< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Viharos látnivaló Bámulatos felvétel az óceánon tomboló ciklonról

| Mobile | RSS

Viharos látnivaló Bámulatos felvétel az óceánon tomboló ciklonról

2015. február 1. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Viharos látnivaló
Bámulatos felvétel az óceánon tomboló ciklonról

Felhők mindenütt, kivéve a ciklon szemét – látványos képet készítettek a Nemzetközi Űrállomásról az Indiai-óceán délnyugati részén tomboló időjárási jelenségről.

Forrás: NASA

Még január 11-én alakult ki az Indiai-óceán délnyugati részén a Bansi nevű trópusi ciklon, mely csúcsán elérte a négyes fokozatot. A fenti felvételt a Nemzetközi Űrállomásról készítették, miközben az időjárási jelenség éppen Madagaszkár közelében tombolta ki magát. Jól megfigyelhető rajta a ciklon szeme, gyakorlatilag az egyetlen olyan pont, ahol valóban a földfelszín látható – a környező vidékeket teljesen eltakarják a felhők.

Ciklonok
A trópusi ciklon olyan, általában több száz kilométer átmérőjű légköri képződmény (felhőörvény), amelyben a légnyomás a középpontban a legalacsonyabb és belülről kifelé haladva nő. Mozgása ciklonális, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétesen, a délin vele egyező irányban forog. A trópusi éghajlati öv meghatározott részén, a 10. és a 20. szélességi kör között keletkezik.

A trópusi ciklon és a hazánkban is előforduló mérsékelt övi ciklon különböző légköri képződmény, bár légnyomásgradiensük és forgási irányuk hasonló. A trópusi ciklont a Csendes-óceán térségében tájfunnak, a Karib-tenger térségében hurrikánnak hívják.

A trópusi ciklon mérete és a benne lévő légnyomás is jelentősen kisebb, mint a mérsékelt övi cikloné. Átmérője 400 km-től 1500 km-ig terjedhet, a mag légnyomása 900 hPa-nál is kisebb lehet. A trópusi ciklon szelei elérhetik akár a 240-350 km/órás sebességet, ami már óriási pusztításhoz vezethet. A mérsékelt övi ciklonokkal szemben a trópusi ciklonokban nincsenek frontok. (forrás: Wikipedia)

forrás:ma.hu

Leave a Reply 248 megnézve, 1 alkalommal mai nap |