< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Újra ereszt a balmazújvárosi méregtelep

| Mobile | RSS

Újra ereszt a balmazújvárosi méregtelep

2015. február 16. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Újra ereszt a balmazújvárosi méregtelep

 

Semmi sem valósult meg az elmúlt egy évben azokból a kormányzati ígéretekből, amelyeket a Balmazújváros határában lévő méregteleppel kapcsolatban tettek – írja a Népszabadság. Illés Zoltán volt környezetügyi államtitkár egy tavalyi bejáráson azt mondta, hogy a telep felszámolásához szükséges 350-360 milliós forint előteremtéséhez pénzügyi alap létrehozását kezdeményezi, de azóta sincs ilyen alap. A lap szerint a helyszínen közben megtelt egy víztároló, amelyből a szennyeződés a vízbázisba kerülhetett.

A telep Balmazújváros-Lászlóháza határában található. Évekig nem megfelelően tároltak ott körülbelül kétezer tonna veszélyes hulladékot, a szétmállott hordókból akadálytalanul folyt a földre a méreg.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tavaly azonnali intézkedésként megszüntette a szivárgást, megjavíttatta a kerítést, hordókba rakatta a kiszóródott hulladékot, és a telep őrzéséről is gondoskodtak.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkár tavaly járt a helyszínen, és azt ígérte, hogy kormányülésen terjeszti elő a méregtelep ügyét, de a tavalyi kormányváltásig mégsem tette ezt meg. Pénzügyi alap létrehozását is ígérte a felszámoláshoz, ám azóta sincs ilyen.

Tiba István, Balmazújváros volt polgármestere ugyancsak tavaly vetette fel, hogy a városban az átlagnál több olyan fiatal van, akik vérképzőszervi betegséggel küszködnek. Szerinte ennek köze lehet ahhoz, hogy a közelben található a méregtelep.

A Népszabadság munkatársa visszatért a helyszínre, és azt tapasztalta, hogy megtelt a csurgalékvíz-tároló, a szennyezett víz pedig az esőelvezetőkön keresztül a vízbázisba kerülhetett.

A cikkben emlékeztetnek, hogy Illés Zoltán nemrég bírálta a méregtelep ügyének kezelése miatt a földművelésügyi tárcát, de onnan erre úgy reagáltak: a kormány rendszeresen foglalkozik az üggyel.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 213 megnézve, 1 alkalommal mai nap |