< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Szardínián termesztettek először sárgadinnyét

| Mobile | RSS

Szardínián termesztettek először sárgadinnyét

2015. február 24. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Szardínián termesztettek először sárgadinnyét

A Földközi-tengeri medence legrégebbi sárgadinnyemagjait találták meg Szardínia szigetén. A negyvenhét dinnyemag a Krisztus előtti 2. évezredből maradt fenn.

Szardínia nyugati partján, az Oristano-öbölhöz közeli Sa Osa nevű helység egyik bronzkori kútja őrizte meg a sárgadinnyemagokat.

A korábbi leletek alapján a tudósok azt feltételezték, hogy a sárgadinnyét elsőként a közel-keleti népek és a görögök termesztették. Az itáliai szigeten talált magok azonban azt mutatják, hogy ami a sárgadinnyét illeti, a Földközi-tenger medencéjében, a Szardínián élő ősnépek megelőzték a többieket.

A radiokarbon (C14) alapú kormeghatározás szerint a Szardínián talált magok a legrégebbiek Európában: a Krisztus előtti 1310–1120 közötti évekből származhatnak.

A dinnyemagokat számos más maggal együtt egy leletekben gazdag kútban találták meg a Cagliari Egyetem régész-biológiai kutatócsoportjának tagjai. Szardínia szigetén a Krisztus előtti 2. évezredtől a 2. századig az úgynevezett Nuraghe-kultúra népe élt. Nevét a hatalmas kőtömbökből emelt, kör alakú nuraghe tornyokról kapta, amelyekből több ezer maradt fenn. A sziget őslakosai számos nyomot hagytak hátra életükről: kútjaik például megőrizték az általuk termesztett olajfák, árpa, mirtusz és szeder magjait is.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 150 megnézve, 1 alkalommal mai nap |