< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Lassuló gazdasági növekedés és enyhén növekvő államadósság

| Mobile | RSS

Lassuló gazdasági növekedés és enyhén növekvő államadósság

2015. február 6. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Lassuló gazdasági növekedés és enyhén növekvő államadósság – egyebek mellett ezt tartalmazza az Európai Bizottság Magyarországról szóló legfrissebb jelentése. Az adósság-növekedés különösen drámai, hisz a tavalyi évben 3,3 százalékkal nőtt a GDP.

Az Európai Bizottság legutóbb tavaly ősszel adott ki jelentést a magyar gazdaságról – ahhoz képest minimális gyengülés jelent meg a mostaniban, már ami a gazdaság teljesítményét illeti. Az idei és a jövő esztendőre egyaránt 0,1 százalékkal rontották a GDP-növekmény kilátásait, így 2015-ben – a tavalyi, még mindig csak becsült 3,3 százalék után – 2,4 százalékra mérséklődik a konjunktúra, míg 2016-ra ez az ütem 1,9 százalékig lassul.
Ezzel szemben a költségvetési hiányra vonatkozó adatokat javította Brüsszel – bár ezek is eltérnek részben a kormány által várt számoktól. 2014-ben az Európai Bizottság adatai szerint 2,6 százalék volt a büdzsé hiánya, idén 2,7 százalékot várnak – miközben az Orbán Viktor vezette kormány 2,4 százalékkal tervez -, míg jövőre 2,5 százalék körül alakul. Ezzel lényegében egyértelműen tartósnak tekinthető az EU egyik legnagyobb elvárásának teljesítése, a 3 százalék alatti államháztartási hiánycél betartása.

Az idei évre tervezett hiányra vonatkozó kormány általi jóslat és a brüsszeli számítás közötti legmarkánsabb eltérés az, hogy az EB nem vette figyelembe azt a 169 milliárd forintos bevételi tételt, amit a kabinet sem az Állami Számvevőszék, sem a Magyar Nemzeti Bank, sem a Költségvetési Tanács kérésére sem volt hajlandó pontosítani. (Korábban lapunk is beszámolt róla: az állami vagyongazdálkodás bevételi során található, igen jelentős tételt sem jogszabályok, sem látható privatizációs tervek nem erősítik meg, miközben a kétharmad üzleti titokra hivatkozva nem hajlandó okát adni a remélt bevétel forrásának.) Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság szakemberei szerint idén látható eredménye lehet a fekete- és szürkegazdaság kifehérítésére tette lépéseknek.

Mindezek ellenére a gazdasági fejlődés lassul – ennek azonban valójában az az oka Brüsszel szerint, hogy a tavalyi, kiugróan jó adat nem tükrözi a valós folyamatokat. A 2014-es bővülés egyszeri okokra vezethető vissza – ilyen az uniós források magas lehívási aránya és a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja. A további gazdasági erősödést a belső kereslet élénkülése és az előző eu-s költségvetési periódus támogatásainak utolsó éves lehívása fűtheti.
Az inflációs várakozásokat is jelentősen lefelé módosította Brüsszel: a korábbi 2,5 százalék helyett 2015-re csupán 0,8 százalékos pénzromlást várnak. Ennek elsősorban külgazdasági okai vannak, ezek közül is kiemelkedik a továbbra is történelmi mélyponton lévő olajár.

Az Európai Bizottság számításai szerint 2014-ben kudarcot vallott az Orbán-kormány az államadósság-csökkentés terén. Az előzetes adatok szerint a GDP-hez viszonyított adósságráta 77,7 százalékra emelkedett, 0,4 százalékkal meghaladva a 2013. végi szintet. Ez komoly eltérésnek látszik a kabinet 76 százalékos tervével szemben, emellett különösen riasztó, hogy kiugró GDP-bővülés mellett sem volt képes a kormányzat lefaragni az adósságállományon. A brüsszeli értékelés elsősorban a forint gyengülésének tudja be a megugró adatot – ám a kiváltó okoktól függetlenül a túlzott-deficit eljárás újraindításának lehetőségével fenyeget a helyzet, amennyiben a kedvezőtlen folyamatot a kabinet nem képes megfordítani.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 212 megnézve, 1 alkalommal mai nap |