< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Görögország újra a csőd szélén////Grèce sur le bord de la faillite à nouveau

| Mobile | RSS

Görögország újra a csőd szélén////Grèce sur le bord de la faillite à nouveau

2015. február 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Görögország újra a csőd szélén

Alig kérte meg hivatalosan az athéni kormány a február 28-án lejáró görög támogatási program hat hónappal történő meghosszabbítását, az európai partnerek Németországgal az élen keveselték és ezért azonnal elutasították az ajánlatot.

Az athéni kormány csütörtökön az Eurócsoport elnökének, Jeroen Dijsselbloemnak írt levelében hivatalosan is kérte a február 28-án lejáró görög támogatási program hat hónappal történő meghosszabbítását. A meghosszabbítás kezdeményezése száznyolcvan fokos fordulatot jelent a szélsőbaloldali Sziríza párt által dominált új görög kormány hozzáállásában, amely az eddigi egyeztetéseken kategorikusan elutasította, hogy bármilyen folyamatosságot is vállaljon az általa minden baj eredőjének tekintett kiigazítási programmal.

A Janisz Varufakisz pénzügyminiszter által aláírt levél értelmében “a görög hatóságok a pénzügyi támogatási megállapodás (Master Financial Assistance Facility Agreement – MFAFA) hat hónappal történő meghosszabbítását kérik, amely időszak alatt közösen és a jelenlegi megállapodásban meglévő rugalmasság adta lehetőségek maximális kihasználásával a program sikeres lezárásán és felülvizsgálatán munkálkodunk egyfelől a görög kormány, másfelől pedig az intézmények javaslatai alapján”. (A görög dossziét jól ismerők szerint az előző miniszterelnök, Antónisz Szamarasz kormánya is ugyanezt a terminológiát (MFAFA) használta, amikor tavaly decemberben a program két hónapos meghosszabbítását kérte.)

Bár az utóbbi napok meddő üzengetései után először fordult elő, hogy az új athéni vezetés késznek mondta magát a kifutó görög program lezárására-felülvizsgálatára (ami a még bennlévő hitelek átutalásának előfeltétele) és a program meghosszabbítását is elfogadta, mégsem elégítette ki a neki hitelező országokat, amelyeknek Görögország 172 milliárd euróval tartozik. (Összevetésként: Magyarország 2008. novemberében 12 milliárd eurós mentőcsomaghoz folyamodott az EU-IMF duóhoz, és még ezt az összeget sem használta fel teljes mértékben.)

A német pénzügyminisztérium szóvivője szerint a görög levél túl sok kérdést megválaszolatlanul hagy és nem felel meg az eurózóna pénzügyminiszterei által támasztott azon elvárásnak, ami a jelenlegi program paramétereinek feltétel nélküli elfogadására vonatkozott. “Athén levele nem egy átfogó megoldási javaslat. Valójában a programban rögzített kötelezettségek teljesítése nélkül szeretne áthidaló hitelhez hozzájutni. A szöveg nem teljesíti azokat a feltételeket, amelyeket az Eurócsoport hétfőn támasztott” – fogalmazott Martin Jager, a német pénzügyminisztérium szóvivője.

Később mások is csatlakoztak a németekhez. Alexander Stubb finn miniszterelnök azt twittelte, hogy a görög javaslat nem elégséges. A belga pénzügyminisztérium szóvivője szerint pedig nem úgy tűnik, mintha kezelné az aggodalmakat. A Financial Times pedig csütörtökön interjút közölt Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, aki elutasította Athénnek a mentőcsomag feltételeinek könnyítésére irányuló kísérleteit, mondván, hogy azt lehetetlen lenne elmagyarázni a szegényebb Szlovákia társadalmának.

Az FT értesülése szerint Berlin és más partnerek a hosszabbítás kéréséről szóló rész második felét kifogásolták, amiből a támogatási program feltételeinek a módosítására irányuló görög szándékot véltek kiolvasni, mielőtt még a programot lezárnák (“a görög kormány és az intézmények javaslatai alapján”).

Egy másik bekezdése a levélnek “kölcsönösen elfogadható pénzügyi és adminisztratív feltételekról való megállapodásról” tesz említést, ugyancsak azt sejtetve, hogy az athéni kormány újratárgyalna bizonyos paramétereket.
Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor nem volt ilyen szőrös szívű Athénnal. Jean-Claude Juncker szóvivője útján pozitív jelzésnek nevezte a görög pénzügyminiszter neki is eljuttatott levelét, ami szerinte “megnyithatja az utat egy ésszerű kompromisszum előtt”. “A görög levél részleteit és az abban foglalt feltételeket az Eurócsoport vitatja majd meg. A Bizottság amennyire csak lehet, kész a felek segítségére lenni” – szögezte le Margaritisz Szkínász.

“A kormány elküldte levelét az Eurocsoportnak, a hitelmegállapodás hat hónappal történő kiterjesztését kérve. A holnapi ülésen csak két választás lehetséges: a görög kérelem elfogadása vagy elutasítása. A válasz meg fogja mutatni, hogy ki akar megoldást és ki nem” – idézett a Financial Times egy nevének mellőzését kérő görög kormánytisztviselőt.

