefoglalták. Ezen kívül részvényeiket, bankszámláikat és ingatlanjaikat is sikerült zár alá venni, így a 4,6 milliárd forintos családi vagyon az okozott kár megtérülését szolgálhatja.

A bűnszervezet többi résztvevőjénél százmillió forintot meghaladó értékben gépjárműveket, ingatlanokat, kamionokat, kamionmosókat is zár alá vettek.

A 18 fős bűnszervezet irányítóit és tagjait költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, tízen előzetes letartóztatásban vannak. Az ügyben a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást.

Az őrizetbe vett személyek szállításáról készült videofelvétel médiaszerverünkről letölthető: http://media.nav.gov.hu/media. Jelszókérés: sajto@nav.gov.hu. Kérjük, a felvételen esetlegesen előforduló autórendszámokat, márkajelzéseket és a filmen szereplő személyek arcát szíveskedjenek kitakarni!

Barnáné Horváth Melinda sajtóreferens

Leave a Reply 853 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: