< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kitűzték az IÁ zászlaját egy boszniai faluban

| Mobile | RSS

Kitűzték az IÁ zászlaját egy boszniai faluban

2015. február 6. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kitűzték az IÁ zászlaját egy boszniai faluban

Kitűzték az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlaját és más jelzéseit egy északkelet-boszniai faluban, amelyet a rendőrség évek óta megfigyelés alatt tart – számolt be róla a Nezavisne Novine című boszniai lap csütörtökön.

Gornja Maocát már egy évtizede figyeli a rendőrség, az 1992-1995-ös boszniai háború után ugyanis több tucat, arab országokból származó ember telepedett le ott. Az évek során a település a szélsőséges iszlamista mozgalmak boszniai központjává vált, a vahabita mozgalom egyik vezetője, a Bilal néven ismertté vált Husein Bosnic is sok időt töltött ott.

az iszlám Állam zászlaja egy boszniai házonAz Iszlám Állam zászlaja egy boszniai házon

Husein Bosnicot több társával együtt szeptemberben őrizetbe vette a boszniai rendőrség, a gyanú szerint a férfi terrorista csoportot szervezett, finanszírozott és népszerűsített, valamint szíriai és iraki harcokra toborzott embereket. A boszniai vahabita mozgalom vezetőjének a pere a jövő héten kezdődik.

Az állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA) illetékesei a Nezavisne Novine című lapnak azt mondták: lépni fognak a Gornja Maocában történtek, azaz az Iszlám Állam jelzéseinek kitűzése ügyében.

a hatóságok azt ígérik, lépni fognak az ügybenA hatóságok azt ígérik, lépni fognak az ügyben

Börtön a dzsihádistáknak

Bosznia-Hercegovina nyáron módosított büntető törvénykönyve tiltja a csatlakozást idegen katonai vagy félkatonai szervezetekhez, és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosokat, míg öt évig terjedő szabadságvesztéssel azokat, akik katonai vagy félkatonai osztagokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.

A szíriai összecsapásokban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlám szervezetek soraiban, a szíriai és iraki harctérre való távozás előtt közülük többen is előbb Gornja Maocában éltek.

Muzulmán ébredés

A Hetek munkatársai másfél évvel ezelőtt jártak Boszniában, hogy a muzulmán ébredésről tudósítsanak. Ahogy mi is beszámoltunk róla, a szerb-bosnyák háború idején külföldről – különösen a Közel-Kelet országaiból – érkeztek mudzsahedinként harcoló szélsőséges muzulmánok, hogy segítsék hittestvéreiket.

Ugyan a háború után a daytoni békeszerződés kikötötte, hogy a külföldi katonákat el kell bocsátani, Izetbegović akkori bosnyák elnök azonban állampolgársággal jutalmazta az idegen muszlim harcosokat, akik közül sokan családot is alapítottak. Radikális nézeteiket ugyanakkor nem adták fel, számos – szerbek és horvátok ellen elkövetett – merényletet az ő számlájukra írnak, „zárt” falvaikban pedig – ahol egyes információk szerint terrorista kiképzőtáborok is működnek – rendszeresen razziázik, és koboz el fegyvereket a bosnyák rendőrség.

Szaúd-Arábia építtette a mecseteket

A szélsőséges vahabiták számát több ezerre tették már évekkel ezelőtt is Boszniában, vezetőik pedig rendkívül népszerűek a fiatalok körében. A bosnyák vahabita mozgalmat elsősorban Szaúd-Arábia támogatja, amely több mint félmilliárd eurót fektetett boszniai fejlesztésekbe – legfőképpen több mint százötven mecset felépítésébe. Egyedül Bosznia legnagyobb mecsetére, a szarajevói Fahd Király Mecsetre húszmillió eurót költött az olajkirályság.

A vahabiták elutasítják a demokráciát, céljuk a teokrácia bevezetése. „A szekularizációval és a demokráciával szemben mi azt mondjuk, hogy csak egyetlen igazság létezik, Allah törvénye és a saría” – hangoztatta az egyik népszerű radikális prédikátor, Nusret Imamović.

atv.hu / MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 198 megnézve, 1 alkalommal mai nap |