A kétoldalas levélben a görög kormány felsorolja azokat a célokat, amelyeket a hat hónapos meghosszabbítás alatt el szeretne érni. Ezek között említi meg a munka elkezdését technikai szinten egy esetleges “új konjunktúra és növekedési szerződésről”, ami a jelenlegi program helyébe léphet majd. Célként tűzi ki továbbá a megállapodást a hat hónapos kiterjesztés alatt a program végrehajtásának az EU, az EKB és az IMF keretében történő felügyeletéről. Az Eurócsoport 2012 novemberi döntésének hatályba léptetéséről is tárgyalni szeretne a partnerekkel, “további esetleges adósságintézkedéseket és a végrehajtáshoz nyújtandó támogatást illetően a meghosszabbított megállapodás befejeződése után és a szerződés folytatásának részeként”.

forrás:stop.hu

Grèce sur le bord de la faillite à nouveau

A peine le gouvernement d’Athènes a officiellement demandé la prorogation de six mois du 28 Février programme d’aide à la Grèce expirant, les partenaires européens l’Allemagne prenant le keveselték plomb et donc immédiatement rejeté l’offre.

Le gouvernement à Athènes le jeudi le président de l’Eurogroupe Jeroen Dijsselbloemnak a écrit officiellement demandé une prolongation de six mois du 28 Février programme d’aide à la Grèce expirant. Faire l’extension, cent quatre-vingts tour de degré moyen dominé par le parti d’extrême-gauche Sziríza nouvelle attitude du gouvernement grec, qui a rejeté catégoriquement les consultations antérieures à toute continuité aussi prendre en considération toute question découlant de son programme d’ajustement.

En vertu de la lettre signée par le ministre des Finances Janisz Varufakisz “les autorités grecques, l’accord de soutien financier (Master financier Accord Assistance Facility – MFAFA) demandé une prolongation de six mois, qui est conjointement et existant en vertu de la période d’accord actuel, une flexibilité maximale en utilisant les possibilités du programme et la conclusion réussie Nous travaillons à partir d’un examen du gouvernement grec, d’autre part, sur la base des propositions des institutions. ” (Le dossier grec est bien connu que l’ancien premier ministre, le gouvernement a également Antonisz Szamarasz même terminologie (MFAFA) utilisé la prolongation de deux mois Décembre dernier, lorsque le programme est appelé.)

Bien que ces derniers jours après une üzengetései première fois stérile que la nouvelle direction d’Athènes se prépare une fermeture piste programme grec, la révision (qui peut être présent dans le transfert de crédit est une condition préalable) et a également accepté la prolongation du programme, il ne est pas satisfait des ses pays créanciers, que la Grèce doit € 172 000 000 000. (Pour être comparés. En Novembre 2008, plan de sauvetage de la Hongrie € 12000000000 UE-FMI duóhoz ont demandé et ne ont jamais utilisé ce montant en entier)

Le porte-parole du ministère des Finances allemand a déclaré la lettre grecque laisse trop de questions sans réponse et ne répond pas aux besoins des ministres des Finances de la zone euro sur l’espoir que les paramètres liés à l’adoption du programme actuel est inconditionnel. . “Lettre d’Athènes fait, pas une solution proposée pont complète aimerait obtenir un prêt sans les obligations énoncées dans le programme, le texte ne répond pas aux critères que l’Eurogroupe lundi sorte.” – Said Martin Jaeger, le porte-parole du ministère allemand des Finances a dit.

Plus tard, d’autres ont rejoint les Allemands. Le Premier ministre finlandais Alexander Stubb a tweeté que la proposition grecque ne est pas suffisante. Le porte-parole a déclaré que le ministère belge des Finances ne semble pas comme si elle allait gérer les préoccupations. Le Financial Times a publié jeudi un entretien avec le Premier ministre slovaque Robert Fico, qui a refusé Athena tente d’assouplir les conditions du plan de sauvetage, disant que ce serait impossible d’expliquer la société pauvre en Slovaquie.

Le FT a été informé que se est opposée à la deuxième partie de la section sur la demande de prolongation de Berlin et d’autres partenaires, dont l’intention grecque de modifier les modalités du régime a été pensé pour être lu avant que le programme est terminé (“le gouvernement grec et les institutions sur la base des propositions”).

Dans un autre paragraphe de la lettre “un accord mutuellement acceptable avec les arrangements financiers et administratifs sur” mentionne, ce qui implique également que le gouvernement d’Athènes újratárgyalna certains paramètres.
Toutefois, le président de la Commission européenne ne était pas cœur si poilue à Athènes. En porte-parole de Jean-Claude Juncker a appelé un signal positif est envoyé à une lettre du ministre des Finances grec, qui dit-il “peut ouvrir la porte à un compromis raisonnable.” “Les détails des lettres grecques, et les termes de celui-ci seront examinés par l’Eurogroupe, la Commission autant que possible, pour être prêt à aider les parties.” – Épinglé bas Margaritisz Szkínász.

“Le gouvernement a envoyé une lettre de l’Eurogroupe, la prolongation de six mois de la convention de crédit demandant la réunion demain que deux choix sont disponibles: .. L’acceptation ou le rejet de la demande de la Grèce la réponse montrera que vous voulez une solution et qui ne est pas” – cité par le Financial Times cherchant à passer avec le nom d’un fonctionnaire du gouvernement grec.

La lettre double face pour le gouvernement grec énumère les objectifs qu’ils veulent atteindre au cours de la prolongation de six mois. Ils sont mentionnés dans le début des travaux sur le plan technique d’une «nouvelle croissance économique et les contrats,” possible qui peut ensuite être remplacé par le programme actuel. En outre, l’accord fixe comme objectif au cours de la prolongation de six mois de la mise en œuvre du programme dans le cadre de l’UE, la BCE et la supervision du FMI. L’Eurogroupe aimerait donner effet à la décision en Novembre 2012 de négocier avec les partenaires, “après des mesures supplémentaires de la dette et le soutien à la mise en œuvre de l’accord étendu concernant l’achèvement du contrat et à la poursuite d’une partie.”

Source: stop.hu

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |