< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Brutális tűzvész pusztít Oroszország egyik legnagyobb könyvtárában

| Mobile | RSS

Brutális tűzvész pusztít Oroszország egyik legnagyobb könyvtárában

2015. február 1. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Brutális tűzvész pusztít Oroszország egyik legnagyobb könyvtárában

A katasztrófa nyomán több mint egymillió mű szenvedett valamilyen kárt, s a pusztítást jellemezve egyesek egyenesen “kulturális Csernobilt” emlegetnek.

Hatalmas tűzvész pusztított szombaton Oroszország legnagyobb egyetemi könyvtárában, az orosz tudományos akadémia társadalomtudományi információs intézetének moszkvai alapkönyvtárában, ahol több mint tízmillió könyvet és dokumentumot, köztük ritka középkori szláv szövegeket tárolnak.

A katasztrófa nyomán több mint egymillió mű szenvedett valamilyen kárt, s a pusztítást jellemezve egyesek a 80-as évekbeli atomkatasztrófára utalva egyenesen “kulturális Csernobilt” emlegetnek.

A lángok péntek este csaptak fel Oroszország egyik legnagyobb könyvtárában, és szombatra az épület egy részét elpusztították. A rendkívüli ügyek minisztériuma közölte, hogy 200 tűzoltó dolgozik a lángok kioltásán. Délután az illetékesek arról beszéltek, hogy várhatóan szombat estére tudják felszámolni a tüzet, amely mintegy 2000 négyzetméterre terjedt ki az épületben.

A tűzben az épület egyik szárnya kiégett és beszakadt a teteje. A társadalomtudományi információs intézet vezetője, Jurij Pivovarov katasztrofálisnak nevezte a tűzesetet, de azt is elmondta, hogy a károk pontos mértékét egyelőre nem tudni. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a ritka középkori szláv dokumentumok nem sérültek meg – tette hozzá. Pivovarov szerint a könyvtár gyűjteményének csak egy kis részét digitalizálták eddig.

“Ez hatalmas veszteség a tudomány számára: a legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményről van szó a világon, amely valószínűleg csak a washingtoni kongresszusi könyvtárhoz hasonlítható” – mondta Vlagyimir Fortov, az orosz tudományos akadémia elnöke. Fortov szerint a dokumentumok több mint 15 százaléka szenvedett valamilyen kárt.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülései szerint a hatóságok elsősorban rövidzárlatra gyanakodnak. A tűzben senki sem sérült meg.

forrás:dm.hu

Leave a Reply 149 megnézve, 1 alkalommal mai nap |