< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Irányt vált a Fidesz? Tavasszal kormányátalakítás jöhet

| Mobile | RSS

Irányt vált a Fidesz? Tavasszal kormányátalakítás jöhet

2015. február 25. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Irányt vált a Fidesz? Tavasszal kormányátalakítás jöhet

Irányt vált a Fidesz? Tavasszal kormányátalakítás jöhet

A Fidesz-tábor fele távolmaradással tüntetett a kormány ellen a veszprémi voksoláson, de a Jobbik és az LMP támogatóinak egy része is hatékonyabbnak látta időlegesen szakítani pártjával. Irányt vált-e a Fidesz a választási kudarc után? Mikor lesz kormányátalakítás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válasz címlapsztorijában.

Bár az időközi választásokból csak módjával lehet következtetni arra, hogy „most vasárnap” ki nyerné meg az országos erőpróbát, a Brüsszelbe távozott Navracsics Tibor mandátumáért folytatott veszprémi csata felért egy földrengéssel. Mindenekelőtt bebizonyosodott, hogy egy ilyen, jobbos árnyalatúnak elkönyvelt helyen is tud győzni az ellenzék. Tehát a hazai és nemzetközi baloldal korábbi sirámai ellenére mindenestül demokratikus az új választási rendszer; egyetlen, 45 százalékos részvétel mellett zajló időközi szavazással fel lehetett számolni a Fidesz kétharmadát.

Ha a kormány nem vált irányt, könnyen megjósolható, hogy az április 12-i tapolcai időközi parlamenti választás újabb pofon lesz a jobbközépnek. A tavalyi önkormányzati eredmények alapján szinte biztos, hogy a körzet legnagyobb városában, Ajkán az MSZP lesz az első, a második számú településen, Tapolcán pedig a Jobbik fut be. Ebből akár az is következhetne, hogy a Fidesz jelöltje nevető harmadikként mindenkit maga mögé utasít – pláne, hogy a választókerülethez tartozik a jobbos Sümeg, továbbá 57 kisebb település. Ám a veszprémihez hasonló távolmaradási arányok mellett valószínűbb, hogy a „szomorú harmadik” pozíció jut majd a kormánypárti indulónak.

Van-e esély arra, hogy a veszprémi fiaskó után stratégiát vált a Fidesz? Már tavasszal kormányátalakítás jöhet? Részletes háttér a február 26-i Heti Válaszban.

forrás:index.hu

Leave a Reply 124 megnézve, 1 alkalommal mai nap |