< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: EU-Magyarország Romaügy – Cserdi polgármestere: nincs szükség cigány önkormányzatokra

| Mobile | RSS

EU-Magyarország Romaügy – Cserdi polgármestere: nincs szükség cigány önkormányzatokra

2015. február 24. | hozzászólás | Közélet

EU-Magyarország
Romaügy – Cserdi polgármestere: nincs szükség cigány önkormányzatokra

A Baranya megyei, 426 fős, többségében cigányok lakta Cserdi település polgármestere szerint nincs szükség ma Magyarországon cigány önkormányzatokra, mert azoknak a “mutyizós világa” csak rossz fényt vet a cigányságra.

Bogdán László erről magyar újságíróknak beszélt kedden Brüsszelben, ahová Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője hívta meg, hogy az uniós intézmények romaügyekkel foglalkozó szakilletékeseit tájékoztassa az általa vezetett település gyakorlatáról, eredményeiről.
Bogdán László a “cserdi csoda” megalapozójaként hívta fel magára az elmúlt években a magyar média egy részének figyelmét. Mint most Brüsszelben elmondta, a korábban 98 százalékos munkanélküliséggel sújtott Cserdiben mára 5-6 százalékra sikerült leszorítani az állástalanok arányát. A település lakosainak 70 százaléka cigány, miként maga a polgármester is.
Ujhelyi István a brüsszeli újságíróknak megjegyezte: Bogdán polgármester időnként egészen sajátos módszereket alkalmazott, de az egész Európai Unió számára izgalmas programot dolgozott ki és működtet.
Korábbi sajtóbeszámolók szerint Bogdán László megszervezte például a cserdi családok számára, hogy fiatalkorúak, illetve felnőttek látogatást tegyenek büntetésvégrehajtási intézményekben, és megtapasztalhassák, milyenek is valójában a börtönkörülmények. A településen időközben gyakorlatilag megszűnt a bűnözés. Ebben – szintén médiabeszámolók szerint – segített az organikus kertészeti közmunka lehetősége is.
“A cserdi csoda nem csoda. Ne tessenek azon csodálkozni, hogy képesek vagyunk megfogni a lapátot és a kapát” – mondta most a polgármester, aki az Európai Bizottság szociális, foglalkoztatási, oktatási ügyekkel foglalkozó tisztségviselőit kívánja tájékoztatni saját helyi kezdeményezéseik eredményeiről.
Bogdán László szerint nem kellene félni a cigánykérdéstől.
“Amíg ez problémának látjuk, és nem feladatnak, addig a jelenség nem fog változni” – tette hozzá.
Az általa képviselt álláspont szerint el kell hitetni az emberekkel, hogy a cigányok semmivel sem alacsonyabb rendű, ugyanakkor semmivel sem magasabb rendű lények másoknál. Ennek jegyében szerinte az úgynevezett pozitív diszkriminációra sincs valójában szükség, mert annak kedvezményezettjeit ellenérzés veszi körül.
Ujhelyi István bejelentette, hogy EP-képviselőként irodát nyit Cserdiben, és Bogdán Lászlót tanácsadójának kéri fel az úgynevezett európai roma keretstratégia megvalósításával, a felzárkóztatással kapcsolatos kérdésekben.

MTI

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: