< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Ipsos: Őrzi vezető helyét a Fidesz

| Mobile | RSS

Ipsos: Őrzi vezető helyét a Fidesz

2015. február 11. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Ipsos: Őrzi vezető helyét a Fidesz

A biztos pártválasztók körében a kormánypárt negyven százalékon áll

Az Ipsos februári közvélemény-kutatása szerint bár folyamatosan őrzi vezetőhelyét, tovább csökkent a Fidesz szavazóbázisa, a Jobbiké ugyanakkor nőtt. A pártrangsorban harmadik MSZP táborának mérete több hónapja változatlan. A Századvég és a Nézőpont Intézet egy héttel ezelőtti kutatási adatai ezzel szemben kedvezőbbek voltak a kormánypárt számára.

Pártlogók 576

Az Ipsos február 1-7. között vette fel közvélemény-kutatásának adatait ezer ember megkérdezésével. Adataik szerint a Fidesznek csökkent a szavazóbázisa. Az Ipsos szerint míg januárban a választókorú népesség 23 százaléka támogatta a kormánypártot, február elején 21 százalék. Erősített viszont a Jobbik, tábora a múltkori 14-ről 16 százalékra emelkedett. A Jobbiknak még soha nem volt ilyen sok támogatója, jelenleg 1,3 millió választópolgár. A közvélemény kutató felmérései szerint a pártrangsorban a Jobbik egyre közelebb kerül a Fideszhez, híveik számában már csak négyszázezres a különbség.

Kutatásuk alapján az MSZP táborának mérete változatlan, negyedik hónapja 11 százalékos, ami 900 ezer szavazót jelent. A Demokratikus Koalíció valamelyest javított, most februárban körülbelül 300 ezer embert vonzott. Az Ipsos szerint az LMP továbbra is maradt a 3 százalékon. Az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért, akárcsak a múlt hónapban, 1-1 százalékos, így táboruk csaknem 100-100 ezres lehet.

Az Ipsos mérése szerint a politikától távolságot tartók csoportjának növekedése megállt, jelenleg 40 százaléknyian vannak, azaz 3,2 millió választó tartozik közéjük.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 40 százalékos, a Jobbik ebben az aktív szavazói csoportban 25 százalékot, az MSZP 19-et kapna. A DK 6 százalékon áll, az LMP 5-öt, az Együtt és a PM 1-1 százalékos eredményt érne el ebben a körben. Az Ipsos összefoglalójában kiemelte, hogy október óta a Fidesz támogatottsága 35-ről 21 százalékra csökkent, azaz a kormánypárttól 1,1 millió szavazó távozott. Ez idő alatt a Jobbiknak 11-ről 16 százalékra nőtt a támogatottsága, míg a pártválasztásukban bizonytalanok aránya 32-ről 40 százalékra bővült.

A Jobbik megerősödésének következménye, hogy egyre több társadalmi csoportban átveszik a vezetést a Fidesztől: a munkanélküliek és a szakmunkások körében ez már korábban megtörtént, itt most az előnyük 5-6 százalékpontos. Az Ipsos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év februárja a választói viselkedésben jelentős fordulatot hozott: közvélemény-kutatásaikban először fordul elő, hogy a 30 évnél fiatalabb választók között a Jobbik megelőzi a Fideszt (20, illetve 16 százalékot érnek el). Kifejtették, a Jobbik az életkor emelkedésével mind kisebb tábort vonz, a harmincasok-negyvenesek körében 17 százalékot ér el, az ötvenesek-hatvanasok között 14, míg a náluk idősebbeknél mindössze 8 százalékot. A kormánypártnak a falvakban vannak a legerősebb pozíciói, ott 30 százalékon állnak, legkevesebb híve pedig az ötvenes korosztályban, ott mindössze 15 százalékot kapnának, éppen annyit, mint a Jobbik és az MSZP.

Nincsen baj a Fidesz támogatottságával a Századvég és a Nézőpont szerint. A Századvég kutatása alapján nemhogy csökkent, hanem nőtt a Fidesz támogatottsága. Január 15–20. között végzett legutóbbi kutatásuk szerint a teljes népességen belül a kormánypárt a decemberi 29 százalékhoz képest januárra 30 százalékot tudhat maga mögött. Náluk a Jobbik 15, az MSZP 11, az LMP 4, a DK 3, az Együtt 2 százalékot ért el. A Nézőpont Intézet úgy találta, hogy csak megállt a Fidesz–KDNP támogatottságának csökkenése. Mint kutatásukra hivatkozva jelentették, a kormánypártokat decemberhez hasonlóan változatlanul a teljes népesség 26 százaléka támogatja. Felmérésük szerint a teljes népesség körében a Jobbik 17, az MSZP 10, az LMP 6, a DK 5, az Együtt 1 százalékos támogatással rendelkezik.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 204 megnézve, 1 alkalommal mai nap |