< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kész Zoltán: így ne folytassák

| Mobile | RSS

Kész Zoltán: így ne folytassák

2015. február 14. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Kész Zoltán: így ne folytassák

„Sok ember csalódott a Fideszben, és már szégyennek érzi, hogy a kormánypártra szavazott” Fotó: Vajda József/Népszava

Némedi Lajos, a Fidesz veszprémi jelöltje nem hajlandó ellenfelével vitázni. Kész Zoltán szerint azért, mert a kormánypárti politikusnak nincs programja, mondanivalója. Nyilván csak az az egyetlen szó, amit a Fidesz szajkóz: folytatjuk! De mit, a korrupciót? – teszi fel a kérdést a baloldali pártok által támogatott civil jelölt. Kész állítja, hogy a fideszesek Veszprémben nagyon félnek a vereségtől. Látják a számokat, félnek és hazudnak.
hirdetés

– Tényleg nem hisz az esélyegyenlőségben?

– Miért ne hinnék.

– Mert az egyik blogjában ezt írta.

– Érdekes, hogy abból a bejegyzésből mit, hogyan ragad ki a manipulatív országos média, főleg az állami, amelyik a mi pénzünkből a Fidesz propagandáját harsogja. Nem én, hanem Orbán Viktor akart sokakat előregisztrációval távol tartani az urnáktól és Vona Gábor beszélt az általános választójog megkurtításáról. Ezt a cikket, amelyben egyébként megfogalmaztam, mennyire hiszek a polgári demokráciában, még akkor írtam, amikor Orbán Viktor kijelentette, hogy az oroszokkal nem szabad szövetséget kötni. Az embernek változik a véleménye, bár én a választójoggal kapcsolatban a mai napig azt vallom, hogy aki nem itt adózik, akire nem vonatkoznak a magyar törvények, az itt ne voksolhasson. Az egyenlőség kérdésében a kommunizmus példáját hozva írtam, hogy nem jó, amikor ezt hirdetve mindenki egyenlően szegény. Ezeket igyekeznek most megcsócsálni, a számba adni, azután közvetíteni az olvasók, a nézők felé.

– A bejegyzéseit szó szerint őrzi az internet, miért akarnák ezeket kiforgatni?

– Mert iszonyatosan félnek. Látják a számokat, félnek és hazudnak. Például azt hazudják, hogy a veszprémi választás nem fontos a Fidesznek. Orbán Viktor azt mondta, őt nem érdekli a kétharmad, ehhez képest Pintér Sándor, aki hétfőn Veszprémben kampányolt kijelentette, kétharmad nélkül nem lehet normálisan kormányozni. Akkor most ki mond igazat? Az internet egyébként valóban nem felejt. Ezzel tisztában vagyok. Az én írásaim, előadásaim publikusak, elérhetőek, így szinte már mindenki tudja az országban, hogy mit gondolok a világról. Vagy ferdítve, vagy nem ferdítve. De fideszes ellenfelemről semmit nem tudunk. Még az önéletrajzát se láttuk. Nem tudjuk, hol végezte az iskoláit, mit gondol a világról. A lakossági fórumain néhány mondatnál többet nem beszél, mindent a város polgármestere mond el helyette. Némedi az esélyegyenlőségről, az általános választójogról nem fejti ki a véleményét, de a terveit sem ismerjük. Nagyon szívesen leülnék vele vitázni, ám erre nem hajlandó.

– Annyit azért tudunk Némedi Lajosról, hogy egykor az MSZMP reformkörében tevékenykedett, illetve, hogy Pápán alapszervezeti KISZ titkár volt. De honnan tudja, hogy a lakossági fórumain alig beszél?

– A saját embereinktől és a helyi média tudósításaiból. Nyilván neki is csak az az egyetlen szó a programja, amit a Fidesz szajkóz, hogy folytatjuk. Azt nem mondja meg, hogy mit folytatnak. Az elmúlt négy és fél, öt évet, a korrupciót, azt akarják folytatni? Szerintem erre a veszprémiek, a Veszprém környékiek nem vevők. Ha nem venném komolyan a választókat, annyit mondanék, nekem van egy háromszor ilyen hosszú programom: így ne folytassák!

– Azt mondja, hogy fél a Fidesz. Mitől?

– Hogy elveszítheti ezt a választókerületet.

– Még mindig a kormánypárt a legnépszerűbb az országban.

– De ha nekem ebben a jobboldalinak mondott körzetben sikerül győznöm, annak szimbolikus értéke lesz. Ez a választás nem Veszprémről szól, hanem az országról. Arról, hogyha itt kiütjük ezt az egy követ a falból, akkor később kiütjük Tapolcán is, és ez legkésőbb 2018-ban a Fidesz bukásához vezet.

