< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Jöhet a büntetés a kamu vagyonbevallás miatt

| Mobile | RSS

Jöhet a büntetés a kamu vagyonbevallás miatt

2015. február 25. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Jöhet a büntetés a kamu vagyonbevallás miatt

Budapest — Komoly következményei lehetnek, ha egy politikus vagy köztisztviselő valótlan adatokat ír be a vagyonbevallásába.

Az eddig leginkább viccnek nevezhető vagyonnyilatkozati rendszert ugyanis alaposan megreformálná a kormányzat. A pár nappal ezelőtt közreadott Nemzeti Korrupcióellenes Program egységes, könnyen összehasonlítható, elektronikus bevallást javasol bevezetésre, amelyből szúrópróbaszerűen többet is ellenőriznének a hatóságok. Ez pedig azt jelentené, hogy megszűnne az a visszás helyzet, hogy a képviselők esetén a mentelmi bizottság elnökén múlik, indul-e vizsgálat a gyanús honatyák ellen. A bizottsági elnök ugyanis általában megvédte a politikustársait, így a Blikk is hiába próbált többször is eljárást indítani. A program több környező országot is említ, ahol független szervezetek vizsgálhatják a választott tisztségviselőket, talán ennek is köszönhető, hogy ott egyre-másra kerülnek politikusok rács mögé korrupció gyanúja miatt.

Jelenleg ha valaki itthon lebukik, mert elfelejtett beírni egy ingatlant vagy egy nagyobb összeget a vagyonnyilatkozatába, semmilyen szankció nem fenyegeti, elég, ha kijavítja a bevallását. A tervezet azonban önálló bűncselekménnyé minősítené azt, ha valaki szándékosan valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz.
Rubovszky György Simon Gábor bevallásával. Értelmetlen a jelenlegi rendszer / Fotó: MTI

Kerestük az Igazságügyi Minisztériumot, hogy mikor tehetik meg vagyonnyilatkozatukat az új, szigorúbb rendszer szerint a politikusok és kormánytisztviselők, de onnan későbbre ígértek választ. A tervben feltüntetett határidők alapján azonban aligha lehet azzal számolni, hogy jövő év elején már új típusú bevallást tehetnek a képviselők, ugyanis az év végére kell a tárcáknak megteremteniük az új rendszer előfeltételeit. A végrehajtás tervezett határideje 2016 decembere.

A szakértő szerint előremutató lenne, ha mindez megvalósulna. – Az a legnagyobb baj a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerrel, hogy semmilyen szankció nem fenyegeti azokat, akik hiányosan vagy valótlanul töltötték ki a bevallásukat – mondta a Blikknek Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője.

forrás:Blikk-információ

Leave a Reply 146 megnézve, 1 alkalommal mai nap |