< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Jönnek a vagyonnyilatkozatok, a Fidesz elkezdett bajnaizni

| Mobile | RSS

Jönnek a vagyonnyilatkozatok, a Fidesz elkezdett bajnaizni

2015. január 31. | hozzászólás | Közélet

Jönnek a vagyonnyilatkozatok, a Fidesz elkezdett bajnaizni

A képviselőségről azonnal lemondott volt kormányfőt a Fidesz azért támadja, mert a vagyonnyilatkozatában nem írta bele a céges osztalékát, és nem vallott élettársáról. Az Együtt szerint a Fidesz el akarja terelni a figyelmet a képviselőinek a mutyijairól.

A Fidesz arra szólítja fel Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, adjon be igazi vagyonnyilatkozatot, mert amit benyújtott, arról kiderült, hogy hazugság – mondta Dunai Mónika, a kormánypárti frakció szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.

A Magyar Hírlap szombati számában arról írt, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottsága elé kerülhet Bajnai Gordon képviselői vagyonbevallási ügye, mivel a képviselőségről már lemondott korábbi kormányfő tavalyi vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel céges osztalékát, továbbá élettársáról sem tett említést.

Bajnai Gordon a bevallásában azt sem tüntette fel, hogy bécsi székhelyű vállalkozásából milyen jövedelemre tett szert – mondta sajtótájékoztatóján Dunai Mónika, aki mindezt úgy kommentálta: Bajnai Gordon “sumákol”, nem beszél egyértelműen, nem tudni, miből finanszírozza életvitelét, ahogyan azt sem, korábban kinek a pénzéből politizált.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök nem követett el jogsértést vagyonnyilatkozatával, csupán az Országgyűlésben kialakult joggyakorlat követte, amikor nem tüntette fel, mekkora osztalékot vett fel cégétől. Példaként hozta fel Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke vagyonnyilatkozatát, melyben szerepel, hogy egy ügyvédi irodához kötődően rendszeresen vesz fel osztalékot, de ennek összegéről a kormánypárti politikus szintén nem adott tájékoztatást, miközben arról sem nyilatkozott a vagyonnyilatkozatában, hogy felfüggesztette a munkáját.

Megjegyezte még, hogy Bajnai Gordon társaságának éves osztaléka nyilvános adat, bírósági jegyzőkönyvekből hozzáférhető, így a volt kormányfő, ha akarná sem tudná eltitkolni.
Szigetvári szerint a “Fidesz hazug kommunikációs terelőakciójáról” van szó, amely éppen akkor merül fel, amikor le kell adni a “fideszes simliző, ingatlanmaffiázó, növekvő területű lakásokat tulajdonló, korrupt képviselők” vagyonnyilatkozatait.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, Bajnai Gordon a 2014-es országgyűlési választásokat követően csupán néhány hétig volt képviselő, amiért sem tiszteletdíjat, sem költségtérítést nem vett fel.
Kik kötelezettek vagyonnyilatkozatot tenni?

Az országgyűlési képviselők 2014-es vagyonnyilatkozatot vasárnap éjszaka töltik fel az Országgyűlés honlapjára. A tájékoztatás szerint a 197 országgyűlési képviselő, valamint a szószólók saját vagyonnyilatkozata nyilvános, s február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján, a parlament.hu-n. A vonatkozó törvények szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek a fenti határidőben eleget tettek más tisztségviselők is, így az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke, alelnöke és tagjai, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész és helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei és a Monetáris Tanács tagjai, a Médiatanács elnöke és tagjai, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 1520 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: