< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Két év után is fantomintézetnek tűnik a Nemzetstratégiai Kutató

| Mobile | RSS

Két év után is fantomintézetnek tűnik a Nemzetstratégiai Kutató

2015. február 25. | hozzászólás | Közélet

Két év után is fantomintézetnek tűnik a Nemzetstratégiai Kutató

Idén 1,2 milliárd forintos keretből gazdálkodik a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, melynek pontos működése és funkciója még mindig nem tisztázott. Egyik rendezvényük a Mangalicatenyésztők első Kárpát-medencei találkozója volt.

Két éve tevékenykedik a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), mely az alapító okirata szerint „a miniszterelnök irányítása alatt működő központi hivatal”, alkalmazottai pedig „fontos és bizalmas munkakört betöltő személyek”.

Szerettük volna megtudni, hogy az intézet miben tud többet, mint az évek óta működő kormánytól független magyar nemzetstratégiai kutatócsoportok, pontosan milyen feladatot látnak el a legmagasabb titkosszolgálati átvilágításon áteső dolgozók, van-e köztük kisebbségkutató szakember, tartanak-e fent hivatalos kapcsolatot a Kárpát-medencében működő kisebbségkutató műhelyekkel, illetve, hogy mire fogják költeni az idei 1,2 milliárdos keretet. Kérdéseinkre sajnos nem kaptunk választ.

Másfél hete kerestük meg az intézetet először telefonon, majd írásban is. Először betegségre hivatkozva kértek türelmet, majd a sajtóreferens azt felelte, olyan kérdéseket tettünk fel, melyek megválaszolása hosszabb időt igényel. Egy héttel később még mindig nem kaptunk választ, ezért újra érdeklődtünk. Ekkor a következő üzenetet kaptuk: „a felvetett témák összetettek és mélyebb kifejtést igényelnek, egy élő interjú lehetőségét kínáljuk fel intézetünk elnökével.”

Nem ez volt az első megkeresés a részünkről. Tavaly augusztusban személyesen próbáltuk kideríteni, hogy milyen eredményeket értek el, hogy állnak a beharangozott projektek. Elmentünk hát a Bajcsy-Zsilinszky úti székházba, de pechünkre rossz időben: az intézmény éppen szabadságra ment. Csak a portással tudtunk beszélni, aki közölte, hogy a 2013 nyarán birtokba vett épületben felújítási munkák zajlanak. Mivel a munka hangzavarral jár, az intézet elnököstől nyári pihenőt vett ki. Ezért a közel hatvan munkatársból csak tíz dolgozott hétköznap munkaidőben, ráadásul mindannyian a gazdasági osztályon. Vagyis a nemzetstratégiai ügyekkel senki nem foglalkozott.

szász jenőSzász Jenő

Ősszel ismét bementünk a hivatalba, abban bízva, hogy vége van a felújítási munkálatoknak, és már teljes erőbedobással működik a stratégiaalkotás. Azonban közölték, hogy Szász Jenő elnök úr csak a televízióban szeretne nyilatkozni, online hírportálnak nem. Sajnos azóta sem sikerült időpontot egyeztetnie az ATV munkatársaival.

Jobb híján tehát az NSKI honlapjáról szedtük össze, hogy mivel is foglalkozhatnak.

Az NSKI működése kezdete óta négy témában tartott konferenciákat: „Önfenntartó falu – fenntartható vidék”, Nemzetstratégiai Akadémia, Kárpát-medencei hálózatfejlesztés és Külhoni Magyar Ifjúságkutatás.

Összesesen 10 konferenciát szerveztek két év alatt, mint például a Mangalicatenyésztők első Kárpát-medencei találkozója vagy a Budapesti Székely Bál, melyek tudományos jellegével kapcsolatban feltolulhat néhány kérdés még a maximálisan jóhiszemű érdeklődőben is.

A legutolsó programjuk 2014 októberében volt.

15 szervezettel kötöttek együttműködési megállapodást, többek között külhoni pedagógusszervezetekkel, a Nemzeti Innovációs Hivatallal, a Magyar Tűzoltó Szövetséggel, vagy a Corvinus Egyetemmel. Februárban a Szent István Egyetemmel is aláírtak egy öt évre szóló szerződést, melynek célja „a Kárpát-medence egységes gazdasági, kulturális és oktatási térként kezelésének elősegítése”, mint például a határokon átívelő felsőoktatás.

2013-ra és 2014-re is készítettek Munkatervet, de ezeket a dokumentumokat sajnos nem lehet megnyitni, így nem derül ki, hogy mi is van bennük pontosan. A 2015-ös pedig még nincs kész, legalábbis a honlapon nincs fent.

Az NSKI-t alapítása óta sok támadás éri, többek között a milliárdos éves kerete miatt. Szász Jenő elnöki fizetése 2014-ben a Transindex szerint havi 464 ezer forint volt, de a hvg.hu információi szerint havi bruttó 997 ezer forint.

Egyesek szerint ráadásul csak parkoló pályára akarták állítani Szász Jenőt ezzel a kinevezéssel, ugyanis a Szász által alapított Magyar Polgári Párt, mely az RMDSZ ellenzékeként lépett fel, kudarcot vallott.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 196 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: