< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Legkevesebb kilencven keresztényt hurcolt el Szíriában az Iszlám Állam

| Mobile | RSS

Legkevesebb kilencven keresztényt hurcolt el Szíriában az Iszlám Állam

2015. február 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Legkevesebb kilencven keresztényt hurcolt el Szíriában az Iszlám Állam

Legalább kilencven embert elraboltak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport fegyveresei két, kurd ellenőrzés alatt lévő asszír keresztény faluból az északkelet-szíriai el-Haszeke tartományban – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
Az IÁ hétfőn megtámadta Tell-Samirán és Tell-Hermúz falvakat, és kilencven lakost elrabolt – közölte Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű emigráns szervezet vezetője. Arról nem értesült az OSDH, hogy a foglyokat hova vitték.

El-Haszeke tartomány egy részét a kurd harcosok, más részét az Iszlám Állam dzsihadistái ellenőrzik, de az azonos nevű városban a Bassár el-Aszad elnök kormányához hű erőknek is vannak állásaik. A helyi kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) offenzívát hajt végre a térségben, s 24 falut és tanyát szállt meg. Célja az, hogy visszafoglalja a dzsihadisták kezén lévő, jelenleg az Egyesült Államok vezette szövetségesek által bombázott Tell-Hamísz települést.

Az YPG az IÁ nyugatabbra fekvő erődítményében, Rakka kormányzóságban is támadást indított, és 19 falut elfoglalt, miután sikerült az iszlamista szélsőségeseket kiszorítania Kobani határvárosból és környékéről.

Az asszír keleti egyházhoz tartozó hívek nesztoriánus keresztények, akiket az 431. évi efezusi zsinat elítélt, eretnekségnek minősítve vezetőjük, Nesztoriosz konstantinápolyi püspök tanítását, aki tagadta az istenség és emberség egységét Krisztusban.

Új-Zéland egy kis létszámú kontingenssel segíti az iraki erők továbbképzését

Új-Zéland az iraki biztonsági erők továbbképzésére az arab országba vezényel májustól egy legfeljebb 143 fős katonai kontingenst – jelentette be kedden John Key új-zélandi miniszterelnök.

A köteléket legalább kilenc hónapig, de legfeljebb két évig állomásoztatják védett táborokban, főleg a Bagdadtól északra fekvő Tadzsi város katonai támaszpontján. Az új-zélandi katonákat az ausztrál kontingens mellé rendelik, harci cselekményben nem vesznek részt – tette hozzá a kormányfő.

“Katonáink Irakba vezénylése nem könnyű, de helyes döntés. Új-Zéland olyan ország, amely kiáll az értékek mellett. Kötelességünk a nemzetközi porondon is támogatni a stabilitást és a jog uralmát. Nem futunk el a ránk háruló feladatok elől, amikor veszély fenyegeti a szabályokon alapuló nemzetközi rendszert, mint például most is” – mondta John Key az intézkedésről szóló kormányhatározat parlamenti vitájában.

A vitában a legtöbb párt nem támogatta a kormány kezdeményezését, még az a két kis párt sem, amely pedig általában a jobbközép kabinet mellett áll. A kormány azonban nem bocsátotta szavazásra az intézkedést. A miniszterelnök elmondta, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyre jobban fenyegeti Új-Zélandot is, már 35-40 embert tartanak megfigyelés alatt a szigetországban, mert az illetők gyaníthatóan szélsőségeseket támogatnak.

Andrew Little, az ellenzéki Munkáspárt elnöke azt mondta, hogy Új-Zélandnak nem lenne szabad katonákat küldenie Irakba, s a kérdést szavazásra kellett volna bocsátani. Little szerint nem reális, hogy az új-zélandi katonák ne keveredjenek harcba, ráadásul veszélybe kerülnek a világot járó új-zélandi civilek is. “Az iraki hadsereg lezüllött, megbízhatatlan, nem képes legyőzni az Iszlám Államot” – jelentette ki az ellenzéki vezér.

A 2001-ben kezdődött afganisztáni terrorizmusellenes háborúban Új-Zéland részt vett harcoló alakulattal, de az Irak elleni második öbölháborúban – amely 2003-ban kezdődött – már nem volt hajlandó csatlakozni a szövetségesekhez.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 152 megnézve, 1 alkalommal mai nap |