< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Az Amnesty International jelentése felületes és elfogult

| Mobile | RSS

Az Amnesty International jelentése felületes és elfogult

2015. február 25. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Az Amnesty International Magyarországról szóló 2015. február 25-én közzétett jelentése felületes és egyoldalúan elfogult, nem ismeri vagy elhallgatja a magyar kormány által az egyes ügyekben tett intézkedéseket.

A választójogi szabályok megváltoztatására – elsősorban az egyéni választókerületek újraszabályozásának kérdésében – az Alkotmánybíróság döntése miatt volt szükség. A különféle rendszerekben megtartott 2014. évi választások eredményei egyaránt jól mutatták a választói akaratot, a legutóbbi időközi országgyűlési választás pedig igazolta, hogy alaptalanok azok a vádak, amelyek szerint egy politikai oldalnak kedveznének a szabályok.

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés ügyében az Emberi Jogok Európai Bírósága döntése alapján Magyarország a kegyelmezési szabályok megváltoztatásával biztosította a reményhez való jogot, mindazonáltal a társadalmi igények alapján a kormány továbbra is szigorú büntetőpolitikát folytat. E politika része ugyanakkor az elkövetők visszailleszkedésének segítése a társadalomba.

A kormány dolgozik az egyházakra vonatkozós jogszabályok megváltoztatásán, e munkában a strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság instrukciói meghatározzák a követendő utat.

A menekültek és menedékkérők kérdése, miután globális jelenségről van szó, nem csak Magyarországot érintő kérdés, ezért szorgalmaz a kormány európai szintű fellépést. Különbséget kell tenni mindazonáltal a politikai, vallási vagy egyéb okok miatt üldözöttek és a gazdasági migránsok között.

Magyarország kormánya elutasítja a jogellenes elkülönítés minden formáját, elkötelezett a minőségi és esélyteremtő oktatás feltételrendszerének fejlesztése mellett, amely kulcsfontosságú a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózása érdekében. E célból az elmúlt időszakban több lépést is tett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2013 júniusában alakított Antiszegregációs Kerekasztal célja, hogy megvizsgálja a különböző oktatási helyzeteket, és javaslatot tegyen a szegregáció felszámolására, ugyanis a szakértői és politikai oldal egyetért abban, hogy eredményt csak a minőségi oktatással lehet elérni, amely az egyetlen kiutat jelenti a halmozottan hátrányos, köztük a roma fiatalok számára, a szegénység és a kilátástalanság újratermelődését megakadályozva.

Megalakult az Antiszegregációs munkacsoport a méltányos oktatásért, amelyet Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár vezet. A munkacsoport nem szándékszik elkövetni azt a hibát, hogy kizárólag külső szereplők által írt terveket valósít meg, hanem a gyakorlati tapasztalattal gazdagon rendelkező tagjai segítségével, helyi szereplők bevonásával és együttműködésével dolgozza ki a tervet és teszi meg a konkrét lépéseket.

(Igazságügyi Minisztérium)

Leave a Reply 184 megnézve, 1 alkalommal mai nap |