– A közelmúltban nyilvánosságra került Ipsos felmérés szerint ön nagyon jól áll Veszprémben és nem áll jól a környező településeken. Miért gondolja, hogy győzni fog?

– Ez a felmérés, ha jól tudom január végén készült. Azóta azért történt egy-két dolog. Volt egy jelentős tüntetés február 1-jén, ahol elmondhattam a véleményemet Veszprém és Magyarország helyzetéről, továbbá a múlt pénteken nyílttá vált az Orbán-Simicska háború. Nagyon sok ember van, aki csalódott a Fideszben és már szégyennek érzi, hogy tavaly a kormánypártra szavazott.

– A környező falvakban hallottak a február elsejei tüntetésről, vagy a médiaháborúról?

– Minden településen van, aki elmondja, mi történik a világban és az emberek figyelnek. Nem csak arra, ami a közszolgálati médiában elhangzik. Az említett közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a veszprémiek aktívabbak, mint a falvak lakói, a megyeszékhelyen pedig úgy érzem, elfogadnak.

– A felmérés szerint a bizonytalanok 77 százaléka önre szavazna, feltéve, ha elmegy. Hogyan lehet őket voksolásra bírni?

– A következő napokban azért dolgozunk, hogy minél több embert tudjunk mozgósítani. Házról-házra járunk, beszélgetünk, emellett online kampányolunk. Holnap választási gyűlésünk lesz, ahová sok száz embert várunk. Ott is elmondjuk, miért fontos ez a választás. Vannak olyan üzeneteink, amelyekkel, úgy gondoljuk, meg fogjuk tudni szólítani a bizonytalanokat.

– Február 22-én viszont nem Kész Zoltán lesz az, aki esetleg kocsikkal szállítja majd a szavazókat és nem az ön emberei viszik majd a mozgó urnákat a házakhoz. Ennek ellenére bízik a mozgósításban?

– A Fidesz mindent bevet és saját törvényeit megszegve, drága plakáthelyeken reklámozza a jelöltjét. A kampány finisében például ellenfelem szinte minden plakátját lecserélték. Eddig az hirdették: “Bízzon a Fideszben!”, ám mert az említett közvélemény-kutatás szerint a kormánypárt itt nem elég népszerű, a sebtiben lecserélt plakátokon már az áll: “Bízzon Némediben!”. Nekünk kevés pénzünk van kampányolni, az állami támogatáson felül magánszemélyek adományaiból, nem közpénzből rakjuk össze a szükséges összeget. Magunk kopogtatunk be a házakba, hogy elmondjuk, le lehet váltani a Fideszt. Veszprémben sárga lapot kell mutatni, később ebből lesz a piros lap.

– Szóba mernek állni a baloldali pártok által támogatott civil jelölttel? Emlékszünk, Baján hogyan követték annak idején Teket Melindát és hogyan készítettek felvételeket azokról is, akik beszélgettek vele.

– Bátor ember vagyok, és a legnagyobb erőt a családom mellett az engem támogató ezrek adják. Ugyanakkor az emberekben már nincs akkora félelem, mint korábban volt. Nyitni mernek egy olyan jelölt felé, aki nem született politikus, aki közülük való. Én Veszprémben nőttem fel, a családomat itt a XVIII. századig vezetjük vissza. Itt élnek a rokonaim és magam is Veszprémben szeretném leélni az életemet. Öt éves korom óta járok a kézilabda csapat meccseire. Ellenfelemet három hete már láttam egyszer a VIP szektorban. Engem minden szál a városhoz fűz, ismerem az embereket, az összes utcát.

– Az sem riasztja el őket, ha elolvassák az életrajzát, amiből túl értelmiségnek tűnhet?

– Nem hiszem. Mi az, hogy túl értelmiségi? Én nagyon sokat dolgoztam, és nem értelmiségiként. Egyetemista koromban és később, amikor már tanítottam, hétvégenként a család éttermében felszolgáltam, mert nem derogál a munka. Az egyszerű melósnak is el tudom mondani azt, hogy tudom mi az, reggel hatkor fölkelni és kimenni mondjuk kinyitni egy üzletet. És tudom mi az, hogy éjjel hazaérni, és ez nem feltétlenül az értelmiségi lét hozománya.

– Veszprémben eddig kevés ismert politikus kampányolt. Mi ennek az oka?

– Valóban nincs nagy jövés-menés. A fideszes jelöltet a belügyminiszter ajánlotta a helyben élők figyelmébe, valamint Kósa Lajos küldött Debrecenből üzenetet. Az engem támogató ellenzéki pártok tiszteletben tartják a függetlenségemet. Tudják, hogy ezen a választáson most egy veszprémi civil jelöltnek lehet esélye, akit a helybeliek támogatnak.

