< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Lövöldözés egy koppenhágai zsinagógánál

| Mobile | RSS

Lövöldözés egy koppenhágai zsinagógánál

2015. február 15. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Lövöldözés egy koppenhágai zsinagógánál

Egy embert halálosan megsebesítettek a fején, és két rendőr is megsebesült vasárnap hajnalban Koppenhágában, egy zsinagógánál – jelentette be a dán rendőrség.

A hatóságok egyelőre nem tudták megmondani, hogy az újabb támadás összefüggésben van-e a szombat délutáni lövöldözéssel, amelyet szintén a dán fővárosban, egy kulturális központban követtek el a szólás szabadságáról tartott rendezvény közben, és amelyben egy férfi meghalt, három rendőr megsebesült.

A dán sajtó szerint az éjjeli támadást követően egy metró- és egy vasútállomást is kiürítettek a közelben.

A zsinagógához a lövöldöző a jelentések szerint gyalog érkezett, majd hasonló módon elmenekült a helyszínről.
Agyonlőttek egy férfit a rendőrök

Tűzpárbajban agyonlőtt egy férfit a dán rendőrség vasárnap Koppenhágában, a szombat délutáni és a zsinagógánál történt éjszakai lövöldözések helyszínének közelében, a Norrebro kerületi pályaudvar mellett.

A férfi tüzet nyitott rendőrökre a pályaudvarnál, mire ők golyózáport zúdítottak rá. Egyelőre nem tudni, hogy az illetőnek volt-e köze a szombat délutáni vagy az éjfél után egy-két órával történt támadásokhoz.

A fejbe lőtt civil néhány órával a támadás után belehalt sérüléseibe. Csak annyit közöltek róla, hogy 55 éves férfi. A rendőrök egyike a karján, a másik a lábán sebesült meg.

A koppenhágai rendőrség a lövöldözések után igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy jelentősen fokozta jelenlétét a fővárosban, és szigorúan ellenőrzi a körzetet.

A Ritzau dán hírügynökség értesülése szerint a hatóság egyetlen támadóban gondolkodik, és úgy tudni, férfi volt az elkövető.

A hajnali órákban még keresték mindkét lövöldözőt, városszerte rendőri barikádokat állítottak fel. Sajtójelentések szerint egy embert őrizetbe vettek, de nem tudni, kapcsolatba hozható-e a támadásokkal.

Németországban a rendőrség azt jelentette be, hogy a koppenhágai lövöldözések miatt fokozottan ellenőrzik a Dánia felől érkező járműveket. Erre a dán hatóságok kérésére került sor, de egyelőre nem lehet tudni, van-e olyan információ, amely arra mutat, hogy bármelyik támadó Németország felé tartana.
Terrortámadás

A kulturális központnál délután lezajlott lövöldözést a kormány terrortámadásnak minősítette. A rendezvényt a korábban Mohamed prófétát gúnyrajzon ábrázoló Lars Vilks svéd karikaturista vezetésével tartották. A tettesről még este közzétettek egy fényképet, ezen egy körülbelül 185 centiméter magas, sportos, 25 és 30 év közötti férfi látható, aki sötét dzsekit és bordó sapkát vagy csuklyát visel.

Vasárnap hajnalban az amerikai kormányzat és a NATO főtitkára is elítélte a koppenhágai támadásokat.
Vilks meggyőződése

Lars Vilks svéd karikaturista szerint ő volt a célpontja annak a fegyveres támadásnak Koppenhágában, amelynek következtében egy 40 éves férfi meghalt, három rendőr megsebesült. Vilks az a karikaturista, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. Azóta testőrök vigyáznak a biztonságára. A mostani támadásban nem sebesült meg.

A karikaturista az AP amerikai hírügynökségnek szombaton késő este azt mondta, meggyőződése, hogy ő volt a merénylet célpontja. Emlékeztetett arra, hogy rajzai miatt már korábban számos fenyegetést kapott. Arról is beszélt, hogy a támadáshoz valószínűleg a Charlie Hebdo francia hetilap szerkesztősége ellen januárban elkövetett merénylet adott ötletet. Az iszlamisták által elkövetett párizsi támadásban 12-en haltak meg, köztük több karikaturista.

Lars Vilks rajzsorozata annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

A koppenhágai lövöldözés tettesét a rendőrség az éjszakai órákban még nagy erőkkel kereste, de egyelőre nem sikerült kézre kerítenie. Még este közzétettek a fő gyanúsítottról egy fényképet, ezen egy körülbelül 185 centiméter magas, sportos, 25 és 30 év közötti férfi látható, aki sötét dzsekit és bordó sapkát vagy csuklyát visel.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 171 megnézve, 1 alkalommal mai nap |