< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Megrázó ízeltlábúak Elektromossággal vadászó pókok

| Mobile | RSS

Megrázó ízeltlábúak Elektromossággal vadászó pókok

2015. január 30. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Megrázó ízeltlábúak
Elektromossággal vadászó pókok

A hálószövés parányi nagymesterei nem csupán organikus ragasztóval kapják el zsákmányaikat, egyes fajok elektromosan töltött szálakat is használnak, de ennek titkára egészen mostanáig nem derült fény.

Forrás: Hartmut Kronenberger & Katrin Kronenberger/Oxford University

Nem minden pók “lasszózik”, azaz passzív hálószövés helyett aktív pókfonál-használattal vadászik zsákmányaira, de amelyik így tesz, az két módszer közül “válazthat”. Néhányuk egy ősi technikával keresi meg a napi betevőt: száraz pókfonalat sző, melyek több ezernyi, elektromosan töltött, nanovastagságú szálakból állnak. Ennél újabb eljárás a ragadós anyaggal bevont, nedves pókfonál alkalmazása.

Előbbi technikát kutatták az Oxfordi Egyetemen, a pamatoslábú derespók (Uloborus plumipes) révén. Ez a faj rendelkezik egy ősi, selyemszövésre alkalmas szervvel, amit fonálszűrőnek (cribellum) hívnak. Ezek a szervek egy vagy több olyan lemezzel bírnak, melyek több száz, néha több ezer hosszú, keskeny csatornákkal, úgynevezett csapokkal rendelkeznek, melyek átmérője átlagosan csupán 50 nanométer.

Ahhoz, hogy felfedjék a derespók titkát, a kutatók vadászat közben fotózták és filmezték le a kis ragadozót. Ezután három különböző mikroszkóp-technikával vizsgálták megy a fonálszűrőket. A pamatoslábú derespók – jelenlegi ismereteink szerint – rendelkezik a világ egyik legkisebb selyemmirigyével, mindössze 60 mikrométeres méretről van szó. Ezek révén hozza létre elképesztően finom vadászeszközét, mellyel elkapja zsákmányát.

Érdekes módon a selyem egészen a legutolsó pillanatig folyékony állapotban marad, és csak akkor kezd megszilárdulni nanovastagságú szálakká, amikor a pók kitermeli csatornáiból a nyersanyagot. Ezután, hogy elektrosztatikusan feltöltse, átfésüli a szálakat hátsó lábain található piciny szőröcskéin. Ezzel a töltéssel gyapjúszerű megjelenést kölcsönöz a fonálnak, majd annak extrém vékonysága révén elkapja és szorosan rögzíti áldozatát. Ehhez a Van der Waals erőt használja fel.

Amellett, hogy a természet apró csodájáról van szó, amit már pusztán emberi kíváncsiságból is érdemes tanulmányozni, gyakorlati haszna is lehet a kutatásnak. Általa lehetővé válhat a nanoméretű szálak ipari környezetben való előállítása, mellyel erősebb és számos feladatra felhasználható fonalakat kaphat az emberiség ajándékba a pókoktól. Ez az öltözködésben, személyi védelemben és a gyógyászatban egyaránt hasznos lehet a jövőben.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 263 megnézve, 1 alkalommal mai nap |