– Függetlenként mit tud a választóinak ígérni?

– Azzal mindenki tisztában van, hogy nem kormányprogramot írok, de azt megígérem, hogy ha rám voksolnak, én Veszprémet, illetve a másik 24 települést fogom a parlamentben képviselni. Azt tudom közvetíteni, amit a falvakban az elmúlt hetekben kértek tőlem. Engem semmilyen frakciófegyelem nem fog kötni, ami szerintem óriási előny lehet azzal szemben, akit Orbán Viktor szavazógépének akarnak beültetni. Az emberek munkát, és munkájukért tisztességes bért szeretnének, hogy megálljon az elvándorlás. Sokan mondták, hogy Magyarországon képzelik el a jövőjüket, de tanárként is azt tapasztaltam, hogy a diákjaimnak majdnem fele külföldre vándorolt. Tésen elmondta nekem egy néni, hogy most tanult meg skype-olni, mert csak így tud az unokájával beszélni. Például egy nagyszülőnek ez nagyon rossz, és rossz a Londonban élő unokának is, hogy diplomásként nincs esélye a saját hazájában, ezért külföldön kell mosogatnia vagy taxiznia. A polgármesterek azt szeretnék, ha a szociális forrásokat és az önkormányzatok jogait nem vonná el az állam, valamint ha a hangzatosan megígért beruházások megvalósulnának. Mindenki segítséget vár, mert látják, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

– A fideszes polgármesterek is ezt gondolják és önre számítanak?

– Vannak, akik az adósságkonszolidáció miatt haragszanak a kormányra. Például dolgos sváb falvakban úgy tartják, nem nyújtózkodhatnak tovább, csak ameddig a takarójuk ér. Az adósságkonszolidáció viszont azt üzeni, rosszul kell gazdálkodni, mert azért ebben az országban jutalom jár.

– Ez a jobboldali vidék nem kap elég támogatást?

– Veszprém most kapott 800 millió forintot, valamint négymilliárdot uszodára, pontosabban ebből a megígért négymilliárdból a 2015-ös költségvetésben 25 millió forintot különítettek el. Az itt élők tudják, miért éppen most tesz a kormány ilyen ígéreteket. A kistelepülések polgármesterei nyitottak az együttműködésre, a dialógusra. Csak Némedi Lajos utasít el. Pedig normálisan működő demokráciában a jelölteknek vitázniuk kell egymással. Csapjanak össze az évek, ellenérvek. Az elutasítással nem engem, hanem az engem támogató sok ezer embert sérti meg az alpolgármester.

– Az utóbbi három választáson az ellenzék arra panaszkodott, hogy az emberek még a fülkében is félnek.

– A segítőim 60-70 százaléka életében még soha nem vett részt kampányban. Nem szórólapozott, nem ment aláírást gyűjteni. Hozzám viszont bejöttek és megkérdezték, mit kell csinálni, miben segíthetnek. Szerintem ez nagyon jó jel.

– A fideszes jelölt viszont a megyeszékhely egyik vezetője, akit sokan ismerhetnek, kedvelhetnek.

– Ő pápai születésű ember, akiről, mint mondtam, semmit nem tudunk. Úgy hírlik, párton belüli alku árán került az alpolgármesteri székbe, inkább a pártját képviseli, mint a városunkat.

– Tanult valaha politikát, politológiát?

– Elég sokat. Amerikai politikát is tanítottam az egyetemen.

– Ez most a hasznára válik?

– Minden a hasznomra válik, amit korábban tettem és ebben a kampányban is sokat tanulok. Tudok kommunikálni az emberekkel, oda tudok menni bárkihez beszélgetni, amire a jelek szerint ellenfelem képtelen. Egy felmérés szerint ketten versengünk Navracsics Tibor megüresedett mandátumáért, a többi jelölt lemaradt. Itt a Jobbik soha nem volt erős, a párt ellen pár évvel ezelőtt tüntetést is szerveztek a városban. Sokat dolgoztam a csapatommal, hogy a sok független jelölt közül majd engem válasszanak, hogy sikerüljön elhitetni: „Kész a jövő!”

– Nem törődik a rágalmakkal?

– Azokat, akik igaztalan dolgokat írtak rólam, bepereltük. Amikor ezeket a pereket megnyerem, a pénzt jótékony célra ajánlom fel. Hiszem, hogy a napi mocskolódások nem veszik el az itt élők kedvét a szavazástól, pedig a Fidesznek ez az egyik célja. Ennyit arról, hogy kinek fontos az itt élők szavazati joga.

szerző:Fazekas Ágnes

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 155 megnézve, 1 alkalommal mai nap |