< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A telekadó eltörlésével fogadták Mészáros Lőrincet Bicskén?

| Mobile | RSS

A telekadó eltörlésével fogadták Mészáros Lőrincet Bicskén?

2015. február 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A telekadó eltörlésével fogadták Mészáros Lőrincet Bicskén?

Unikális lépésre szánta el magát a fideszes vezetésű bicskei önkormányzat: január 1-től eltörölték a telekadót, miközben fejlesztéseikhez hitelt kell felvenniük. Ez azért érdekes, mert úgy tűnik, a lépéssel jelentős tehertől mentették meg a közelmúltban Bicskén óriási „bevásárlást” végrehajtó Mészáros Lőrincet.

A 2008-as világgazdasági válság előtt Budapestről és Bécsből is könnyen megközelíthető luxus golfklubot és üdülőfalut terveztek ingatlanfejlesztők Bicske és Alcsútdoboz közigazgatási területére Budapest Gate Golf & Country Club néven. A beruházás az ingatlan piac válsága miatt máig nem valósult meg, de a pazar ellátást ígérő klub honlapja, álomszerű látványtervekkel a mai napig üzemel.

És jött Mészáros Lőrinc

A beruházásról 2012-ben az a hír jelent meg, hogy a fejlesztő cég adósságai miatt felszámolás alá került. A golf- és üdülőfalu területéből mintegy 170 hektárnyit hirdetett meg eladásra a felszámoló nettó 2,8 milliárd forintért. A tájékoztatás szerint Bicske közigazgatási területén több mint 111 hektárnyi területet, ipartelepet, erdőt, legelőt és szántót, míg Alcsútdobozon közel 58 hektárnyi beépítetlen területet és utat kínáltak megvételre.

A városnak egyébként az ingatlanfejlesztő felé 175 milliós követelése volt (például a telkek átsorolása címén), amire végrehajtást kért az önkormányzat. Ez az összeg a mostani költségvetésbe nincs betervezve.

A közelmúltban írta meg propeller.hu, hogy tavaly ősszel Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. szerezte meg a Budapest Gate Golf & Country Club árverés alá került területét.

Nulla telekadó, emelkedő építményadó

Érdekesség, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat január 1-től megszüntette a bicskei telekadót, változatlan szinten tartotta a helyi iparűzési adót és megemelte cégek építményadóját.

Egy, az önkormányzatban dolgozó, neve elhallgatását kérő forrásunk azt állította, hogy Mészáros Lőrinc golfpálya vásárlási terveiről szeptemberben értesültek. A cégnyilvántartás szerint a Buzakalász 66 Kft. tavaly nyáron vette fel tevékenységi körébe a vendéglátást. Az önkormányzat ősszel hozta meg a telekadó megszüntetéséről szóló határozatát.

Bicskén korábban 50 forint volt a telekadó négyzetmétereként, ami egy hektár után 500 ezer forint adókötelezettséget jelentett. A golfpálya és az üdülőfalu 111 hektáros, Bicske közigazgatási területére eső része után – amennyiben pontosak a számok – évi 55 milliós adókötelezettség terhelte volna az új tulajdonost.

Forrásunk szerint a polgármester a telekadó eltörléséről határozó testületi ülésen azt mondta, 20 millió forint kieséssel számolnak. Bicske város egyébként nem úszik a pénzben, éppen a közelmúltban vett fel 100 millió forintos hitelt a közvilágítás korszerűsítésére.

Látszatok?

Kerestük a Pálffy Károly (Fidesz) polgármestert, de nem tudtuk elérni, többszöri próbálkozásunk ellenére nem vette fel a telefonját, nem hívott minket vissza, ezért hivatali címére emailt írtunk, de választ nem kaptunk. Egyebek mellett azt kérdeztük, hogy miért döntöttek úgy, hogy kivezetik a telekadót; mennyivel csökkenti a lépés az önkormányzat bevételeit; a golfpálya bicskei területe után a terület tulajdonosa mekkora telekadó befizetési kötelezettséggel rendelkezett. Emellett azt a kérdést is feltettük, hogy külső személy kérte-e, hogy szüntessék meg a telekadót, illetve nem gondolja-e, hogy az a látszat, hogy döntésükkel kedveztek Mészáros Lőrinc vállalkozásának? Amint megkapjuk Pálffy Károly válaszát, közreadjuk.

Cikkünk megjelenése után az alábbi levelet kaptuk

2015. február 19-én, 13.38-kor küldött kérdéseire az alábbi válaszokat
tudom adni. Mint az bizonyára Ön előtt is ismert, az önkormányzatok adóságának átvállalásával Magyarország Kormánya kimentette a településeket az adóság csapdából és a közigazgatás átszervezésével új időszámítás kezdődött a magyar önkormányzatiság életében. Ez által a településeknek saját lábra kell állniuk, ami a helyi bevételek növelésével valósulhat meg. Bicske Város Önkormányzata olyan gazdaságfejlesztési politikát indított el, mellyel célunk a meglévő munkahelyek megőrzése, új munkahelyek létesítésének elősegítése településünkön. Ennek első lépéseként; hogy ösztönözni tudjuk a vállalkozások városunkba települését; döntött úgy a Képviselő-testület, hogy a hatályos adórendeletet akképpen módosítja, hogy a telekadót 2015. január 1-től megszünteti. A Képviselő-testület ülésén elhangzott, hogy körülbelül 20 millió forint az az összeg ami az előző éveken befolyt ebből az adónemből az önkormányzat számára. Számszerűsítve: 2013. évben 22.107.000 forint, 2014. évben pedig ez az összeg 19.009.725 forint volt. Ez az összeg a város teljes területére vonatkoztatott telekadó befolyt összege. Engem sem Mészáros Lőrinc úr, vagy hozzá köthető személy, vagy bárki a Fidesz-től nem keresett meg, hogy szűntessük meg a telekadót. Az önkormányzat szándéka; még egyszer hangsúlyozom; az volt, hogy munkahelyeket tudjon a későbbiekben a városban teremteni. Ez által a településnek és a település minden lakójának kívánunk kedvezni. A közvilágítás korszerűsítésére igényelt hitel fedezetéül pedig a korszerűsítésből származó megtakarítások szolgálnak. Szívesen lekérem a szolgáltatótól a részletes telefonhívás listámat, melyet a rendelkezésére bocsátok, ezzel bizonyítva annak ellenkezőjét annak, ami az Önök cikkében megjelent, hogy engem senki sem keresett telefonon ezekben a kérdésekben. Bicske Város Önkormányzata tehát büszkén vállalja azt az unikális lépést, hogy 2015-től megszűntette a telekadót, ha ezzel akár egy új munkahelyet a későbbiekben létre tud hozni. Az adófizetési kötelezettség alapja az érintett adóalanyok bevallása alapján történik, az általuk adóként befizetett összeg az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 53.§ alapján pedig adótitoknak minősül. Kérem, hogy a valótlan, illetve elferdített tényeket a valóságnak megfelelően szívesedjen közölni. Üdvözlettel: Pálffy Károly polgármester

atv.hu
forrás:atv.hu

Leave a Reply 213 megnézve, 1 alkalommal mai nap |