< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Rohamosan terjeszkedik az iszlám radikalizmus Franciaországban

| Mobile | RSS

Rohamosan terjeszkedik az iszlám radikalizmus Franciaországban

2015. február 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Rohamosan terjeszkedik az iszlám radikalizmus Franciaországban
Europress/AFP

Négy év alatt megkétszereződött a radikális iszlám irányítása alá kerülő mecsetek és imahelyek száma – állítja a Le Figaro kormányzati adatokra hivatkozva.

A lap beszámolója szerint a szigorú iszlám szabályokat hirdető szalafisták megsokszorozott erővel igyekeznek destabilizálni a franciaországi mérsékelt iszlám közösségeket. A belügyminisztérium számításai szerint 89 mecset vagy imahely felett már átvették a hatalmat – ez a szám 2010-ben még „csak” 44 volt –, míg 41-et jelenleg is befolyásuk alá próbálnak vonni.

Offenzívájuk alatt megpróbálják a mérsékelt iszlámot hirdető imámokat befeketíteni, árulónak és istentelennek beállítva őket. Szakértők a Le Figarónak beszámoltak róla: általában a kevésbé ismert imahelyeket célozzák meg, melléjük telepítenek egy saját kisebb közösségi teret, vagy egy ultraortodox tanokat hirdető iskolát, majd amikor már kellően „beágyazódtak”, gyakorlatilag megpuccsolják a régi vezetést.
Obama a mérsékelt iszlám segítségét kéri
Generációs kihívásnak nevezte az Iszlám Állam létezését a nemrégiben véget ért, háromnapos washingtoni terrorizmusellenes találkozón Barack Obama. Az amerikai elnök beszédében a radikális iszlamisták elleni fellépésre hívta fel a mérsékelt muszlimokat. „Határozottan és őszintén szembe kell szállnunk a kifacsart ideológiákkal, amikkel a terroristák erőszakra bátorítják az embereket” – jelentette ki Obama. (The New York Times)

Noha a szalafisták elméletileg a dzsihád ellen vannak, az ilyen közösségek mégis gazdagon szállítanak utánpótlást a radikális szervezeteknek. Szakértők szerint a világtól való elzárkózást és a nem-muszlimokkal való kapcsolatok felfüggesztését hirdetik, ráadásul a fennálló államrendet is istentelennek tartják. Az általuk hirdetett ige ugyanakkor könnyen utat talál az iszlámhoz felületesebben kötődő hívőkhöz, vagy éppen a reményvesztett külvárosi fiatalsághoz. A mozgalom étkezési és öltözködési szokásokat ír elő, és összességében vonzó életvitelt kínál a hozzá fordulóknak. A Le Figaro szerint az Iszlám Hit Francia Tanácsa tehetetlennek tűnik az ügyben.
A párizsi merénylők is hasonló cipőben jártak

Ahogy arról korábban az MNO is beszámolt, mind a Charlie Hebdo szerkesztőségét január 7-én megtámadó Kouachi testvérek, mind a két nappal később egy párizsi kóser bolt személyzetét és vásárlóit túszul ejtő Amedy Coulibaly is azok közé a külvárosi fiatalok közé tartozott, akik fiatalkorukban egy radikális imám, Farid Benyettou hatása alá kerültek. Myriam Benraad, a Sciences Po terrorszakértője a támadások után arról beszélt, hogy ezekben a gettókban felnőtt fiúk mindig a társadalom számkivetettjének érezték magukat, ezért sokkal könnyebb volt őket radikalizálni.

A vallási vezető Benyettou-hoz szegődött fiatalok nemcsak a Koránt tanulmányozták, hanem a dzsihadizmus alapjairól is többet tudhattak meg, de gyakran jártak tüntetésekre is, sokszor tiltakoztak például a burka betiltása ellen. Chérif Kouachi és Coulibaly is ült börtönben, állítólag egymással is a rács mögött ismerkedtek meg. A terroristák korábban szintén rendszeresen látogatták házi őrizetében Djamel Beghalt, aki 2001-ben a párizsi amerikai konzulátus felrobbantását tervezte.
Valls küzdene az iszlám fasizmus ellen

A koppenhágai terrortámadás után, melyet szintén egy radikális muszlim követett el, Manuel Valls francia miniszterelnök „az iszlám fasizmussal” szembeni hazai és külföldi egységre szólított fel. „Az iszlám fasizmus elleni harcban, hiszen ezt így kell nevezni, az egység az erőnk. Nem szabad engedni sem a félelemnek, sem a széthúzásnak” – fogalmazott a kormányfő az RTL kereskedelmi rádióban. A harcban szerinte a franciaországi iszlámnak is vállalnia kell a felelősséget. „Egyébként ezt kéri muzulmán honfitársaink jelentős többsége is” – tette hozzá a kormányfő.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 228 megnézve, 1 alkalommal mai nap |